Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Rytmiczne stukanie/ blokowanie sie kół podczas wolnych manewrów na skreconych kołach.

Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    224
    Rocznik
    2000
    Kolor
    Niebieska

Rytmiczne stukanie/ blokowanie sie kół podczas wolnych manewrów na skreconych kołach.

Cześć!
    Od zakupu swojej TT borykam się z problemem który nie bardzo wiem jak ugryźć, poszperałem w necie, tutaj na forum tez szukałem jednak nie znalazłem jako takiej odpowiedzi co może być dokładną przyczyną ( może słabo szukałem nie wiem, trochę bezsilny już jestem)

Problem polega na tym że podczas zawracania, manewrów parkingowych do przodu, na skręconych na maxa kołach ( lub prawie max) dochodzą z tylnych kół stuki, tak jak by cos się blokowało, porównuje to mniej więcej do włożenia czegoś w szprychy w kołach. Nie występuje to za każdym razem ale w 90% przypadków tak jest.

Sprawdziłem komunikacje z haldex i wszystko działa, testy pozytywne, pompa pracuje, wyłącza się i włącza, w bloku 125 jest komunikacja z ABS. Początkowo myślałem ze to problem starych opon bo były z 2011 roku ( kolega mówił ze ma podobnie w Alfie i po wymianie opon pomogło) ale dalej problem jest. Olej w Haldex będę wymieniał w przyszły weekend, max za 2 tygodnie bo wtedy jadę do rodziców i tam u kolegi w warsztacie to ogarniemy. W środę oddaje do mechanika na wymianę łożysk w tylnych kołach ( czytalem ze moze to być jeden z powodów).

Koleżanki i Koledzy, jeśli ktoś miał podobny problem i wie mniej więcej czego jest to przyczyną proszę o informacje gdzie szukać.

Awatar _kris
    KlubTT.pl
    Pojemność
    1.8T
    KM
    240
    Rocznik
    MM
    Kolor
    brudny
    Zazwyczaj to haldex daje takie objawy. Skoro wymieniasz łożyska i olej w haldexie to bym poczekał i zweryfikowal po wymianie. Wraz z wymianą oleju w haldexie pamiętaj o filtrze, dodatkowo możesz wyczyścić Magnes w zbiorniczku oleju, ale będziesz potrzebował uszczelkę wymienić przy odkręceniu zbiorniczka. Uszczelki są dwa rodzaje i tu jest zawsze problem bo nie wiadomo, która masz (ja za pierwszym razem kupowałem dwie).

Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    224
    Rocznik
    2000
    Kolor
    Niebieska
    Dam znać we wtorek czy cos się zmieniło po wymianie łożysk, oraz późniejszy update po wymianie oleju w haldexie. Mam nadzieje ze uda się uporać z tym i będę mógł się cieszyć w pełni rakietą.

Uprawnienia umieszczania postów