Mam zamiar kupić Audi TTS rocznik 2008/2009 + tiptronic.
Chciałem się dowiedzieć od osób zorientowanych, czy zaszły jakieś zmiany w aspekcie technicznym pomiędzy tymi autami z roku 2008 a 2009.
dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam
Mam zamiar kupić Audi TTS rocznik 2008/2009 + tiptronic.
Chciałem się dowiedzieć od osób zorientowanych, czy zaszły jakieś zmiany w aspekcie technicznym pomiędzy tymi autami z roku 2008 a 2009.
dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam
Od 2009 są lampy z LED z przodu a tak technicznie nic się nie zmienia. W TT nie ma tiptronic (na szczęście ) jest s-tronic przy czym jeśli nie planujesz się ścigać na 1/4 lub brać udziału w innych rajdach ta skrzynia to "cud techniki" jeśli jednak zamierzasz się ścigać to musisz znać jej jedną poważną wadę a mianowicie Lunch Control ma 1sekundowe opóźnienie po spuszczeniu nogi z hamulca. Dlatego start jest niezwykle trudny i ja osobiście na 10 startów z 8-9 przegapię lub zwyczajnie przeciwnik będzie szybszy. Natomiast z rolki jak wystartujecie jednocześnie NIKT nigdy nie będzie szybszy od tej skrzyni
Trochę się ostatnio interesowałem i chyba się nie pomylę pisząc, że w zwykłych TT wsadzali opcjonalnie ledy od 2009r. a w TTS te światła były od początku produkcji modelu. W zwykłych TT poprawili wadę silnika (bród w kolektorze i nadmierne pobieranie oleju poszczególnych seriach 2.0 TFSI) od 2011r - między innymi wprowadzili do zwykłych TT wersję 211KM. W TTS nie mam informacji, ale chyba nie było tych dolegliwości.
warto jeszcze zerknąć na tę stronę: Olej i jego spalanie w silniku Audi 2.0 TFSI - Spalacz Benzyny
dorzucę jeszcze ten topic - parę stron interesujących rzeczy http://www.klubtt.pl/ogallne/8188-au...jak-dziaa.html
Ostatnio edytowane przez Blerx ; 03-09-2012 o 16:00
to ponoc ten 211 konny jest gorsza konstrukcja. Raz, ze mowili mi tak w ASO, dwa wystarczy poczytac na forach, np. A4. Ten 200 konny jest raczej udana jednostka.
Jesli chodzi o LEDy to jes tak jak mowil Blerx. Widzialem jednak na kilkaset TTSow na mobile.de kilka sztuk bez ledow
szczerze to nie zagłebiałem się aż tak mega w te silniki ale znam przypadek zatarcia się tego 211konnego silnika, nie wiadomo czemu padła pompa oleju, i ktoś musiał drugą motorownie kupić:P
Wy mówicie o 211 TTS?! Wydawało mi się, że TTS to było tylko 272PS.
Otoz jak wiesz doskonale nie bylo 211 konnego TTS. To jest wolna dyskusja i nie widze problemu, zeby wspomniec przy okazji o 211 konnej odmianie tego silnika TFSI
oczywiscie chodzilo mi o s-tronic, sorry za pomylkę.
głównie chodzi mi o konkretną informację- czy w roczniku 2009 TTS, wprowadzili zmiany na tyle istotne, żeby skupić się na tym roczniku niż na 2008.
przeglądam sporo TTS[2008,2009...] i nie spotkałem się, żeby była BEZ ledów w reflektorach (?).
Ktora tam byla generacja haldexa 4 czy 5?
Reasumując - nie było żadnych zmian. A ledy są w każdym TTS. Jedyne co zostało zmienione to od 2011r. są poziome żeberka w przednich kratkach i atrapie - co wygląda zacnie (: Jak wspominałem wcześniej, po więcej detali warto przejść do Audi TT 8J - jak to działa?
Ostatnio edytowane przez Blerx ; 04-09-2012 o 07:52
dzięki za wszelkie informacje. pozdrawiam.