Polecam przeczytać temat i napisać co na ten temat sądzicie.. ja jadę w poniedziałek na hamownie to sprawdzić mam prawie 9000tyś przejechane.
http://www.racingforum.pl/index.php?...6&st=0&start=0
Polecam przeczytać temat i napisać co na ten temat sądzicie.. ja jadę w poniedziałek na hamownie to sprawdzić mam prawie 9000tyś przejechane.
http://www.racingforum.pl/index.php?...6&st=0&start=0
MichalTT - zmien topic... na silniki FSI!!!!!!
nightfox, w każdym temacie się spinasz zapewne masz zostać moderatorem i się ciskasz o wszystko?
o czym Ty do mnie rozmawiasz...
Przeczytałeś link??? To przeczytaj go jeszcze raz, i drugi i 7my, a zauwazysz (tego ucza w podstawowce - nazywa sie czytanie ZE zrozumieniem) ze topic jest o silniku 4.2 FSI 420HP w RS4, silnik z roku 2005.
W TT montowane są takie silniki tyle że nie FSI a TFSI i troche unowowczesnione... a temat moglby sie nazywac poprawnie prawda?
Chociaz jak juz rozmawialem z MichalemTT wada moze niestety dotyczyc takze silnikow TFSI, mimo to, poki co temat dotyczy silnika FSI...
A na tym forum przydałoby się trochę porządku IceMan09...
PS
Ice - na tym forum jest mnóstwo ludzi którzy nic merytorycznego nie piszą, tylko zaśmiecają forum postami, off topami, g#$%^ wiedza ale i tak sie wypowiedza polecam link http://demotywatory.pl/1714967/Polska i dlatego trzeba zaczac dbac o porzadek i o to zeby nowi userzy od razu dostosowywali sie do zasad...
nightfox, temat poprawiony. Jutro wszystko się okaże.... the time will show us how far this sh*t will takes us!
Chociaż z tego co rozmawiałem z Asiorem z pkaudi, ponoć problem dotyczy też innych vagowskich silników... np.: motoru z nowego Golfa GTI.. Polecam przeczytać jednak ten temat i wypowiedzenie się tych którzy mają coś słusznego do powiedzenia, naciskam tutaj na Arttura, który zna trochę mechanikę i zapewne ma coś do dodania... zwłaszcza bezpośrednia odma, w starej TT wydaje się to mądrzej zrobione.
Dodam, że nie chce wzbudzać niepotrzebnie paniki i rozgłosu, po prostu zbieram informacje, wszystko się przyda. Na razie w domyśle koncern Audi mógł wywalić taką "szmatę" na rynek, to jest już bardzo grząski teren, gdzie spekulacja nie jest argumentem, a dobre dowody.
Muszę jeszcze poczytać zagraniczne fora na temat RS'ów.
Pozdrawiam.
Większość silników z wtryskiem bezpośrednim ma ten problem jednak nie występuje on w takiej skali jak 4.2 V8
Rzeczywiście w silnikach turbodoładowanych nie występuje ten problem aż w takiej skali .
Przyczyna jest fakt że powietrze jest ''wtłaczane '' do komór spalania oraz fakt że system PCV ma inne obiegi podczas jazdy na doładowaniu i na podciśnieniu .
Niestety cześć nieczystości będzie się osadzać jednak nie sądzę aby nawet po przebiegu 150 tys dało się zobaczyć taki widok jak na tych fotach silnika V8 .
Aby zapobiec temu zjawisku trzeba zmodyfikować układ podłączając w obieg Catch Can-a .
Nie mam wielkiej wiedzy dotyczącej silnika 2.5T , warto by było wybadać temat czy układ PCV działa w nim na takiej samej zasadzie jak w 2.0T .
Jeśli tak to są gotowe zestawy do 2.0T zawierające wszystko co potrzebne żeby zainstalować
Catch Can .
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
ja też uważam że zrobienie dobrej instalacji z catch canem rozwiąże problem...no bo wtedy niema opcji żeby w dolocie się cokolwiek znalazło jeśli turbiny będą w stanie ok filtr będzie dobrze separował i wszystko będzie szczelne...była mowa coś na tym forum o K&N dla mnie to straszny shit ojciec ma w motorze ciągle to czyści ostro pryska olejkiem a i tak jest syf na przepustnicach...a filtr jest w ok stanie więc nikomu nie polecam...może ma lepsze przeływy ale kosztem filtrowania wiec na dłuższą metę może to bardzo zaszkodzić motorkowi
Pomiar mocy na hamownii przeniesiony na czwarek rano. Padł kolesiowi z MTM dzisiaj komp czy net, w czwartek będę miał dokładny pomiar quattro.. na pomorzu mamy tylko jedną hamownię która może mierzyć cztery buty.. reszta to ośki.
Też ostatnio zagłębiam się w tym temacie, ale nie chciałem się wypowiadać nie mając konkretnej wiedzy, na temat który motor i w jakim stopniu, czytając o takich nie dopracowaniach coraz bardziej szanuje ta super konstrukcję jaka jest 1.8T
Znowu TT znowu Cabriolet
ZUCZEK, bo kiedyś robiono na jakość i długie użytkowanie.
[ Dodano: |14 Cze 2010|, 2010 20:48 ]Zamieszczone przez ZUCZEK
dokłądnie, do tego samego wniosku dzisiaj dochodziłem rozmawiając z kolesiem z klubu audi, no silnika nie wymienię, ale jeżeli coś będzie się jeb*ć to będzie trzeba tego catch can'a zrobić lub inną modyfikacjęZamieszczone przez IceMan09
MichałTT, nie zmienia jednak faktu ze ta modyfikacja jest prosta raczej a silnik i osiągi masz tylko do pozazdroszczenia
no i właśnie na tym polega tuning hihi że się poprawia to co fabryka nie dopracowała itp...nie zastanawiaj się z instalacją catch cana to jest tak prosta przeróbka i możesz ją tak wykonać aby była ona odwracalna bo w razie grubszego przykrego zdarzenia związanego z motorkiem pan z aso powie Ci że tutaj jest jakaś puszeczka i na pewno przez nią się np połamały korby albo np. zatarł silnik i nie uwzględnią na gwarancji a przecież każdy mający jakiekolwiek pojęcie człowiek pomyśli a co ma piernik do wiatraka ale dla nich będzie to podstawą do odrzucenia gwarancji...
[ Dodano: |15 Cze 2010|, 2010 08:16 ]
a tak na marginesie jak chcesz to możemy zamienić się silnikami bo u mnie jest już catch can...pamiętaj to poważny argument