-
Wymiana uszczelki spływu oleju turbiny APX
Witam, chciałem zapytać jak się dobrać do tych śrub. Mam wersję quattro i od spodu nijak nie mogę sięgnąć. Myślę czy po zdjęciu Tip-a nie da rady podejść, ale wtedy na czyja bo nic nie widać. Może ktoś wymieniał i ma patent na to. Czy demontować też przy misce olejowej i spróbować wyczyścić rurkę?
-
Dla potomnych, wczoraj walczyłem z tą uszczelką
Trzeba zdjąć Tip-a i aluminiową rurę i jej mocowanie na silniku i wtedy możemy dwoma rękami sięgnąć do śrub. Próbując z jednej strony ciężko nacelować kluczem w łeb śruby.
-
W APX quattro dostęp do spływu oleju turbiny faktycznie nie należy do najłatwiejszych. Przed wymianą samej uszczelki warto dobrze zlokalizować miejsce wycieku, bo czasami olej pojawia się wyżej i spływa po rurce. Przy okazji dobrze sprawdzić drożność samego przewodu spływowego, jeśli jest zabrudzony, nowa uszczelka może nie rozwiązać problemu. Co do dojścia do śrub, dużo zależy od tego, jakie elementy są jeszcze na aucie i jakim sprzętem dysponujesz. Warto przygotować wcześniej wszystkie uszczelnienia, żeby nie rozbierać tego ponownie. Części do APX, takie jak uszczelki czy elementy układu olejowego, można dobrać po modelu auta lub numerze części np. w iparts.pl. A najlepiej to powierzyć to wszystko specjalistom w warsztacie.
Ostatnio edytowane przez audiczka ; Wczoraj o 11:22
Uprawnienia umieszczania postów