Witam,
CHEAP TUNING ...
Drodzy miłośnicy TT będę potrzebował waszego doświadczenia przy podłączeniu kilku elementów zakupionych na Aliexpress. Przeglądając kiedyś ten sklepik wpadłem na takie ledy dekoracyjne do środka auta
https://fr.aliexpress.com/item/40012...27426c37OhCZPd
Mówię sobie zobacze co to będzie, zamówiłem, przyszlo po 2 tygodniach (mniej więcej),
sprawdziłem czy działa i zabralem sie za montaz. Tutaj od razu mowie wam klej nie trzyma,
więc zainstalowałem na opaski plastikowe. Sa 4ry elementy, teoretycznie 2 na przód(krótszy kabel) i 2 na tył(dłuższy), no à u nas do tyłu za bardzo nie ma sensu dawać, wiec dalem po 2 na każdą stronę(kierowca, pasażer),à można po prostu 2 odciąć i zamontowac tylko po jednym jak komus za jasno . Montaż zajął mi ok 40 minut: założenie opasek, puszczenie kabli w srodkowym slupku pod popielniczka, musiałem odkręcić te trójkąty ozdobne czy co to jest i wtedy te elementy plastikowe od strony pasażera i kierowcy i tam
ukrylem kable.Za cenę mniej jak paczka papierosów mozna uzyskać jakiś efekt świetlny
(widoczny na zdjęciach pod linkiem) jak ktoś lubi takie bajery, pilot jest i można zmieniać kolory, opcji jest 16cie (8 kolorów stałych, 4ry opcje mix zmiany kolorów automatycznie i 4ry zmiana kolorow pod muzyke).
Teraz dając ten element do koszyka wyskoczyło mi kilka innych pozycji, które postanowilem kupic, zachęcony łatwością poprzedniej instalacji. Zamówione produkty przyszły w różnych
terminach, generalnie od 2och do 6ciu tygodni.
Zamówione produkty:
Daje zdjęcia i linki(linki z czasem wygasną)
1. Taśma ledowa ostrzegawcza na drzwi
https://fr.aliexpress.com/item/10050...27426c37OhCZPd
2. Taśma ledowa na tył auta do
https://fr.aliexpress.com/item/10050...27426c37OhCZPd
3. Ledowe światła dzienne z kierunkiem
https://fr.aliexpress.com/item/10050...3b2e2e0eUOFPCq
Kupiłem 3 różne modele (fajnie to wygląda przy testowaniu) i kolory lodowy błękit i biały (ten lodowy błękit jak dla mnie za niebieski jest za bardzo, takie moje spostrzeżenie).
- 4. Ledowe oświetlenie pod podwozie
https://fr.aliexpress.com/item/10050...27426c37wYaYoz
Szukałem informacji na necie i tutaj, i nie znalazłem nic godnego uwagi co mogłoby mi ułatwić życie. Temat moze byc troche długi, ale mam nadzieje ze sie przyda komus w przyszlosci.
Dobra przejdę do sedna problematyki. Mam kilka pytań, więc odwołam się do punktacji przedstawionej wyżej w opisie elementow, zeby bylo latwiej ewentualnie odpowiedzieć itd itp.
1. Taśma ledowa ostrzegawcza na drzwi - nie mam światła w drzwiach, więc tutaj myślałem podpiąć się do oświetlenia w środku auta co zapala się po otwarciu drzwi.
Puszcze kable w drzwiach i do słupka i do światła w środku Co myślicie o tym pomyśle? Tutaj filozofii nie ma dużej sa dwa kable, czerwony ACC+ i czarny masa(-) Raczej poradzę sobie podlaczyc to do tego światełka. Taki dywers jest że led bedzie sie zapalal też od strony drzwi zamkniętych jak to obejść inaczej ?
Mozna kombinowac z wyłącznikiem odległościowym, ale chyba nie ma sensu…
2. Taśma ledowa na tył auta - tutaj kabli jest kilka i opcji podłączenia kilka tzn. mozna podlaczyc swiatlo cofania, stop, kierunki, i światło stałe po włączeniu świateł , ja chce podlaczyc tylko kierunki i światło stopu, tutaj rozkrecilem lampę, znalazlem ścieżki do stopu i kierunków, mase tez znalazłem ^^, Co mi brakuje to nie wiem gdzie podlaczyc
ACC+ , mam go ciagnac przez caly samochod od akumulatora czy gdzies od bezpiecznikow przy kierownicy, czy jest opcja podlaczyc sie gdzies z tylu tak do plusa tak zeby prad byl po przekręceniu kluczyka czy cos takiego ? Tutaj jeszcze dorzucę że kształt naszej klapy od bagażnika i generalnie jego wykończenie , zaokrąglenia itd nie pasują za bardzo z tym artykułem, jak przymierzałem w dzień to
efekt wizualny jest ograniczony mocno, powiem wręcz słaby, muszę przetestować w nocy jak to wyglada, oczywiscie dam znac.
3. Ledowe światła dzienne z kierunkiem - kable sa 3, czerwony ACC+, czarny masa i żółty do kierunku. Niby lajt à jednak nie - zacznijmy od tego że do kierunku nie moge sie dostac(tutaj pytanie z innej beczki - jak wymienic zarowki jak sie przepala)
próbowałem wykręcić lampe, ale trzeba caly zderzak wykręcić zeby ja wyjac, więc brak dostępu do kierunku brak podłączenia kabla do migającego światła = brak kierunku led (mowie podepnę się do tego małego bocznego w razie co , zobaczę co poradzicie à w razie jak nie będzie działać to będzie BEZ ^^), jak sie podlaczyc do tego kierunku drodzy forumowicze ? Drugi problem gdzie ja mam podłączyć ten kabel ACC+ tak zeby sie led włączył po przekręceniu kluczyka, ciągnąć kabel do tego portu X75(chyba tak to było) pod kierownica ? czy mozna gdzies szybciej to podlaczyc przy akumulatorze czy nie wiem gdzie tam mozna , gdzies przy światłach ?
4. Ledowe oświetlenie pod podwozie - tutaj nie mam pytań tylko opiszę moje spostrzeżenia - tutaj podłączenie jest łatwe, 2 kable, czerwony ACC+ i czarny masa, mozna bezposrednio do akumulatora dac i działa to na pilota(ten sam system co opisałem przy ledach na początku) , zabrałem się za to, ale odpuściłem bo zimno było i - generalnie jest potrzebny kanał, albo hydrauliczny podnośnik i żaden klej oryginalny na taśmie nie trzyma wiec trzeba dawać na opaski albo szukać innej alternatywy, ja nie chciałem wiercić w podwoziu i dodam że kabel
do ostatniego leda pod bagażnikiem jest za krotki , więc trzeba go dorobić. Jak mamy to wszystko to instalacja nie powinna zająć więcej jak godzinę…
Jak ktoś ma pomysła zabójczego to ja z checia poslucham Dodam jeszcze ze wszystkich taśmach żaden klej nie klei, więc znacie moze jakis taki produkt klejący który zdał by egzamin tutaj, super glue odpada tutaj, coś w stylu silikonu i silikonopodobnych klejów, tak zeby mozna bylo spokojnie to zdemontować.
Jak uda mi się to wszystko porobić to wrzucę zdjęcia dla potomnych