Powoli zbliża się czas prezentacji mojej eSki. Ile czasu na to czekałem wiem tylko ja sam. Jest to moja pierwsza przygoda z tym modelem, jednak w planach była nawet i 1 generacja. Czas jednak pozwolił mi spełnić swoje marzenie. Ten temat proszę traktować nie tylko jako miejsce prezentacji, ale i hub informacji. Coś o mojej eSce:
Audi TTS
Pochodzenie: USA
Rocznik: 2011 (polift MK2)
Silnik: 2.0 TFSI
Moc: 265 KM (195 kW) - w zasadzie to w EU wyciągał 272 (inny sposób pomiaru mocy).
Przebieg ~134 tyś km/~83 tyś mil
Skrzynia biegów: S-tronic
Napęd: Quattro
Kolor zewnętrzny: Oolonggrau Metallic - szary
Kolor wewnętrzny: Leder Seidennappa spektralsilber/schwarz - czarna skóra z białym wypełnieniem
Felgi: Aluminium-Gussräder Audi exclusive im 5-Segmentspeichen-Design, Größe 9 J x 19 mit Reifen 255/35 R 19 - Potrójne pięcioramienne 19tki od Audi
Jeśli coś istotnego pominąłem, pytajcie. Stan auta powiedzmy świeżo z USA, więc wiadomo. Auto jeździ, jednak potrzebuje popraw blacharskich. Jest w nim wiele rzeczy do zrobienia. Tu mam również pytania do was;
1. Auto nie jest zarejestrowane. Przeszkodzi w tym najpewniej tylne światło przeciwmgielne (czy jak kto woli przeciwmgłowe). Lampy tył wymieniłem na USA, jednak lampa w dokładce zderzaka jest w mojej wersji zaślepką i nie ma tam instalacji. Będzie konieczne tworzenie instalacji pod to światło?
2. Przegląd już wertowaliśmy w innym temacie, wykreślanie tego z komputera wymaga kabla OBD. Nic się nie zmieniło w tym temacie?
3. Zmiana wskazań z mil na KM - na MMI nie ma problemu, jednak sam wyświetlacz między zegarami nie zmienia się. Również kwestia kabla?
4. Da się normalnie jeździć z błędami w kompie, czy konieczne będzie kasowanie tego przed dłuższą trasą?
5. Przegląd pełny z wymianą wszystkiego - od oleju, przez olej w skrzyni biegów i Q, aż do wymiany paska jest w planach. Trzeba o czymś szczególnym pamiętać?
6. Da się jakoś rozkodować w pełni VIN? Czytałem gdzieś, że strona Audi robi to za darmo dla aut z USA, jednak rejestrowałem się na stronie Audi.pl a tam brak danych o aucie (choć znalazło po VIN).
Auto za tydzień wyląduje u mechanika, więc resztę tematów jakoś ogarniemy. Szykuje się rakieta na wakacje.
Ps. Modów nie zauważyłem, co nie oznacza że poprzedni właściciel nie dodał czegoś od siebie.