Czy u Was też tak jest, że jak załączacie klimatyzację to automatycznie włącza się wentylator chłodnicy
Może to ktoś (najlepiej z silniczkiem 225) sprawdzić?
Z góry dzięki
Czy u Was też tak jest, że jak załączacie klimatyzację to automatycznie włącza się wentylator chłodnicy
Może to ktoś (najlepiej z silniczkiem 225) sprawdzić?
Z góry dzięki
tak jest. Jeden wentylator musi wtedy byc wlaczony by chlodzic sprezarke. Jesli by nie chodzil to by uroslo cisnienie bo by moglo sie skonczyc mala eksplozja
Dzięki Mari za odpowiedź, ale u mnie po załączeniu klimy chodzą oba wentylatory (klimatyzacji i chłodnicy wody). Wcześniej tego nie zauważałem, bo nie zwracałem uwagi i dlatego pytam
Ale to jest nie mozliwe. Powinien chodzic tylko 1 wiatrak... Chyba ze miales nagrzany silnik.Zamieszczone przez Bart227
moze ze sie myle..
No właśnie na zimnym silniku załączają się oba na raz....
Dodam, że na VAG-u zero błędów.
Z tego co wyczytalem to wentylator silnika napędzany jest poprzez sprzęgło wiskotyczne i zawsze się kręci razem z silnikiem. Kwestia tylko czy wolniej czy szybciej, a od tego właśnie jest wisko.
Wentylator dodatkowy dla klimy w tym aucie powinien się włączyć razem ze sprężarką.
Climatronic nie działa poniżej temp. otoczenia +5 stopni C.
...przez sprzęgło wiskotyczne eee, ja mam dwa silniki elektryczne na wentylatorach
A no faktycznie.. Przecież w TT sa oba silniki elektryczne. Hmm, wydaje mi sie ze powinien sie kręcić tylko 1.Zamieszczone przez Bart227
Witam,
Sprawa wygląda tak :
Obydwa wentylatory sterowane są modułem J293 , który otrzymuje sygnały z F18 - termiczne, F129-ciśnienie niskie <16bar, oraz G65 -ciśnienie wysokie >16bar w następujący sposób :
WENTYLATOR 1
1 stopień prędkości:
Włącza się wentylator przy temp. 92-97 st.C.
Wyłącza się przy temp. 84-91 st.C
2 stopień prędkości :
Włącza się przy temp. 99-105 st.C.
Wyłącza się przy temp. 91-98 st.C
Przy ciśnieniu >16 bar czujnik ciśnienia włącza wentylator na 2 stopień.
WENTYLATOR 2
Wentylator 2 dołącza sie - praca na stopniu 1.
Jeżeli :
Klima włączona
Kompresor chodzi
Ciśnienie w obiegu > 2bar < 16 bar
Wentylator 2 dołącza się - praca na 2 stopniu
Jeżeli :
Klima włączona
Kompresor chodzi
Ciśnienie w obiegu > 16 bar
temperatura >99 st.C
Uwaga:
Jeżeli ciśnienie spadnie <16 barów i temp. spadnie <99 st.C, to obydwa wentylatory wchodzą na 1 stopień prędkości.
Myślę, że to rozwiewa wątpliwości i pomoże Wam sprawdzić swoje wenty.
Pzdr,
LiquidTT-FORGE silicones-Short shifter-007P-Cold side-RIEGER-REMUS-MOMO
No to już wszystko wiemy Dzięki
Miło, jak ktoś podziękuje. Tym bardziej, że :
- to co czasem tutaj napiszę, to przeważnie tłumaczenia. Głównie z niemieckiego - najlepsze fora TT. Trzeba więc wpisywać, a nie kopiować, czy podawać linki. Wiem, że nie wszyscy na forum władają tym jezykiem,
- rzadko dziękujemy komuś tu na forum, choć dają niektórzy świetne info.
Cieszę się, że się przyda.
Często czytam i.. od razu sprawdzam u siebie.. o działaniu takiego, czy innego urządzonka w TT. Przy okazji poznaję swoje auto. Sprawdzam, gdzie są te czujniki, jak wyglądają. W razie padnięcia czegoś, łatwiej się z tym czymś zmierzyć.
Szerokości ,
No po to właśnie to forum jest, żeby pomagać sobie nawzajem, poznawać własne autka i przede wszystkim nie dawać zarabiać na naszej niewiedzy pseudo specjalistom
Pozdrawiam
Pseudospecjaliści tez tutaj zaglądają
Dzięki iceboy :***
;p
Czarne jest piękne
Spoko, ważne, że sie przyda
Pzdr,