Jak w temacie. Dzwoni na wertepach więc muszę to ściągnąć i poprawić. Jest jakiś trik/metoda by zdjąć plastik z tylnej klapy i niczego nie połamać?
Jak w temacie. Dzwoni na wertepach więc muszę to ściągnąć i poprawić. Jest jakiś trik/metoda by zdjąć plastik z tylnej klapy i niczego nie połamać?
Moze znajdziesz gdzies w necie miejsca gdzie trzymaja spinki.przydzadza sie łapki do demontazu tapicerki.Na trzeszczenie zastosowalem samoprzylepne podkladki filcowe pod meble.Wokol ramki szyby co ok 10 cm i nowe spinki.Do tego rozebralem polke i porzadnie skleilem na czarny silikon.Efekt - bloga cisz
AcidTT, wydaje mi się, że bardziej chodzi o plastiki w klapie, czyli te w wokół szyby, a nie boczki.
Bejrut, mam podobny problem, mocniej złapałem za plastik (osłonę plastikową po stronie kierowcy) i wyskoczył z zaczepów. Także śmiało możesz mocno ciągnąć, nic nie połamiesz. U siebie tylko sprawdzałem, bo aktualnie nie mam czasu rozebrać. Mogę po południu ponownie odciąć i zrobic zdjęcie jakie są zatrzaski ( jak uda mi się cyknąć fotę po odchylenie plastikowej osłony).
Pozdrawiam
Z tego co zobaczyłem lekko uginając z boku to mam tam wypięty zaczep I wygląda tak:
Natomiast jest mało miejsca, aby zrobić lepsze lub inne zdjęcia.
Najpierw zgodnie z powyższym postem należy zdemontować osłonę zamka i pod klamką jest mała zaślepka wyczuwalna pod palcami.
Cześć "stała", ta pod szybą jest wsuwana w część wokół szyby i są w niej zatrzaski jak w boczkach, tyle zobaczylem.
Na początku musisz w jakiś sposób wyciągnąć ta śrubę rozporowa co znajduje się wewnątrz rączki do zamykania klapy bagażnika - ciężko wychodzi. Następnie sciagasz osłonę ciagnac w dol oraz odkrecasz to mocowanie co trzyma klapę z zamkiem oraz wyciągnij lampkę podważając ja. Mając to zrobione, zaczynasz ściągać od strony klapy w górę ten obklejony materiałem plastik. Jest on na zaczepach takich jak np. boczki. Ramka jest połączona z tym plastikiem więc jak on odejdzie to po prawej i lewej stronie masz po jednej wsuwce(widać na zdjęciach _krisa) wystarczy delikatnie ciągnąć prostopadle w dół i w zejdzie. Góra tej ramki trzyma się na 3 takich samych zaczepach jak ten plastik. Jak będziesz składał to w odwrotnej kolejności i pamiętaj żeby ramkę z tym plastikiem połączyć przy zakładaniu bo inaczej tego nie wsadzisz.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Mam problem dotyczący plastiku wokół tylniej szyby, na wybojach trzeszczy. Może wy macie jakieś pomysły na zlikwidowanie trzeszczenia
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Edytowany przez elmacho
Proszę w przyszłości używać opcji ,,szukaj", zamiast zakładać nowy temat powielający wątki.
Ostatnio edytowane przez elmacho ; 02-04-2017 o 11:24
dodam parę fotek do tego tematu bo akurat wymieniałem ten plastik z klapy bagażnika, warto dodać że ten temat tyczy się również demontażu lotki z klapy bagażnika (po zdjęciu plastiku mamy dostęp do 4 śrub trzymających spojler)... przy okazji demontażu i montażu okleiłem sobie rączkę oraz osłonę zamka klapy (czy jak to tam nazwać).
Wrzucam zdjęcia po kolej jak to wyglądało u mnie
1. Demontaż osłonki plastikowej
2. Odkręciłem zamek (czy jak to się nazywa na dwie śruby torx )
3. Podważałem plastik od strony tyłu klapy aby dostać się do pierwszych 4-ech zaczepów (nie udało się uratować wszystkich zaczepów).
4. Przy ściąganiu plastiku z klapy również może nam odejść plastik z szyby. (trzeba być ostrożnym bo znowu może nam się coś połamać)
5. Przy okazji odnowiłem sobie z nudów uchwyt i tę osłonkę plastikową bo były zniszczone.
ps. gdybym tylko częściej miał dostęp do garażu to pewnie już próbowałbym całe auto rozebrać na części ! jak to ja musiałem coś ponarzekać. Może komuś przyda się stary zaktualizowany temat.
Podziękowania dla KillerJeż za plastik w praktycznie idealnym stanie
Nie ma sprawy ) extra poradnik !!
Przy demontażu plastikowej osłony wokół szyby radzę bardzo uważac. U mnie była lekko pęknieta (dzięki poprzedniemu właścicielowi) i mimo tego że mam duże doświadczenie w rozbieraniu takich elementów męczyłem się ze zdjęciem ramy przez 1,5 godziny. Zaczepy nie chciały puścić. Osłonę wyjąłem w dwóch częściach bo złamała się w połowie. Jeśli chodzi o kołek przy klamce to też nie wyszedł. Podważałem jak się tylko dało, wkręciłem nawet wkręt w ten kołek i ciągnąłem za niego. Skończyło się to tak, że przetopiłem go lutownicą. Więc nie każda tapicerka zejdzie bez problemu. Ta rama wokół szyby i tylna półka są z gównianego plastiku który szybko się łamie. Jedne z najsłabszych elementów tego modelu.
Hejka. Czy ktoś wie w jaki sposób rozdzielić wiązke elektryczną przy demontażu klapy? Czy jest jakaś wtyczka/złączka? Bo mam klapę luzem z jakieś 20 cm uciętą wiązką za uszczelką co wchodzi do auta. Gdzie szukać?
nie było, tematu. wyciągnąłem wiązkę z zamontowanej klapy, przeszczepiłem nową klapę bez wiązki, i wszczepiłem wiązkę elektryczną w klapę jak Pfizera w ciało.