-
Wycięcie katalizatora
Witam (Głównie chodzi mi o dźwięk wydechu)
Zmieniłem w Audi TT 8j 2.0 TFSI tłumik końcowy myślałem że będzie bardzo fajny efekt akustyczny ale było tylko gorzej niż w oryginale. Pomyślałem teraz o wycięciu katalizatora czy zmieni to dźwięk na lepszy, agresywniejszy?
Czy będzie to spełniało normy emisji spalin i czy nie będzie za głośny wydech? Czy będzie w normie?
I ostatnie pytanie, jeśli wytnę katalizator to co w jego miejsce wstawić? Czytałem o downpipe/katalizator sportowy ale mogę sie mylić.
Czy może zrobienie czegos innego niż wycięcie katalizatora da mi efekt który chce uzyskać czyli polepszenie dźwięku wydechu? (Tak do 2.500 zł)
-
2.0 tfsi z dp 3 cale fajnie brzmi. Ale norm to juz raczej nie spelni chyba ze dasz sportowego kata...
-
Wlasnie nie wiem jak to jest, mam w a4 dp 3 cale i spelniam normy, czasami musze go przepalowac autostrada np przed przegladem, lub na przegladzie przytrzyma go na 2.5k obrotow i lapie sie na lajcie w normie, ale w wiekszosci przypadkow normalnie spaliny wychodza, wiec raczej jak zdrowy silnik i wszystko ok to wpaliny tez sie zmieszcza w normie chyba ze euro wyzsze i juz mniejsze widelki zakresu sa to juz nie powiem bo nie wiem
Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Ale tak jak Pawel mowi, za sportowego kata dasz z 800 i dziwiek poprawi sie itp i spaliny tez przejdzie.
-
Co do norm emisji się nie wypowiem, ale u siebie zamontowałem DP 3" bez kata i środkowego tłumika. Tył zostawiłem z TTS. Dźwięk jest dużo lepszy, przy normalnej jeździe, typu 3 tys obrotów 120-140 km nie słuchać praktycznie żadnej różnicy, więc w trasie łba nie urywa. Za to jak sobie pośmigamy agresywniej, to banan nie schodzi z twarzy
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów