Dokładnie
Odkopuję bo ciekawy jak tam sprawy wyglądają z projektem
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Odkopuje "kotleta"
W końcu auto wylądowało u tunera. Strojone było na 95 (moja wina) ale soft "ustawiony" na 98, małe nie dogadanie sie, auto już zalane 98 więc pewnie parę km i niutków ma więcej i spalanie stukowe mniejsze. Ponoć więcej koksu nie można było dołożyć bo spalanie stukowe było bardzo duże. I tu jest pytanie czy mam odprężyć silnik aby "zniwelować" spalanie stukowe?
Tuner też nadmienił że turbo "słabo" wstaje...
Tu mam wykres takiego turbo ja mój tle że mój ma żeliwo mniejsze o jeden rozmiar (zamiast 6.0 z wykresu to mam 5.0). Ponoć moje turbo obrobi ok 320kucy
Ostatnio edytowane przez omerta ; 12-06-2019 o 17:30
Tak z ciekawości auto było ważone? Nie widać wagi na 1 wykresie oraz temperatury
Nie wiem, auto zostawiłem na 3dni. Wagę może wziął z dowodu (??) a jeżeli chodzi o temperaturę (w układzie) to wspomniał tyle że fmic dobrze chłodzi.
Patrząc na to na spokojnie, nie jestem do końca zadowolony...
Ja odprężyłem motor i akurat w moim przypadku mało to dało. Stuki tylko trochę się wyciszyły, nie na tyle dużo aby móc dorzucić koksu.
Jakoś nie widzę sensu odprężać silnik na taką moc (jest dużo projektów ok 300KM bez odprężania).
Bankowo warto sprawdzić stukówki czy poprawnie gadają oraz poprawnie dokręcić (nie może być nic pod nimi, żadnej farby itp, z tego co pamiętam skręca się na 20NM - jest to mega istotne)
Mój ulep 2.0 z EFR6758 https://www.klubtt.pl/showthread.php...lfegorTT-Q-225
Tyle roboty a moc jak w 224 po sofcie ? Coś tu jest nie tak...
Jesli stopien sprezania jest 9.5 to ja widzę sens ale jesli jest 9.0 to faktycznie strasznie slabo to wyglada.
Czasem tak bywa ze jeden motor stuka bardziej drugi mniej ale setup wtedy generuje np 400 zamiast 450km czy 430...
Jaki jest kąt zaplonu ?
Wczesniej pisałem ze te turbo mnie nie przekonuje z racji malej wydajnosci i sie chyba potwierdzilo bo na swoich hybrydach k04 robie wiecej.
Miałem takiego apx ze silnik stukal( stary motor nigdy pewnie nie remontowany) ale i tak wyplul 280km i 380nm( bylo 420nm ale zostalo zdiete dla bezpieczeństwa)
Takze zmieniac setup turbo , kuc motor dla 250km i 350nm to slabo i troszkę trzeba tutaj powalczyc aby to wreszcie pojechalo...
Ostatnio edytowane przez Pawel-2005 ; 13-06-2019 o 14:43
Mam równo po 11 na wszystkich cylindrach.
ign timing - skacze 0.8 btdc 1.5 atdc 2.3btdc
Kat początku wtrysku - 032 (czasem na chwilę skacze na 031)
Stukacze były na 100% odkrecane i na 100% nie były zakrecane kluczem dynamo, blok był malowany więc jest możliwość że ścianki są nie równe
Ostatnio edytowane przez omerta ; 14-06-2019 o 12:09
Pisalem o stopniu sprezania a nie kompresji...
Kąt zaplonu wazny jest pod max obciazeniem w calym zakresie obrotos a na postoju to zazwyczaj nie stuka i się na to w ogole nie patrzy bo to jakby mierzyl przeplyw na biegu jalowym...
Czujniki stukowe przykreca sie na idealnie oczyszczona powierzchnie do golego metalu momentem 20nm.
Nie wiem jak sprawdzić/obliczyć stopień sprężania
Kąt zapłonu napisze jak zrobię logi
Co do stukowców, zrozumiałem, mam do "poprawy"
czyli można powiedzieć że masz seryjny stopień sprężania 9,5:1
wysokość głowicy minimalna to 139,25mm