-
AUDI TT 8N, APP, zmiana oprogramowania ECU.
Cześć wszystkim!
Od kilku tygodni walczę ze swoją TT z oznaczeniem silnika APP, ponieważ ma błędy silnika pochodzące głównie z sond lambda i napinacza łańcucha rozrządu. Jak odkryłem, ktoś przede mną wymienił ECU na 8N0906018AQ i sądzę, że jest to ECU silnika 1.8t AUQ, które ma sondę szerokopasmową i sterowany cewką napinacz i prawdopodobnie pozostawił wiązkę tak, jak była oryginalnie. Po przeszukaniu Internetu sądzę, że właściwym ECU dla mojego auta jest 8N0906018Q, ale zastanawiałem się, czy możliwe jest wgranie pliku 8N0906018Q do 8N0906018AQ, które mam, i czy to mogłoby rozwiązać moje problemy? Albo może trzeba jakoś zmodyfikować wiązkę i też będzie działać?
Mam również TT z silnikiem AJQ i przeczytałem, że AJQ i APP ECU można zamienić, ale czy muszę wprowadzić jakieś modyfikacje (pewnie trzeba zrobić immo OFF), czy raczej jest to prosta zamiana?
Wielkie dzięki wszystkim, którzy pomogą.
-
Jeśli ktoś, kiedyś będzie miał podobny problem to udało mi się go rozwiązać, w silnika AJQ nie było przekaźnika J271 znajdującego się pod podszybiem pod maską, ktoś kto u mnie włożył ECU z AUQ wstawił tam ten przekaźnik. Połączyłem go na krótko i teraz wszystko działa. Czyli podsumowując: ECU z APP i AJQ są zamienne o ile zrobi się IMMO OFF, ECU z AUQ też pasuje, ale trzeba wstawić przekaźniki, wykodować VVT i zmienić wiązkę od sond lambda z 4-pinowej na 6-cio pinową.
Uprawnienia umieszczania postów