poki co wrzucam do ogolnego dla "szukajki"
nie kazdy czyta cale forum, wiec w kazdym razie wstep w skrocie:
moja dluga walka z wartoscia z bloku 032
( patrz np. http://www.klubtt.pl/vag-com/7821-in...pytania-4.html ),
doprowadzila mnie do koniecznosci poprawy slabego ogniwa w moim AJQ, najbardziej optymalne rozwiazanie, ktore zasugerowal mi arttur to poprawienie nieszczelnego laczenia na wzor z postu 25 ponizszego tematu:
VWVortex.com - Charge Pipe (Turbo outlet to pancake) - Safe to use sealer??
komu nie chce sie klikac pokazuje wyjsciowe elementy, ktore sa mi potrzebne:
zakupilem juz nowy OEM waz ten czarny (06a145790c), rura ktora sie z nim laczy zostaje ta co byla, tylko trzeba bedzie ja przyciac,
potrzebuje jeszcze te opaski i laczniki ze zdjecia (metalowy i silikonowy),
autor postu opisuje je tak:
opaska: Mikalor 63-68mm T bolts (na zdj. widac jeszcze oznaczenie W2 <chyba>)
silikon: 57mm ID x 76mm length of silicon hose
rurka: 57mm alloy hose joiner
moje pytania zanim je kupie:
odnosnie tej obejmy:
nigdzie nie widze u nas mozliwosci jej zakupu (chyba, ze w ilosciach hurtowych), czy to jakas profi obejma? czy po prostu dal przyklad czym to spiac ?
czy to ma byc koniecznie mikalor, czy moze byc cos innego?
google podpowiedzialo mi takie cuda:
1 Opaska zaciskowa JCS Hi-Grip rozmiar 70 - re5pect.pl - RACE, RALLY, DRIFT, 1/4 MILE, RALLYCROSS etc.
2 Opaska zaciskowa 60.5-67 mm :: RallyShop.pl
3 Opaska zaciskowa 60-80 mm :: RallyShop.pl
4 Obejma opaska zaciskowa GBS 64-67mm SGB dolot fmic (1832017903) - Aukcje internetowe Allegro
5 Obejma opaska zaciskowa 60-68 mm nierdzewna dolot (1856230907) - Aukcje internetowe Allegro
6 Obejma opaska zaciskowa 63-71 mm nierdzewna dolot (1856230801) - Aukcje internetowe Allegro
Prosze o info, ktore - jesli jakiekolwiek (a moze wszystkoe? ) numery z w/w nadaja sie zamiast tego mikalora
odnosnie tej rurki:
tu moje pyt, jak wyzej, na cos zwracac uwage? grubosc, material, firma ?
wygooglowalem:
1 Łącznik aluminiowy Joiners Samco Sport - 57mm (2 1/4 inch) - Alloy Joiners - Łączniki Joiners - Samco - Uniwersalne - Top End Power
2 Rura łącznik prosty aluminiowy 57mm tuning turbo (1856231332) - Aukcje internetowe Allegro
ew 3 jesli mieliby 57 mm Łącznik aluminiowy 60 mm x 73 mm polerowany (1804629949) - Aukcje internetowe Allegro
i tu znowu pyt. co z tego powyzej bedzie ok? ew. co innego i gdzie kupic ?
i ostatni element czyli ten silikonik laczacy niebieski:
sa 3 samco:
1. Łącznik Samco: 57 mm :: RallyShop.pl
2. Łącznik Samco Xtreme: 57 mm :: RallyShop.pl
3. Łącznik silikonowy prosty zbrojony 57 mm. SAMCO Xtreme - Samco Xtreme - Samco - Uniwersalne - Top End Power
i inne:
4. fmic.pl Łącznik silikonowy 57mm -tuning, nie samco FMIC_PL (1835611203) - Aukcje internetowe Allegro
5. re5pect Łącznik prosty 57 mm. (2 1/4") - re5pect.pl - RACE, RALLY, DRIFT, 1/4 MILE, RALLYCROSS etc.
i 2 grubosci od estd:
5. Łącznik silikonowy 57 mm dolot fmic intercooler (1835919726) - Aukcje internetowe Allegro
6. Łącznik silikonowy prosty 57 mm 6 mm dolot turbo (1809059487) - Aukcje internetowe Allegro
i tu znowu pytanie, brac najtanszy, najgrubszy, firmowy ? zaden z nich ?
generalnie pytania sprowadzaja sie do jednego standardowego, co kupic by bez sensu nie przeplacac - bo tego nie lubie,
ale jednoczesnie, by uszczelnienie to zrobic na lata, a nie na jeden sezon i sie rozpadnie wszystko, bo chcialem zaoszczedzic...
z gory dzieki za pomoc i ew. wskazowki czym kierowac sie przy zakupie ? material, grubosc, cena, firma itp.