Cześć!
Nosze się z zakupem nowych opon.
Waham się pomiędzy runflat a klasyczna oponą, którą Wy byście wybrali?
Które runflat polecilibyście na klasyczna felgę (H2)?
Które klasyczne opony polecilibyście?
Pozdrawiam
Miki
Cześć!
Nosze się z zakupem nowych opon.
Waham się pomiędzy runflat a klasyczna oponą, którą Wy byście wybrali?
Które runflat polecilibyście na klasyczna felgę (H2)?
Które klasyczne opony polecilibyście?
Pozdrawiam
Miki
Hejka
Kiedyś zastanawiałem się nad oponami runflat, do nowo zakupionego samochodu, tak na awarie.
Ze względu na cenę nie zdecydowałem się jednak, głównie jeżdżę po mieście więc wybrałem wielosezonówki średniej klasy.
Z perspektywy kilkunastu lat jeżdżenia runflat to przerost formy nad treścią. Ale ja jakieś dłuższe trasy robię raz w miesiącu.
A polska to nie Irak i opony rzadko przestrzeliwują :P
Przez tyle lat dwa razy złapałem gumę, raz wbił się gwóźdź i jeździłem z nim z dwa miesiące, kapnąłem się za trzecim razem jak dopompowywałem opony że mi schodzi delikatnie ciśnienie.
Skubany dobrze się wbił i uszczelniał nawet :P
Za drugim razem wymieniłem koło na dojazdówkę i pojechałem do wulkanizatora. Jak coś są takie uszczelniacze psikane przez wentyl. Można wozić na awarie.
Jak Cię stać by dać więcej za runflata to bież i się ciesz. Mi szkoda kasy.
Odpowiedź sobie na pytanie ile razy w ciągu np roku złapałeś gumę. Jeżeli zdarza Ci się to często to dla bezpieczeństwa kup runflaty. Jak nie to szkoda zachodu.
Minus tej opony to ciężar i sztywność przy wymianie.
czy ktoś się orientuje,
czy dzisiejsze pilot sporty 4 runflat czyli z systemem PZ (pressure zero), są dalej tylko na felgę EH2?
czy jest jakaś inna guma na rynku na poziomie pilotsporta z runflat na H2 ?
rozczytałem ze np dunlopa, continentala systemy runflat zapewniają, że ze zwyklej felgi (H2) się nie ześlizgnie opona po utracie ciśnienia .
jednakże runflaty w 90% z tego co znalazłem w sieci maja klasę B przy symbolu chmurki z deszczem.
pozdr
Miki
Ostatnio edytowane przez miki77 ; 07-06-2025 o 23:35
ostatecznie zdecydowałem się na klasyczne sportcontact 7.
temat do zamknięcia
pozdr
Miki