-
Super Przemek będę pamiętał jak tylko będę miał jakieś pierdy to na pewno się zgłoszę
-
Witam,
odświeżę kotleta,
ma ktoś może jeszcze rysunek techniczny flanszy (w AutoCad) pod kolektor
od strony silnika i od strony turbo (K04) ?
-
Witam,
Jeśli byłoby zdjęcie, rysunek z wymiarami, to mogę nieodpłatnie narysować w 3D i wygenerować plik do palenia na laserze czy plaźmie (DXF lub DWG)
Pozdrawiam.
-
Z góry dzięki, jutro zdemontuję kolektor i prześle zdjęcia z wymiarami
-
-
Witam,
przesyłam zdjęcia z wymiarami, znalazłem zdjęcie flanszy o "prościejszym" kształcie i nałożyłem na nią wymiary z uszczelki, jest też zdjęcie zdemontowanego kolektora aby wyjaśnić wpis w górnym prawym rogu " szerokość 11mm można zrobić na prosto bez tej fali" w oryginalnym kolektorze miedzy otworami na szpilki jest linia prosta
pozdrawiam
flansza 1,8t z wymiarami 1.jpg
flansza 1,8t z wymiarami 2.jpg
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
znalazłem jeszcze flanszę z nacięciami podobnie jak w oryginalnym, może można dodać takie nacięcia jak na zdjęciu które dołączam, szerokość nacięć w oryginalnym kolektorze wynosi 2mm
pozdrawiamflansza 1.8t nacięcia.jpg
Ostatnio edytowane przez papi77 ; 06-01-2019 o 19:37
Powód: uzupełnienie
-
Witam,
Aby to miało ręce i nogi to proponuję:
- naszkicuję model 3D i wykonam dokumentację w PDF. Wydrukujesz 1:1 wytniesz nożyczkami i nałożysz. Ewentualne korekty wykonam od ręki i zaś to samo.
- jak będzie wszystko OK wygeneruję plik DXF do palenia.
Tak na szybko:
01.JPG
Podaj jeszcze wymiary zewnętrze, oraz rozstaw otworów a mierzymy od ich środka (osi) otworu do osi otworu. Tak samo mierzymy rozstaw fasol, też do jej osi + wymiar fasoli (fasolę można mierzyć od ściany do ściany. Przy kolektorze wydechowym ważnym wymiarem jest rozstaw miedzy górnymi a dolnymi otworami, fasolami (też od osi do osi) Powinny być zawsze wymiary zewnętrzne całości (to podstawa) max długość i szerokość, oraz min (są tam wcięcia). Na bazie takich wymiarów kreśli, rysuje, tworzy się model - część. Wg mnie wszystkie otwory powinny być jednakowe dla szpilek M10 (chyba, że tak ma być) ale po wypaleniu i gdyby nie pasowało, to zawsze można rozwiercić, podpiłować.
Wg mnie, tak powinno to wyglądać.
02.JPG
Grubość blachy nie ma znaczenia, bo jaką blachę wrzucą (grubość) taką wypali laser.
Pozdrawiam.
I kolektor
02.JPG
Ostatnio edytowane przez gigo ; 07-01-2019 o 17:35
Uprawnienia umieszczania postów