Zasttanawia mnie fakt czy zaciaganie recznego na czerwonym swietle w pozycji drive jest bezpieczne dla skrzyni? Oczywiscie nie mowie i syruacji pod i z gorki
Zasttanawia mnie fakt czy zaciaganie recznego na czerwonym swietle w pozycji drive jest bezpieczne dla skrzyni? Oczywiscie nie mowie i syruacji pod i z gorki
I tak i nie. Poprawne operowanie pomiędzy Park, Reverse i pozostałymi (po przypadkowym wbiciu z Drive/Sport na Neutral zaleca się zatrzymanie pojazdu, choć nie jest raczej wymagane) DSG wymaga zatrzymania się przy zmianie pozycji i wciśnięcia hamulca. Jeśli nie będziesz zbyt wcześnie/późno wbijał biegu, to nic się nie stanie. Daj jednak zawsze z pół sekundy do sekundy przed i po zmianie biegu dla pewności, że wszystko ci wskoczy.
Audi TTS 2011 Quattro S-Tronic
Ok rozumiem ze jak bym przypadkowo dal neutral w czasie jazdy do albo odczekac sekunde albo zatrzymac i dopiero wbic bieg. A jak wyglada sytuacja gdy dojezdzam do skrzyzowania naciskam stop . Zaciagam hamulec reczny czy moge puscic noge z hamulca na pozycji drive ?
Auto raczej nie ruszy na recznym ale czy jest do dopuszczalne
Raczej "N" nie wpada przypadkowo. W kwestii ręcznego i skrzyni w trybie do jazdy, to również zły nawyk. Nie jestem pewny, czy tutaj skrzynia biegów wykrywa zaciągnięcie ręcznego.
Wlasnie dobre pytanie czy to jest wykrywane przez skrzynie
Zaciągnij na jeden "ząbek" tak abyś miał komunikat o ręcznym na blacie. Jak auto będzie wypychało odo przodu to znaczy że nie ma połączenia pomiędzy ręcznym a skrzynią .
ps. a po co zaciągać ręczny na światłach?
Ok zbadam dzisiaj .... a poco juz odpowiadam ... otoz dojezdzajac do swiatel stoje na stopie . Przechodzac na tryb P musze wajhowac przez wsteczny i wale swiatlami wstecznymi na skrzyzowaniu i mule lierowcow w a8 mialem autohold .i rozlaczal skrzynke i nie waholowalem swiatlami na skrzyzowaniu ani nie walilem po oczach stopem hehe
Wlasnie dokladnie zmieniajac tryb jazdy na P trzeba przejsc przez wsteczny i zaskoczyc kierowce za mna ze pas mi sie nie podoba i chce sobie wycofac heh ... tak pozostaje trzymanie nogi na padale hamulca .co chodzi o połaczenie recznego ze skrzynia biegow to odpowiem bo sprawdzilem NIE rozlacza skrzyni hamulec reczny /awaryjny. Jest to wedlug mnie maly minus na rzecz TT .
Ciekaw jestem czy skrzynie rozlancza nacisniecie hamulca noznego czy tylko zadzialanie czujnika hamulca roboczego. Jezeli by bylo ze czujnik to mozna by bylo ewentualnie sygnal podlaczyc do recznego lecz w tym momencie i tak palily by sie swiatla stop ...
A też z ciekawości sprawdziłem. Da się zaciągnąć ręczny bez wbicia choćby jednego ząbka, ale samochód mimo komunikatu na zegarach i tak podjeżdża. Najlepiej więc po prostu trzymać hamulec, a jak wiesz, że dłużej postoisz, to ewentualnie wbić P.
Panowie dzieki za odpowiedzi ale tutaj sytuacja dotyczy nrowniez korkow na autostradzie
Idealnym rozwiązaniem jest zmiana AUDI TT 8J na auto, które ma automatyczną skrzynię biegów i funkcję auto hold. Wybór jest spory, najbliżej AUDI TT 8S.
AUDI nie przestaje się kochać.