Sprawdz w dzwiach przewody
Sprawdz w dzwiach przewody
Ostatnio edytowane przez milek06 ; 15-05-2016 o 10:13
Hej, nie chciałem zakładać nowego tematu. Mam problem z prawą szybą, mógł by ktoś podesłać jakąś serwisówkę dotyczącą prawych drzwi ?
Pewnie coś sie zerwało bo słychać silniczek i coś "chrobocze", pewnie skończy się na wymianie podnośnika szyby...
Szukaj podnosnika, chrobocze bo linki popekaly.
https://www.dropbox.com/s/knk9eq2ulmrwgx2/e1.pdf?dl=0
od str 133
Jak coś est temat na forum a link zamieścił KrzysiuProgramista - jemu należą się podziękowania.
Przy kupnie mojego 2 samochodu miałem to samo, szpec od podnośników mówił że linki w kilku modelach są do bani ponieważ nie są zabezpieczone antykorozyjnie i będą rdzewieć, wymontowałem cały podnośnik i zawiozłem
do przewinięcia linek, trwało może poł godziny, gorzej jeśli masz popękane rolki prowadzące, je też trzeba będzie wymienić. Powodzenia.
Dzięki za pomocBędę działał w weekend
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Podnośnik wymieniony, pojawił się natomiast mały problem - po podnoszeniu szyby w górę szyba podnosi się do samej góry po czym opuszcza do połowy. Próbowałem przytrzymać przy zamkniętej szybie przycisk w dół ok 5-10 sek po czym w górę ale szyba zaraz po podniesieniu opuszcza się więc tego typu adaptacja chyba nie może się udać.
Jakieś pomysły ? ? ? Dodam że szybę mogę podnieść do końca powoli kilkukrotnie naciskając przycisk w górę.
5-10 sekund naciska się przycisk w dół, ale przy maksymalnie otwartej szybie. Później jedzie w górę na maksa, jak dojedzie to znowu dajesz na maksa w górę i czekasz aż kliknie
Próbowałem w ten sposób i nadal ten sam problem. Przy otwartych drzwiach działa ok natomiast na zamkniętych szyba zamyka się do końca po czym sama opuszcza do polowy![]()
Jak dla mnie to wygląda jakby była za wysoko szybą.Przy otwartych drzwiach idzie na maksa i nie czuje oporu. Przy zamkniętych trafia na opór przed maksymalnym otwarciem i automatycznie opuszcza do połowy (zabezpieczenie przed przytrzasnieciem np palców).
Sprawdź względem prowadnicy przy małej szynce jak na maksa otwiera się w lewych drzwiach a jak w prawych - czy jest różnica. Druga sprawa to sprawdź stan uszczelki, może jest na nie brud lub jest przekrzywiona (niżej) i to jest przeszkodą dla szyby.
Wygląda na to że masz racje będzie to kwestia regulacji... Uszczelka swoją drogą jest w tych drzwiach do wymiany bo w jednym miejscu jest uszkodzona i będe musiał odezwać się pewnie do ASO w tej sprawie. Natomiast ten konkretny problem nie leży w uszczelceDodatkowo przy wysokich prędkościach pojawił się głośny świst...
Czy ktoś może pomóc z tą regulacją podczas naszego zlotu bo nie robiłem tego nigdy a na pewno znajdzie się trochę wprawionych osób? Towarzyszył będzie na pewno Jack lub Johny![]()
![]()
Odkopuję temat gdyż mam dziwny problem z szybą po stronie pasażera. Szyba się opuszcza (działa i z przycisku po stronie kierowcy jak i pasażera) lecz nie podnosi (ani z przycisku kierowcy ani pasażera). Da się podnieść jedynie z kluczyka, wkładając do zamka od zewnątrz i trzymając przekręcony - wtedy szyba się zamyka. Co może być tego przyczyną? Dodam, że obie szyby bardzo się męczą jadąc do góry i zamykają się "na raty" (szyba dojeżdża do pewnego momentu po czym staje i przestaje reagować, zawsze 2 lub 3 takie stacje sobie robi). Napsikałem dzisiaj od groma smarowidła w ścieżki szyb lecz to nie pomogło i nawet nie wyeliminowało skrzypienia. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Na początek spróbuj zrobić adaptacje jeśli to nie pomoze to będziesz myślał dalej . W wielu przypadkach z dziwnym zachowaniem szyb pomaga , może i u ciebie zadziała .
Jeśli szyby podjeżdżają ze zgrzytami czy oporami najlepiej niestety zdjąć boczek i ocenić organoleptycznie, ja miałem podobnie - winowajcą w moim przypadku okazało się plastikowe kółko- prowadzące linkę, było zdeformowane i brakowało fragmentu
szyba z jękiem i bólem szła do góry na kilka razy, staraj się nie używać podnośnika do momentu obejrzenia bo może się zdarzyć, że będziesz rysował sobie szybę przez uszkodzone elementy. Wymiana w razie co podnośnika nie jest skomplikowana i droga.
Powodzenia w walce![]()
Co do adaptacji to nie jestem pewien czy udało się ją zrobić pomyślnie, ale chyba tak bo szyba się zaczęła uchylać przy otwieraniu drzwi. Nie ma możliwości zrobienia adaptacji z kluczykiem w stacyjce bo przycisk jazdy do góry nie reaguje kompletnie, za to zrobiłem cały ten proces trzymając kluczyk w drzwiach (zakładając, że adaptacja z zamykającą się na raty szybą działa). No nic, trzeba będzie szukać w drzwiach. Tylko nie daje mi spokoju dlaczego zamyka się z kluczyka? To by wykluczało sam mechanizm jako winowajcę, może jakiś styk odpowiadający za jazdę w górę czymś się przyblokował czy coś... hm, będę kombinować. Miałem nadzieję, że ktoś przechodził dokładnie taki przypadek i będzie wiedział co z tym zrobić![]()
może to zaśniedziałe styki, oddaj ją do jakiegoś dobrego elektryka samochodowego to ogarnie problem
Ostatnio edytowane przez SilverMan ; 25-07-2024 o 20:36