Każda wypłata odszkodowania to strata dla ubezpieczyciela - to logiczne.
Jeśli ktoś się ubezpieczy za 500zł lecąc na wakacje i zginie w katastrofie samolotowej, a ubezpieczyciel wypłaci z tego tytułu 500tys. zł to zyskał, czy stracił?
Kluczem tutaj jest stosunek ilości polis, które ubezpieczyciel sprzedaje do wypłat odszkodowań, które musi zrobić.
W końcu każdy z nas opłaca OC (nierzadko i AC) i ilu z nas korzysta z tego co najmniej raz w roku?
Nie sądziłem, że tak trywialne rzeczy wymagają tłumaczenia...
Po pierwsze to nie róbmy tu off topu na temat ubezpieczenia - proszę moderatora o posprzątanie w wątku lub przeniesienie dyskusji do innego działu.
Po drugie oczywiste jest, że każda opłata to zysk, a wypłata to strata. Ja patrzę z perspektywy klienta. Opłacam składki OC od ponad 10 lat i miałem tylko jedną małą stłuczkę z mojej winy przez ten czas (pewnie max 2 lata składek), czyli przez 8 lat ubezpieczyciel zarabiał na mnie. I takich przypadków jest większość, bo jeśli nie byłby to opłacalny biznes to nie byłoby tylu ubezpieczycieli na rynku. Tak samo podany przykład o ubezpieczeniu podróżnym jest z d*** wyjęty, bo ile osób ginie rocznie na takich wyjazdach, a ile osób płaci składki. Ubezpieczyciel sobie kalkuluje ryzyko na podstawie różnych parametrów i na tej podstawie wylicza wartość składki.
Czy reasumując nie minimalizacja strat tylko maksymalizacja zysków.
Ostatnio edytowane przez kaba ; 04-04-2022 o 12:46
No i w końcu nowe felgi z oponami (foto porównawcze z zimowymi kołami):
Cayman felgi1.jpg
Felgi to Brobet MC 8,5x19ET52 przód i 10x19ET40 tył. Do tego opony Continental SportContact 7 235/35 i 275/35.
Jeszcze trochę koza, ale jest chociaż szerzej. Pojeżdżę trochę i zobaczę, ale pewnie wpadnie pro-kit Eibach (-30 przód i -20-25 tył) lub H&R (całość -35).
W obu przypadkach wyglada naprawdę zacnie.
Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Kolejny update.
Wpadł nowy customowy wydech.
IMG_20220512_183649.jpg
PXL_20220518_162909748.jpg
Tłumiki przelotowe, X-pipe, sportowe katalizatory 100cpsi euro4, izolacja termiczna, dwie końcówki fi90mm. W razie konieczności jest opcja powrotu do oryginału.
Brzmi zdecydowanie lepiej niż oryginał, ale jeszcze za mało km zrobiłem, żeby stwierdzić czy nie będzie męczący w dłuższej trasie.
Super wyszło
Dobrze siedzi ten wydech, zacna robota, niech służy
Ciągle coś się dzieje przy aucie.
W ostatnim czasie wymieniony został separator olej-powietrze. Objawy standardowe - zwiększona konsumpcja oleju i biały dym przy odpalaniu. Separator zamówiony u kolegi Michal26.
Do wymiany trzeba się było trochę przygotować:
PXL_20220526_170542050.jpg
PXL_20220526_154832260.jpg
Sama wymiana separatora dość prosta, ale ze względu na ograniczone miejsce trzeba było się nieźle nagimnastykować. Od razu został zdemontowany i wyczyszczony kolektor. Dolot po obu stronach czyściutki.
W wolnej chwili do wymiany został jeszcze pasek wielorowkowy osprzętu (nie miałem go przy wymianie separatora, ale dostęp jest dużo prostszy, a wymiana stosunkowo szybka).
Kolejny mały mod to wymiana kierownic powietrza do przednich tarcz na kierownice z GT3 (po lewej oryginalne z prawej GT3):
kierownice_powietrza.jpg
Rzekomo znacznie poprawiają chłodzenie.
A ja myślałem, że to tylko w TT tak skromnie z miejscem przy silniku, a tu patrz podobnie. Masakra patrząc na to.
No no, dawaj w weekend na jeden dzień na zlot, to pomacamy brudnymi paluchami
Możemy pomyśleć o jakimś nieformalnym zlocie. Jeszcze mnie czeka wizyta w studiu detailingowym na jakąś korekte i położenie wosku, bo z zewnątrz tylko tego brakuje. Pasek wymieniłem w ubiegłym tygodniu - bardzo szybko poszło, ale tak to jest jak się robi coś przy aucie kolejny raz.