np.MOTUL 8100 X CESS 5w40....
np.MOTUL 8100 X CESS 5w40....
AUDI MÓJ NARKOTYK!!!
emy, coś słabo szukasz http://klubtt.pl/forum/topics10/olej...ight=ile+oleju
dzienks chlopaki.. szukalam, ale widze, ze lambo inaczej sformulowal pytanie)
filtry juz zamowione.. teraz tylko do oleju i olej)
EDIT:
Mam..
Syntetic 5W-40
Mobil juz leci do mnie
generalnie.. powinnam to zrobic... 8tys km temu
=========
Vorspung durch Technik
To wlej 5W40 taki jest wskazany
Znowu TT znowu Cabriolet
0W40 jest dobry na zimę , na resztę roku tylko pełny syntetyk 5W40 .
Było o tym pisane milion razy .....
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Lej pełnego syntetyka. Ludzie od dawien dawna zminiali klasę oleu idąć w dół gdy pojawiały się wycieki i branie oleju. Zmiana załatwiała problem na jakiś czas, a koszt naprawy/remontu się odwlekał. Cokolwiek było lane, wlewaj sntetyka i koniec. Jeśli coś się niespodziewanego pojawi, to usuniesz.
Ile oleju?? Pójdziesz do sklepu po filtr/olej to Ci powiedzą.
NAPRAWY, PRZEGLĄDY, TUNING grupy VAG i BMW. ZAPRASZAM !!!
Jestem na etapie zamawiania oleju,
problem w tym , ze poprzedni wlasciciel zalal przy dwoch ostatnich wymianiach Castrola 10w40 co nie jest za dobrym rozwiazaniem wiec chce teraz przejsc na cos lepszego np. Motul 8100 tyle, ze mam male obawy bo nie wiem czy przy zmianie na 5w40 olej nie zacznie znikac blyskawicznie (wiem, wiem jak to Arttur napisal mit lat 80-tych) w takim razie moze lepiej dolozych kilka € miec spokoj i zakupic cos takiego Motul 300v 10w40
Pozdrawiam
Jak nie masz programu, większej turbiny, to nie ma sensu zalewać 300v, chociaż jak kto woli
Ano, sam zmieniłem na Motul 5w40 z 10w40, dużo poczytałem o tym i stwierdziłem, że nie ma co silnika katować takim olejem i nic się nie stanie. Chociaż 2 lata temu pisałem co innego...
Obecnie jeżdże na 5W40 Castrol Edge Sport, czy Motul będzie zdecydowanie lepszym wyborem? I teraz pytanie który wybrać z serii 5W40 bo jest ich kilka? Z tego co wyczytałem na forum to 300V POWER do 180-tki nie jest zalecany?!
Ostatnio edytowane przez Cubanito ; 12-02-2011 o 08:58
Jeździ ktoś na 5w30? Nie widziałem na forum by ktoś lał taki.
pytanie jaki Motul i co znaczy 'zdecydowanie' - na pewno bedzie to wybor lepszy, wiec jesli nie jestes super mocno przywiazany do marki przesiadaj sie bez zastanawiania
a - castrol rozlewany jest w PL, wiec jesli nie masz importowanego to zalewasz polskim olejem
b - castrol jest u nas mocno reklamowany i mocno PRZEreklamowany
c- castrol nie jest olejem w pelni syntetycznym
d- nasz rodzimy castrol ma wyjatkowo paskudna opinie ludzi zajmujacych sie remontami silnikow
Motul natomiast to czolowka jesli chodzi o rynek na europe, to nadal pelny syntetyk (tu zdania sa podzielone, bo nie wszystkie modele rzecz jasna) i nie trzeba sie bac polskiej rozlewni,
jedyne ale bardzo wazne ALE... motul TYLKO z oficjalnej dystrybucji - zadnych allegrow, znajomych czy innych wynalazkow - motul ma u nas renome i jest podrabiany na potege i moze zaszkodzic silnikowi (tak jak swego czasu m1 Mafia podrabiała olej Mobil One - Wiadomości i informacje z kraju - wydarzenia, komentarze - Dziennik.pl - wiadomości, informacje, rozrywka),
takze jesli chodzi o internet sklepy mozesz policzyc na palcach jednej dloni, jak cos moge wrzucic linki, jesli forum na to pozwala, nie wiem czy nie podchodzi to pod jakas pseudoreklame
podobno dobrze jest zaczac od x-clean c3 dla oczyszczenia silnika - ale to naprawde mega-mega drobiazgowosc - powiedzialbym, ze wrecz przesadzona, w koncu zalewales 5w40, a nie 10w czy mineral ;]
pomijajac ta rade to zdecydowanie x-cess 8100
nie wiem co masz za graty w aucie jesli to seria 180km zdecydowanie nie zalewaj 300v to olej do jazdy na auta z podniesiona moca - nazwijmy go umownie 'wyczynowym' - w serii w naszym aucie nie tylko nie polecany, ale wiecz odradzany - jesli motul to trzymaj sie 8100
ja prywatnie zalalem sie przy ostatniej wymianie (po wczytaniu sie gleboko w temat olejow) tym:
TEXACO HAVOLINE SYNTHETIC 5W-40 - - reklam na tvn moze nie uswiadczysz, ale w srodowisku podkrecanych silnikow marka chwalona, wiec zaufalem
wahajac sie do konca miedzy nim motulem i sciagnieciem amsoil'a
Ostatnio edytowane przez M and V ; 12-02-2011 o 09:42
M and V - dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź, jeśli możesz to wrzuć link do sklepu lub podeślij mi na priv. Decyduje się na X-cess 8100
Bo ja cały czas śmigam na Shel helix extra 5w30 i zastanawiałem się co to warte. Olej mam czarny już po 100 km (nie jak smoła ale po prostu brudny). Podobno silnik czyści.
Ostatnio edytowane przez ICE ; 12-02-2011 o 11:15