Witam Wszyskich.
Wiem, że tematy zaworu N75 były poruszane na tym forum, ale nie zostało to dokładnie opisane, jakie były tego powody, czy przyczyny.
A więc trochę się rozpiszę (proszę o wybaczenie), choć tego nie lubię, ale może przyda się dla potomnych.
Od jakiegoś czasu moje TT 224KM Quattro zaczęło tracić na mocy, a mam między innymi wskaźniki (ciśnienia oleju, temperatury oleju, oraz doładowania) i jeżdżąc do pracy (jest chłodno) wskaźnik pokazuje mi 0,9 - 1,0 bar. czyli fabrycznie, auto rwie się do jazdy, choć nie zawsze, bo po przejechaniu około 10 km straciło moc. Wracając już z pracy (jest upał) pierwsze 5-10km jest ok, ale później turbina pompuje tylko 0,3-0,4 atm. Czasami pomagało zgaszenie silnika (również i rano) i odpalenie, ale też nie zawsze, a trwało to już jakiś czas. Mając teraz czas... (urlop) postanowiłem sprawdzić szczelność silnika w dolocie. Wkładka z wentylem + zaślepienie odmy i dmuchanie (max 1,2atm.) wszystko szczelne, tylko bulkotanie od strony bagnetu, co jest normalne. Sprawdziłem również sztangę VG (wastegate) dmuchając z odpiętego zaworu N75 1,0 atm. i wg pomocnego lusterka, rusza się z około 20mm i jest szczelna. Więc zawór N75 na stół, (dmuchając ustami) przelot tylko poprzeczny, tzn. dłuższy kruciec z poprzecznym (w dwie strony), a z przeciwnej strony jest szczelny,a więc pod akumulator i sprawdzam cewkę w nim - klika, a więc jest sprawny i montaż. No to demontaż zaworu DV i wciskam tłoczek w nim i zatykam palcem (mały otworek z góry) i puszczam po około 20 sec. działa (jest szczelny) tzn. tłoczek wrócił w początkowy stan. Poskręcałem wszystko do kupy, silnik rozgrzany i jazda. TT chodzi jak powinno, więc po przejechaniu około 5-6 km. zawracam (bez gaszenia silnika) wsteczny i 1-ka spokojnie i 2-ka gaz, a tu zaś 0,3-0,4 bar. no i załamka. Więc laptop kabel i VAG (dzięki koledze AcidTT) sprawdzam i jest błąd 17956 - Boost Pressure Regulation Valve (n75) Open Circuit P1548 - 35 00. No i co tu zrobić, bo wg mnie było OK.
Ale, że żonka ma Audi 1,8T 2001 (150KM) no to pomyślałem, jaki N75 siedzi w jej aucie. Maska w górę i widzę, że jest jeszcze fabrycznie zaciśnięty. Mój zawór ma nr 058906283"C" a u żony, ten sam nr ale z literą "F" . No to demontaż i montaż u mnie, no i próba. Od 2 dni jest nie źle, tzn. turbo pompuje za każdym razem, ale max do 0,7atm. i co zauważyłem, że turbo o około 500-600 obr. wstaje później tzn. 3200-3300 obr. jest 0,7bar. (wcześniej u mnie było 2700-2800 obr.) Zaś wsiadając do żony A3 zauważyłem, że dużo lepiej się zbiera jak wcześniej, zwłaszcza w dolnych partiach obrotów (nie ma wskaźnika doładowania). VAG w dłoń spr. A3 i zero błędów. Na razie tak zostanie, bo czekam, czy moje TT dostanie zaś muła tzn 0,3-0,4 bar.
Jedno co zauważyłem, to że muszę zmienić przewód odpowietrzający ODMY nr 06A103221AA (na zgięciach są podcięcia i ślady oleju))
I teraz pytania do Was Panowie,
bo:
- Szczelność sprawdzona jest OK
- DV jest OK
- VG jest OK
- N75.... też był OK
ale:
1. Co jest powodem, że N75 z literką F włącza później doładowanie i nie daje do około 0,9-1,0 bar ? (tylko max 0,7 bar.)
2. Co jest powodem, że mój N75 z literką C tak nie domaga, (a szybciej się turbo włączało)
3. Dlaczego w A3 ( na moim N75 ) czuć przyrost mocy ?
Chcę kupić zawór N75, tylko jaki, aby mieć te fabryczne 225KM ? Czy są jeszcze jakie zawory N75 z innymi literami ?
Nigdy nie robiłem logów dynamicznych, choć mam sprzęt. (jestem już dziadkiem 2x, więc proszę o wyrozumiałość)
Proszę o podanie linków lub kolegów,propozycje itd. co się zajmują tymi rzeczami.
Mile widziane wszystkie podpowiedzi.
No to, zaszalałem z pisownią.
Czytałem również o MBC, ale nie bardzo mi się to podoba, tchniesz gaz a auto jak kangur.
Dziękuję i pozdrawiam.