Patent dobry i ciekawy , na pewno poprawia to przepływ w jakimś stopniu .
Widzę jednak że jak na razie jest tylko dla wersji 225
Pozdrawiam
Patent dobry i ciekawy , na pewno poprawia to przepływ w jakimś stopniu .
Widzę jednak że jak na razie jest tylko dla wersji 225
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
ja jestem ciekawy czy warto inwestowac 600zl w tipa czy jest to bardziej sztuka dla sztuki, moze pomoc a na pewno nie za szkodzi mowie oczywiscie o seryjnej turbinie
W tym wszystkim chodzi o to że w 180-siątce jest tam wąskie gardło dzięki metalowej spłaszczonej delikatnie seryjnej rurce .
Tip o większej średnicy na pewno poprawi przepływ i zmniejszy restrykcyjność dolotu co oczywiście przekłada się na moc .
Czy będzie to bardzo odczuwalne trudno powiedzieć ale konik do konika i takimi drobnymi modami może ich trochę przybyć
Z kolei w 225 nie występuje takie spłaszczenie ale seryjny TIP te nie jest takk szeroki jak by mógł być przed wejściem do turbiny a do tego trochę restrykcyjny .
Bywały też przypadki że w starszych wersjach przy podniesionym doładowaniu podciśnienie potrafiło go lekko spłaszczać zmniejszając tym samym przepływ .
To tyle teorii motywacyjnej
Pozdrawiam
To co napisales utwierdzilo mnie w tym ze jest to troche sztuka dla sztuki.
Pewnie i tak to zrobie ale najpierw fmici wydech, pozniej bedziemy sie bawic w takie duperele
No nie do końca sztuka dla sztuki Chodzi przecierz o optymalne i najbardziej efektywne rozwiązania gdzie tylko jest to możliwe .
W seryjnych autach często czysta ekonomia przeszkadza w takich rozwiązaniach .
Proponuje jednak w tym wątku opisywać własne doświadczenia rady i wskazówki dotyczące montażu .
Kwestie teoretyczne były wielokrotnie omawiane na forum , to co napisałem to takie streszczenie
Pozdrawiam
To konczac ten ot zeby bylo jasne, korzysci moga byc nie wymierne do wydanych pieniedzy ( 600zl) i powinno sie to zostawic na koniec, mam racje?
Moim zdaniem warto to zrobić , jakich efektów ktoś się spodziewa po wydaniu 600 zł jest kwestią mocno indywidualną trudną do wymiernej oceny
Pozdrawiam
A jaki jest nr tej czesci? Chodzi o tip ori? Troche ot ale zalezy mi na czasie, sory
Sa rozne do roznych wersji silnika? Czy jak jest do 225q to bedzie do wszystkich pasowac?
Ostatnio edytowane przez Messik ; 19-09-2011 o 09:00
ori ma gorszy przepływ niż silikonowe i jest tu mowa o silikonowych
mój TIP po 10 latach był spłaszczony...nie jakoś bardzo ale widać że na pewno go zasysało bo delikatnie się odkształcił i jego przekrój był znacznie mniejszy:P
Mam do kupienia Tip Samco tylko ze jest pekniety ale nie na wylot, czekam na zdjecia i zastanawiam sie czy warto w cos takiego isc. Pewnie cena bedzie korzystna z racji tego pekniecia.
Widziałem taki kiedyś na allegro. Czarny chyba. Gościu usunął aukcje bo taki tip nie nadaje się do użytku. Zobacz na fotki jak wygląda.
Nie biore go, wezme uzywany ori a za jakis czas sprawie sobie forge
pilne
po wyciagnieciu ori tipa, jak odkreci sie metalowy element od turbiny to na czym zacisnac ta opaske pozniej ? sylikon wciskam w otwor turbo, czy nakladam na cos? na otwor?
sorry za chaotyczne pytanie, ale wlasnie to ogarniam i nie wiem jak polaczyc tip forge od strony turbo, tam gdzie wczesniej bylo metalowe laczenie
"Love Them BOTH" - M.