Zrób jeszcze logi bloku 20 i 118. Tutaj wydaje się być wszystko ok.
20 i 118 zrobię wieczorem... mam problemy z dłuższą prostą
a zastanawia mnie fakt, że przy 2000obr na 6 biegu, wciskam pedał gazu na maksa, i po 2 sekundach odpuszczam,to słychać jakieś syczenie (takie jakby zassanie powietrza)
dzięki ICE
Tak też to widzę ale to może być spowodowane tym co zobaczymy w bloku 20. Bo ecu mało wymaga przy końcówce tylko 0.5 więc coś czuję że sonda albo zapłony wariują. 118 pokaże czy nieszczelność.
Pasowało by też podać wartości z bloku 32.
Podaj wartość z bloku 32 jak możesz. Nie trzeba jeździć nawet. Może być na postoju na zapłonie tylko.
Masz gdzieś małą nieszczelność. Chodź jak mała powie wartość z bloku 32.
Przepatrz wężyki pod kolektorem i w okolicach N75.
Jak dla mnie problem błahy więc się nie przejmuj za bardzo.
Sprawdź uszczelniacze wtrysków (mają być czyste i suche, jak jet olej i brudno to trzeba wymienić)
Pod kolektorem po środku jest przewód podciśnienia. Sprawdź czy jest cały bez pęknięć.
Ostatnio edytowane przez ICE ; 28-09-2011 o 19:55
Tak jak ICE piesze gdzie musi byc mala nieszczelnosc. N75 wysterowany wyso ko ponad 75% . Przy TT180 powninno byc troszke nizej. Sprawdz przewody cisnienia/podcisnienia
blok 32 podam rano, bo pechowo bateria w laptopie zdechła
czy ta nieszczelność ma jakieś negatywne skutki? np spadek mocy, większe spalanie... cokolwiek nie porządanego? czy olać temat i jeździć?? Czy przypadkiem nie zrobi się z błachostki duży kłopot? Jak to ma się do czasu użytkowania? Przede mną trasa do Malagi... wolałbym dojechać i wrócić.
---------- Post dodany 10-08-2011 o 00:10 ---------- Poprzedni post 09-28-2011 z 23:02 ----------
hehe, już jestem... no trochę byłem zaniepokojony logami... ale... wyjechałem i wróciłem bezproblemowo 5800km przejechałem... była Hiszpania itd.
jutro `loguje blok 32 i oczekuje na pełne info.. pozdrawiam!
---------- Post dodany 14-10-2011 o 10:24 ---------- Poprzedni post 08-10-2011 z 00:10 ----------
trochę to trwało, ale uzupełniam poniżej logi o 32 blok:
---------- Post dodany 16-10-2011 o 18:15 ---------- Poprzedni post 14-10-2011 z 10:24 ----------
i co więcej... usunąłem dzisiaj N211 i N249. Miałem zerwany wężyk (plastikowy trójnik się skończył)... więc wyszarpałem te bebechy.. zmian w pracy silnika nie zauważyłem...
---------- Post dodany 03-11-2011 o 11:11 ---------- Poprzedni post 16-10-2011 z 18:15 ----------
halo?? ktos pomoze?
kanał 32 to nie trzeba logować...jedynie włączyć zapłon i statycznie zczytać wartości..widać że jest koretka na + auto było coś modowane?
Korektę w bloku 032 masz jeszcze w normie choć blisko jej granicy .
Piszesz jednak że usunąłeś parę gratów bo był pęknięty wężyk wiec jeśli tam była nieszczelność to wartości z 032 powinny się polepszyć jak trochę pojeździsz ..
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
idę z ciekawości luknąć na przepływkę (vag)
i posprawdzam ponownie rury podcisnienia/cisnienia pod kolektorem... mam nadzieje ze nic nie wyjdzie zlego... bo jutro musze jechac do wawy
co jeszcze wg Was mozna sprawdzic?
---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post z 11:56 ----------
Przepływka jest OK. Lambda pracuje książkowo.... ale... 4 cylinder spalanie stukowe ma zaniżone wartości... późno reaguje
i narazie tego nie ruszam... bo skończy się lekkim remontem silnika prawdopodobnie...
bylem u jakiegos magika. podpial vag'a i sprawdzal rozne rzeczy
na jednym z blokow pomiarowych byly 4 okienka (cyl 1, 2 ....) wartosci byly w V (voltage)
wszystkie na wolnych obrotach miały wartosci 0,485 V a 4 cyl mial 0,225-0,280
Przy wyzszych obrotach cala jego droga na szczyt byla zdecydowanie odstajaca od innych... pozostale rowno mialy wartosci w gore az do 7-8V a ten 4cyl mial 5... i to z opoznieniem
ten guciu u ktorego bylem mowi ze falujace obroty i lekkie drzenie silnika moze byc spowodowane tym, ze na jeden gar slabiej pali... na99% wtrysk siada
co o tym myslisz?
---------- Post dodany o 17:45 ---------- Poprzedni post z 13:15 ----------
kurcze co mechanik to inaczej teraz jest koncepcja regulator napiecia w alternatorze.... ta opcja bardziej mi się uśmiecha bo mam nowke sztuke do tt