Rozwiń temat tego leda w bagażniku (podaj prosucenta, link do sklepu itp.) bo u mnie zawsze był tam problem aż dałem sobie spokój.
Rozwiń temat tego leda w bagażniku (podaj prosucenta, link do sklepu itp.) bo u mnie zawsze był tam problem aż dałem sobie spokój.
Standardowo w takich pieniądzach, chińszczyzna. Zamówiłem całkowicie przypadkowo.
https://pl.aliexpress.com/item/32898228139.html
Mnie wyniosło 0,01$=0,04 zł / 2 sztuki. Jak ktoś się zna na ali, to był kupon 1,01-1$.
Audi TTS 2011 Quattro S-Tronic
Swoją drogą kupiłem na ali za kilkadziesiąt złotych zestaw zmieniający wewnętrzne oświetlenie VW Touarega na LED. Zestaw zawierał chyba 21 żarówek, popakowane kompletami i opisane w które miejsce należy je wsadzić. Jestem pod wrażeniem. Działają i wszędzie dobrane długości itp. W Polsce zestaw wychodził 2 razy więcej.
Przedświąteczne mycie, rzecz obowiązkowa
a1.jpg
Magia Oolong Gray
a2.jpg
... I troszkę lansu z nowym kolorem zacisków Efekt nie jest idealny, mimo iż poświęciłem 9 godzin w warunkach serwisowych. 1.5 godziny szczotkowania zacisków, 2 warstwy podkładu i 4 warstwy lakieru. W tej chwili planuję równiez odnowić napis "TTS" na zaciskach. Co o tym myślicie?
Jak moja w forzy
Kolor robi roboteee, a zaciski z daleka na zdjeciu fajnee czym je malowales? Mozesz na pw podeslac, ja w poprzednim aucie malowalem na zolto farba sygnalowa zolta rewelka wyszlo kauczukowa wytrzymale na uderzenie bylo 0 odpryskow a temperatura nic nie robila
Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Foliatec Neon Orange. Zestaw przekonał mnie przede wszystkim kompletnością, choć nie wiem czy bym nie kupił Wrocławskiej podróbki z allegro. Szczotka druciana dość mała, a słoiki z taką pojemnością, że dwa auta bym na tym zrobił.
Dziś mocowałem kabel pod kamerkę. Gdyby ktoś chciał grzebać od podsufitki do radia, polecam sprawdzić anglojęzyczny filmik z mocowania mikrofonu w Audi TT 2007-2014. Zdecydowałem się puścić kabelek koło obudowy kabli lusterka, podsufitka, prawy słupek A, wzdłuż deski w dół, na przekątnej pod gumowymi dywanikami, pod fotelem aż do tylnej zapalniczki. Nietypowe obejście, ale pomysłowe i kabel wystaje jedynie na końcu dywanika i z tyłu.
z3.jpg
Gdyby ktoś potrzebował porad - po pierwsze w tylnej części mocowanie to bolec w trzpieniu, który trzeba wyciągnąć (środkowy element), po czym obudowa wychodzi sama (zewnętrzny element).
z2.jpg
Druga sprawa to bardzo denerwujące spinki. W pierwszej kolejności należy wyposażyć się w rezerwowe, a każdy pogięty należy wyprostować. Po drugie trzeba DOKŁADNIE włożyć spinkę, bo jak się dociśnie krzywo, od razu się gną i trochę męczą gniazda. Polecam powtarzać aż do skutku. Zgięta spinka ucieka na bok i nie ma szans trzymać odpowiednio elementu.
z1.jpg
... U mnie 4 spinki wymieniłem, w tym
w słupku A, który był był średni i powodował czasem trzeszczenie
przy pasie pasażera, który ktoś kiedyś zgiął i zostawił źle włożone
w tylnym prawym boczku, gdzie jednego brakowało,
w tylnym prawym boczku, gdzie jeden był pogięty
Z dodatkowych porad, spinki podwójne zabezpieczające zgodnie z filmikiem wyjmujemy, a włożyć można pierw w gniazdo, potem przycelować w kołowy większy otwór i docisnąć pierwszy stopień, przesunąć grot w kierunku blokady i docisnąć całość.
Wracając do tematu zacisków - modyfikacja bardzo na plus. Sąsiedzi zwracają na to uwagę. Dopiero teraz widać na starszych zdjęciach, jak tego brakowało. Napis TTS odmaluję w ciągu najbliższych dni, bo zdecydowanie poprawi to prezencję.
Chyba mam zbyt dużo wolnego czasu, bo kolejny wpis serwisowy. 2 dni temu zająłem się napisem na zaciskach. Może pierw pokażę efekt:
zz.jpg
Sam w 100% nie jestem przekonany i taki też nie byłem podczas malowania. Roboty strasznie dużo w oklejanie, a potem jeszcze odklejanie. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby wziąć odpowiedni pędzelek i machnięcie tego od ręki. Niemniej myślę, że efekt się poprawi, gdy napis się zabrudzi eksploatacją i przestanie aż tak wyróżniać. W szczególności, że wyszła mocna śnieżna biel, a miejsce jest narażone na brud.
Jeszcze w kwestii spinek - od razu mniej trzeszczy
Ps. Dziś (2.01) wziąłem spinki widoczne na wcześniejszej fotce. Próbowałem wyprostować, by mieć w zapasie. W aucie są 3 rodzaje spinek:
- Zabezpieczone (z dwoma łebkami, czarne, dłuższe) - ich lepiej nie połamać.
- Srebrne (średnie, między innymi w mocowaniu kabiny) - nie polecam prostowania. 2/2 spinki złamały się dokładnie w ten sam sposób. Są zbyt twarde i trzeba mieć w razie co inne na zastępstwo.
- Czarne (krótsze, między innymi w bagażniku) - łatwo się prostują.
Srebrne i czarne zastąpiłem tym samym typem i wyraźnie elementy przestały trzeszczeć.
Podrzucę również zdjęcie z perspektywy. Przy temperaturach przy 0 nie ma jak umyć... Ale przez zaciski auto robi wrażenie
zd.jpg
Ostatnio edytowane przez marik ; 02-01-2020 o 14:40
W temacie niewiele się dzieje. Auto sprawuje się bez zarzutu. Sprzyjające warunki doprowadziły do umycia, nawoskowania auta i wyczyszczenia skór. Do tego wymiana na letnie opony.
d3.jpg
d2.jpg
d4.jpg
d1.jpg
Przebieg sobie powoli rośnie, autko służy głównie na trasy i zakupy. Jakieś 151 tysięcy na liczniku. Pierwotnie miałem w planach sprzedać auto do czerwca, jednak postanowiłem dać mu dodatkowy rok. Oczywiście za dużo serca włożyłem, by sprzedawać po niskiej cenie. No i uczciwe sprzedanie samochodu nie jest łatwe.
Umyte, nawoskowane i wyczyszczone skóry to można sprzedać
Czym tam woskujesz i czyścisz fotele?
Raczej na odwrót - mniej się chce sprzedawać. Co do czyszczenia, opisywałem głównie w temacie o detailingu. Skóry - Colourlock, wosk - Collinite.
Ostatnio edytowane przez marik ; 11-04-2020 o 08:42 Powód: Błędne emoji
https://www.klubtt.pl/showthread.php...Auto-detailing
Polecam przeszukać temat. W razie dodatkowych pytań również służę pomocą. Wosk twardy i odpowiedni impregnat do skór dają spokój na kilka miesięcy.
A rozwijając temat - jestem przygotowany do wygłuszenia dachu i chyba to zrobię. Więc w ciągu kilku dni może się pojawić mała aktualizacja.
... I jeszcze tego samego dnia się zabrałem za wygłuszenie dachu. Nie każdy może być w temacie, więc krótko opiszę; TT Mk2 ma wadę techniczną/użytkową w postaci zbyt małej ilości pianki w podsufitce. Przez to generowane są mikro zawirowania powietrza między uszczelką górnej linii okien. Naprawa tego polega na podważeniu uszczelki albo przy masce, albo przy koncu (gdzie znajduje się łączenie poprzeczne) i podwijanie uszczelki w celu znalezienia przerw w gąbce. Każda taka przerwa powinna być wypełniona gąbką. Najlepiej by to były paski prostopadłościenne o przekroju kwadratu, lub prostokąta. Najlepiej wsadzać gąbkę tak, by jej zewnętrzny brzeg nie wpadał głębiej, a był na równi z górną i dolną krawędzią. Polecam filmiki na YT. U siebie postanowiłem wypełnić część od przodu do łączenia szyb w drzwiach. Miałem też okazję być jakieś 350 km w trasie, więc od razu pochwalę się efektem - Zdecydowanie mniejsze szumy przy słupku A. I to mimo zmiany opon na letnie (które są cichsze, przez co szum wiatru powinien być bardziej słyszalny).