niby nic ciekawego ale 1 linia wodna już jest zrobiona na gotowo:
Zdjęcie0061.jpg
udało się ori poprzerabiać powyginać no i oczywiście zboczenia ciąg dalszy czyli polerka aby drucik się świecił hehe:P
niby nic ciekawego ale 1 linia wodna już jest zrobiona na gotowo:
Zdjęcie0061.jpg
udało się ori poprzerabiać powyginać no i oczywiście zboczenia ciąg dalszy czyli polerka aby drucik się świecił hehe:P
Paweł bo temat zanudza trochę, konkrety, bo nie długo zaczniesz nam opisywać każdą wkręconą śrubkę
Znowu TT znowu Cabriolet
Arttur napisał............Tak jak już pisałem , cieszę się z postępu . Jest jednak mały niedosyt dla wszystkich kibicujących z powodu braku fotek
Rozumiem jednak że nie zawsze jest czas na to przy robocie wiec jesteś rozgrzeszony .
Arttur prosił to wrzucam...jak Cie nudzi to nie musisz czytać tego nudnego tematu...albo skoro powiewa nudą to już nie bedę nic wrzucał...
Oj Paweł nie fukaj się . Wrzucaj wszystkie zdjęcia jakie masz. Na pewno zostanie dla potomnych.
Rób i wrzucaj foty , ja tam się nie nudzę oglądając postępy krok po kroku . Poza tym zawsze możemy zobaczyć coś czego ty nie widzisz i pozytywnie skrytykować jeśli trzeba co z kolei może przełożyć się na lepszy setup
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
no jeśli myśleliście że bedąc teraz sobie w domu próżnowałem to pomyłka:P rurki poszły do miejscowego spawacza potem jak zwykle polerka:
PA044775.jpg
nie patrzcie na TIP że niby wypolerowany do połowy bo tam będzie cięty bo musi być przepływka są jeszcze 2 kolanka ale one są na dole niewidoczne a te rurki i tak trochę się świecą więc wystarczająco aby za kratkami zderzaka się świeciły na końcu rurek porobione trąbki żeby złączki się nie pozsuwały i dodatkowo zmatowione papierem
zimny dolot? w sensie doprowadzenie zimnego powietrza do stożka? to już dawno było aluminową elastyczną rurą od pieców czy czegoś ..i ten patent tak samo pozostanie
Pięknie się to wszystko będzie świeciło, tylko jest jedno ale, jak długo, bo porobiłeś z alu, przewagą nad kwasiakiem jest waga ale kwasiak świeci się non stop, a alu będzie się jednak utleniać, no ale co to dla ciebie, raz na pół roku rozbierzesz wszytko i prze polerujesz.
Znowu TT znowu Cabriolet
Rurki prezentują się świetnie , też mnie ciekawi jak długo sie połysk będzie trzymał .
Wydaje mi się że niektóre pasty polerskie mają skladniki tworzące pewnego rodzaju warstwę zabezpieczającą a dodatkowo można polerkę zabezpieczyć jakimś środkiem do konserwacji lakierów ..
Paweł , jak masz czas to bardzo prostym sposobem można sobie zrobić narzędzie do profesjonalnego wykańczania końcówek rur .
Zobacz link , potrzeba tylko klamrę do wydechów średnicy 2,5 cala , odpowiednią podkładkę i kleszcze zaciskowe .
Homemade Intercooler pipe bead tool - DSM Forums
Pozdrawiam
Takie narzędzie przejdzie tylko w rurach aluminiowych, kwas się chyba tak łatwo nie podda. Paweł, pięknie ci to wyszło
Oczywiście aluminium znacznie łatwiej ale z kwasem też powinno robić , takie kleszcze przy odpowiedniej regulacji potrafią bardzo mocno zacisnąć
Pozdrawiam
Nadal upieram się przy tym, że z kwasem byłoby baaaaaaardzo ciężko i takie kleszcze by się rozleciały... Musiałoby to być coś znacznie mocniejszego, z większą dźwignią itd.
hmm a ja tam lubię moje "trąbki" wcześniej tak miałem i nic nawet ani drgneło..ponadto jak powietrze w złączce idzie i natrafia na rurkę to uderza w powierzchnie czołową rurki bo jest stopień dookoła a przy trąbce jest na stożku więc dla mnie ma to same zalety i wykonanie tego patentu zajęło mi na prawdę chwilkę bez dorabiania żadnych narzędzi oczywiście z kwasówką by tak nie poszło ale u mnie nie przewidywałem dawania kwasówki:P
a odnośnie śniedzenia to jak się dobrze alu wypoleruje to po kilku przetarciach szmatką z pastą ponownie się świeci jak dawniej więc jaki to problem, wszyscy panikują z tym że alu się utlenia a ja się tym wcale nie przejmuję, co ja bedę robił w niedzielne popołudnia :P
Paweł ma z aluminium więc nie widzę problemu
Jeśli chodzi o kwas to zgadzam się że będzie ciężko i kleszcze mogą się rozlecieć ( ktoś połamał w tym wątku) jeśli byś chciał robić to tak jak przy aluminium
Przy rurze stalowej trzeba ustawić kleszcze żeby zaciskały się płytko a następnie głębiej w drugim etapie .
Dodatkowo podgrzanie rury znacznie ułatwia sprawę . Dać się da bo na własne oczy widziałem Jest to jednak ciężka praca .
Pozdrawiam