no tak te testy nie ułatwiły wyboru...
we wszystkich wygrały Continentale, ale widzę że są najgłośniejsze z tych wszystkich
no tak te testy nie ułatwiły wyboru...
we wszystkich wygrały Continentale, ale widzę że są najgłośniejsze z tych wszystkich
Kupiłem Dunlopy - pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Moim skromnym zdaniem - jeśli to nie są opony do wyczynu (a przecież nie są), to w tej klasie oba wybory będą bardzo dobre. Rzuć monetą, pomyśl która marka lepiej Ci brzmi i .....niezależnie od decyzji, raczej nie popełnisz błędu
Mam opony Michelin Pilot Super Sport w rozmiarze 20 cali. Opony mają niecałe półtora roku a bieżnik sądzę, że ma ok 5-6 mm. Mam je oczywiście od nowości (auto ze stałym napędem na 4 koła). W zasadzie na nowy sezon letni muszę kupić nowe opony Nie wściekam się jakoś zbytnio i tak się zastanawiam czemu tak szybko się zużyły? Taki typ opony?! Może za mocno hamuję albo po prostu przy mocniejszym ruszaniu pomimo, że koła nie buksują to bieżnik też dostaje swoje?! W TT miałem podobne opony 3 lata a tutaj rok i będę musiał wymieniać.
I don't have dreams, I have goals.
Ja mam Pirelli SottoZero i jest ok i polecam
U mnie wytrzymuja dwa lata.
Poprzednie Micheliny wytrzymały 3 lata i poszły jeszcze do kolejnego właściciela Albo jest jakaś duża różnica między Pilot Sport vs Pilot Super Sport albo ja czegoś nie wiem o napędzie 4x4. Fakt, że kilka razy ruszyłem tak, że wszystkie 4 koła zamieliło ale w oścę wielokrotnie więcej razy startowałem gdzie koła mieliło.
Co ma największy wpływ na zużycie opon poza świadomym paleniem gumy?
Wiesz nigdy o tym nie myslalem.Koncza sie opony
i kupuje nastepne heh....
Ale napewno zuzycie jest od ostrego hamowania i palenie gumy...
Te oponki co masz PSS są bardziej miękkie od zwykłych PS dlatego tak szybko Ci schodzą. Natomiast w zamian mają dużą lepszą przyczepność co zapewnia większe bezpieczeństwo oraz lepsze osiągi. Korzystanie z mocy, szybka jazda w zakrętach, mocne hamowanie zwiększają zużycie opon. Jednak te auto zostało do tego celu zbudowane i inne wykorzystanie nie wchodzi w grę Więc jeśli chcesz zachować te wszystkie zalety to będzie to okupione szybszym zużyciem opon.
A niech się zużywają, Micheliny PSS są zajebiste, ale przyczepność jest ceną zużycia, wolę takie niż trwalsze kosztem przyczepności, 500hp i AWD robią swoje, dobry zawias też powoduje że bardziej korzystamy z przyczepności, pozwalając sobie na więcej niż przeciętne auto.
ps paliwo też się bardziej zużywa nie zauważyłeś?
Ostatnio edytowane przez ZUCZEK ; 21-09-2015 o 19:52
Znowu TT znowu Cabriolet
Czyli faktycznie jest różnica między PS a PSS. Opony rzeczywiście były dedykowane przez producenta do obecnego auta i zgodnie z Waszymi zaleceniami zmienię na takie same. Dzięki za pomoc.
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Żuczek, mnie spalanie nie dotyczy bo zawsze tankuje za 50 zł
2 tony wagi myślę że też mają wpływ na zużycie opon.
Słyszałem, że szybciej zużywają się opony z najwyższym indeksem prędkości, a to że względu na inną mieszankę. Zatem nie warto kupować np. zimówek z wysokim indeksem skoro i tak zimą nie będziemy podróżować z wysokimi prędkościami. Myślę, że wszystko zależy od osiągów opony, im bardziej wyśrubowane tym mniejsza trwałość.
Świetną trwałość mają Dunlopy Sport Maxxy. Poprzednik zrobił na nich ponad 100k, nadal miały bieżnik ok 4-4,5mm ale były 'wyząbkowane' bardzo huczały, więc kupiłem nowe takie same.
255/35 R19, na dobrej nawierzchni są ciche, na gorszej głośno, no ale taki urok tego rozmiaru i tego auTTka.
Jaqob, jest jeszcze jedna kwestia, której nikt tutaj nie poruszył jeżeli chodzi o oponki. Jak będziesz miał okazję to zmierz wysokość bieżnika w nowych PSS w rozmiarze 20 cali i 18 cali... często jest tak, że 20 cali lub większe mają od nowości mniej bieżnika od swoich mniejszych odpowiedników. Różnice w zależności od modelu sięgają nawet 3mm na niekorzyść większego rozmiaru. Nie jest to niczym dziwnym anie nieprawidłowym. Dzieje się tak ze względu na nośność opony. Domyślnie opona 20 cali ma większą nośność niż 18. Dlatego też ma mniej bieżnika ze względu na możliwość wystąpienia zjawiska zagniatania się bieżnika podczas jazdy. To tak w skrócie oczywiście nie występuje to we wszystkich oponach i nie we wszystkich rodzajach opon. Ale np jest to normalne w oponach yokohama czy continental.