Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Rytmiczne stukanie/ blokowanie sie kół podczas wolnych manewrów na skreconych kołach.

Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    224
    Rocznik
    2000
    Kolor
    Niebieska

Rytmiczne stukanie/ blokowanie sie kół podczas wolnych manewrów na skreconych kołach.

Cześć!
    Od zakupu swojej TT borykam się z problemem który nie bardzo wiem jak ugryźć, poszperałem w necie, tutaj na forum tez szukałem jednak nie znalazłem jako takiej odpowiedzi co może być dokładną przyczyną ( może słabo szukałem nie wiem, trochę bezsilny już jestem)

Problem polega na tym że podczas zawracania, manewrów parkingowych do przodu, na skręconych na maxa kołach ( lub prawie max) dochodzą z tylnych kół stuki, tak jak by cos się blokowało, porównuje to mniej więcej do włożenia czegoś w szprychy w kołach. Nie występuje to za każdym razem ale w 90% przypadków tak jest.

Sprawdziłem komunikacje z haldex i wszystko działa, testy pozytywne, pompa pracuje, wyłącza się i włącza, w bloku 125 jest komunikacja z ABS. Początkowo myślałem ze to problem starych opon bo były z 2011 roku ( kolega mówił ze ma podobnie w Alfie i po wymianie opon pomogło) ale dalej problem jest. Olej w Haldex będę wymieniał w przyszły weekend, max za 2 tygodnie bo wtedy jadę do rodziców i tam u kolegi w warsztacie to ogarniemy. W środę oddaje do mechanika na wymianę łożysk w tylnych kołach ( czytalem ze moze to być jeden z powodów).

Koleżanki i Koledzy, jeśli ktoś miał podobny problem i wie mniej więcej czego jest to przyczyną proszę o informacje gdzie szukać.

Awatar _kris
    KlubTT.pl
    Pojemność
    1.8T
    KM
    240
    Rocznik
    MM
    Kolor
    brudny
    Zazwyczaj to haldex daje takie objawy. Skoro wymieniasz łożyska i olej w haldexie to bym poczekał i zweryfikowal po wymianie. Wraz z wymianą oleju w haldexie pamiętaj o filtrze, dodatkowo możesz wyczyścić Magnes w zbiorniczku oleju, ale będziesz potrzebował uszczelkę wymienić przy odkręceniu zbiorniczka. Uszczelki są dwa rodzaje i tu jest zawsze problem bo nie wiadomo, która masz (ja za pierwszym razem kupowałem dwie).

Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    224
    Rocznik
    2000
    Kolor
    Niebieska
    Dam znać we wtorek czy cos się zmieniło po wymianie łożysk, oraz późniejszy update po wymianie oleju w haldexie. Mam nadzieje ze uda się uporać z tym i będę mógł się cieszyć w pełni rakietą.

Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    224
    Rocznik
    2000
    Kolor
    Niebieska
    Po wizycie u Mechanika, stwierdził ze łożyska są w porządku a amortyzatory były niedawno wymieniane wiec wykluczył możliwość tego problemu, wycie które było wychodziło z mostu, wymienił olej który był strasznie brudny, most został zalany nowym olejem oraz ceramizerem. Stukanie nadal jest, będę zabierał się za wymiane oleju oraz filtra w haldexie w sobote.
    Mogłby ktoś podesłać jakie to uszczelki idą do haldexu? Próbowałem szukać ale chyba szperacz ze mnie żaden bo nie moge tego znaleźć

Awatar _kris
    KlubTT.pl
    Pojemność
    1.8T
    KM
    240
    Rocznik
    MM
    Kolor
    brudny
    Cytat Zamieszczone przez P1etras Zobacz posta
    Po wizycie u Mechanika, stwierdził ze łożyska są w porządku a amortyzatory były niedawno wymieniane wiec wykluczył możliwość tego problemu, wycie które było wychodziło z mostu, wymienił olej który był strasznie brudny, most został zalany nowym olejem oraz ceramizerem. Stukanie nadal jest, będę zabierał się za wymiane oleju oraz filtra w haldexie w sobote.
    Mogłby ktoś podesłać jakie to uszczelki idą do haldexu? Próbowałem szukać ale chyba szperacz ze mnie żaden bo nie moge tego znaleźć
    Nie mam nr uszczelek, ale w moim temacie jest zdjęcie:
    https://www.klubtt.pl/showthread.php...l=1#post288255

To te dwie uszczelki "prostokątne", jedna papierowa i druga gumowa

Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    224
    Rocznik
    2000
    Kolor
    Niebieska
    udalo mi jedna znalezc, gumowa ale 80 zl sztuka drogi biznes https://allegro.pl/oferta/uszczwlka-...89-17684885347
    zamówiłem z kolei cos takiego jeszcze
    https://allegro.pl/oferta/sportowy-i...ant=6618333170 zamowilem dwa, jedne taki jeden taki bo nie wiem jaki u mnie jest.

- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -

Zamówiłem ta uszczelkę za te 80 ziko. Czy w razie jak by sie okazalo ze mam jednak papierową to bede mógł wymienic na gumowa? czy lepiej włożyć starą papierową i wymienic kolejnym razem jak sie uda ją znaleźć?

- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -

Update odnośnie mojego problemu, wyciągnąłem bezpiecznik nr 31, widzialem na forum ze u kilku osób to pomogło. W moim przypadku niestety to nie zadziałało i terkotanie dalej jest. Przepraszam za spam swojego postu, ale chce to zostawić w razie w gdyby ktoś borykał się z podobnym problemem. W sobotę wymiana oleju i filtra w haldex, dam znać czy pomoglo.

Awatar _kris
    KlubTT.pl
    Pojemność
    1.8T
    KM
    240
    Rocznik
    MM
    Kolor
    brudny
    Nie wiem, czy można zamiennie uszczelkę użyć. Ja mam starego rodzaju (papierową). Jeżeli gumowa ma płaską powierzchnię to możesz spróbować, jak okrągłą to raczej nie podejdzie (może wchodzić w rowek w obudowie).
    Podejrzewam, ze uszczelka idzie w parze z insetem, tzn insert wkręceny+papierową uszczelka, insert na pierścień zigera+gumowa uszczelka.

Uprawnienia umieszczania postów