Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: spalony czwarty korbowód czy jest wymagana zmiana silnika

Wrocław
    Pojemność
    1.8T
    KM
    150
    Rocznik
    2000
    Kolor
    srebny

spalony czwarty korbowód czy jest wymagana zmiana silnika

Cześć, spalił się mi czwarty korbowód po tym jak pękła mi miska olejowa w audi tt 1,8t 150hp rocznik 2000. Mechanik po zdjęciu miski olejowej i po zobaczeniu w jakim stanie są korbowody ( trzy korbowody były jeszcze w oleju a czwarty korbowód był suchy po prostu srebrny) stwierdził ze motor się zatarł i ze silnik do wyrzucenia i tutaj moje pytanie czy na pewno jest potrzeba wymiany od razu silnika

Toruń
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    1999
    Kolor
    Srebrny
    To zależy co będzie tańszym i lepszym rozwiązaniem. Pierwsza rzecz to sprawdzić wał korbowy czy panewka korbowodowa go nie uszkodziła i głowica do góry bo trzeba sprawdzić w jakim stanie jest gładź cylindra. Jak było zatarcie to pewnie wymiana lub obróbka bloku (zazwyczaj honowanie nie pomoże i albo zrobić tulejowanie albo rozwiercenie na nadwymiar). Oczywiście wszystko generuje koszty takie jak szlifiernia, panewki, korbowód, uszczelki, pierścienie, pewnie tłok, możliwe że i pompa oleju itp. Jeśli chodzi o drugi silnik to trzeba mieć pewność, że silnik jest ok, że trzyma kompresję nie bierze oleju itp. choć nie ma 100% pewności że silnik będzie sprawny jak leży na palecie. Najlepiej kupić silnik z jeżdżącego pojazdu. Jak głowica ok to możesz poszukać sam słupek, który pasuje akurat z różnych modeli audi, vw czy seata tych umieszczonych poprzecznie w aucie. Dla mechanika pewnie lepsze rozwiązanie to wrzucić inny silnik niż bawić się w czasochłonny remont silnika. Przy tych silnikach to największym kosztem będzie zapewne robocizna i to ona może przekroczyć koszty zakupu innego silnika.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów