Witamy po urlopie
Ostatnio zawitały u mnie 3 srebrne TT, koledzy Dydol i ArturK wrócili bogatsi o kilka porad i pomysłów na auTTa a trzecim sreberkiem była TT kolegi Budzik1 - standardowo wymiana FIS, wymiana silniczków małych wskazówek i dodatkowo nie świecące podświetlenie małych wskazówek.
Licznik musiał być już wcześniej rozbierany bo nie miał kompletnie żadnych śrubek obudowy licznika (ostatnio coś częsta przypadłość w licznikach a nowe śrubki mi się powoli kończą) a skóra pod licznikiem była przykręcona odwrotnie niż trzeba:
Po otwarciu licznika okazało się że kiedyś wymieniany był procek:
Ale że poprzednikowi się chyba bardzo spieszyło bo go nawet nie umył po lutowaniu to i nie demontował innych elementów licznika które podczas lutowania troszkę "się zmęczyły"/zalały fluxem:
Silniczki elegancko były wklejone na klej na gorąco:
No ale wszystko zostało naprawione:
Właściciele wrócili szczęśliwi do domu a przy okazji udało się naprawić jeszcze parę kosmetycznych drobiazgów w TT (łącznie z klimą, hehehe)
Ostatnio edytowane przez Jerry ; 07-09-2015 o 07:35
Te Terrere Terrere terererererere …
to kolej na mnie, jadę dzisiaj wymontować kuzynce licznik i wysyłam, a jak nie masz czasu to licznik poczeka u mnie aż go wygospodarujesz i dasz znać
Witam serdecznie wszystkich,
Nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu, dlatego piszę tutaj. OGROMNE GIGANTYCZNE, podziękowania dla Jerrego, forumowego magika elektronika Audi dostało nowe życie w postaci dużego FIS'a (wymiana wyświetlacza), wymiany motorolowego procesora zegarów (brak podświetlania, gdy auto było zimne w środku) i dopisania pilota do mojego szerszenia Jeszcze raz dziękuję, jesteś WIELKI. Polecam wszystkim i każdemu! Pozdro dla Ciebie i wszystkich dobrych ludzi
Wystarczy użyć szukajki, o co proszę następnym razem /zuczek/
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
mea culpa! /zuczek/
Ostatnio edytowane przez ZUCZEK ; 17-09-2015 o 16:15
Hehehe, dzięki za przemiłe słowa lesnygrzyb, to może opiszę po krótce problem z jakim się spotkaliśmy.
TT miała problem z tym że jak było tylko trochę chłodniej to nie działały wszystkie wskazówki, wyświetlacze przebiegu i zegara, podświetlenie licznika....a że przez licznik idzie większość sygnałów w aucie to i nie działało podświetlenie całej deski, do czasu aż we wnętrzu zrobiło się ciepło, wtedy wszystko wracało do normy.
Dodatkowo do wymiany był FIS bo prawie nic nie wyświetlał.
Tak więc po rozbiórce licznika i dokładnym sprawdzeniu płyty, jedynym podejrzanym był procesor Motoroli, który po delikatnym ogrzaniu "wracał do życia".
Werdykt krótki - wymieniamy.
Po udanej wymianie procesora, można było spokojnie przystąpić do wymiany FISa.
W końcu wszystko się udało ustawić i licznik odzyskał swoje życie, mam nadzieje na drugie tyle życia TT
Wróciło też podświetlenie deski:
Właściciel zadowolony a przy okazji udało się dograć pilot do centralnego zamka (wcześniejszy pilot nie był oryginalny i "nie gadał" z autem), zatem podwójna radość dla właściciela
Ostatnio edytowane przez Jerry ; 18-09-2015 o 22:46
a tak offtopicowo, to Jaeger to robi ładne, solidne i drogie zegarki, ale nie zegary do auta Także Jerry jesteś dodatkowo zegarMistrzem Z ciekawostek w Maserati quattroporte, znajdziemy analogowy "sikor" od Cartier'a
Ostatnio edytowane przez lesnygrzyb ; 18-09-2015 o 23:29
Jerry jesteś Wielki, dzięki za pomoc, opis pinów i czas. Pozdrawiam serdecznie. Licznik działa, aż miło popatrzeć. Kuzynka wniebowzięta
Nie ma sprawy, w sumie niewiele przy nim zrobiłem, gdyż jak zdiagnozowaliśmy później wspólnie telefonicznie - niedziałający FIS był spowodowany drobnymi błędami w instalacji elektrycznej auTTa
Licznik przybył w takim stanie, z przestawionymi dużymi wskazówkami i połamanymi mocowaniami nieudolnie poklejonymi czarnym silikonem:
Powodem złych wskazań były popękane mocowania wskazówek, zostały one wymienione na nowe, niepopękane wskazówki:
Dodatkowo naprawione zostały mocowania licznika:
Cieszę się że mogłem pomóc i dać trochę radości
Ostatnio edytowane przez Jerry ; 01-10-2015 o 15:02
Jak zawsze pełna Profeska....
Jerry daj kontakt do siebie
Trzeba przyznać, że Jerry robi te liczniki bardzo dobrze. I co najważniejsze, robi to dokładnie. Ja byłem zadowolony z naprawy mojego licznika, choć pewnie Jarek mniej ze względu na dużo straconego czasu i energii na zamrożenie go w zamrażarce
Jarku jest możliwość adaptacji kolorowego FIS'u np. z A8 D2 LIFT do TT 8n , chciałbyś pokombinować coś w tym kierunku ?
Pomysł całkiem ciekawy i inspirujący ale obawiam się że "skórka nie warta za wyprawkę"...znając życie to jest kompletnie inny protokół przesyłu danych...chociaż jakby tak na krótko podłączyć licznik z A8 do TT to ciekawe czy zagada Tak czy inaczej myślę że bez rzeźby się nie obejdzie :P