Nie wrzucajcie zdjęć na forum bo miejsca jest mało przez co w pewnym momencie brakuje miejsca i je ludzie kasują i tematy pozostają bez zdjęć. Używacie zewnętrznych stocków jest o tym nawet osobny temat na forum.
Nie wrzucajcie zdjęć na forum bo miejsca jest mało przez co w pewnym momencie brakuje miejsca i je ludzie kasują i tematy pozostają bez zdjęć. Używacie zewnętrznych stocków jest o tym nawet osobny temat na forum.
a po drugie wiele fotek jest nie aktywnych.
Jak byś mógł to wrzuć jakoś te zdjęcie, bo zbieram wskaźniki i myślę gdzie je umiejscowić żeby nie zabierały widoczności.
Najlepiej na slupku ustawic sobie
No tez tak myślę tylko jak je tam estetycznie zamontować, są jakiegoś gotowe panele?
Tak sa gotowe panele,mozna kupic
Ale dedykowane to tt?, bo szukałem i nie moge znaleść.
Są gotowce, ale jeśli ci chodzi o jakieś dedykowane do tt to raczej zapomnij. Jedyne co możesz zrobić to zamówić w miarę pasujące do twojego słupka i postarać się o jakiegoś magia który ogarnie ci to tak ze będzie wyglądało na profi. I po raz kolejny powtarzam tematy na temat słupków są juz dostępne na forum wystarczy użyć szukaj.
Ostatnio edytowane przez BigBird.co ; 31-07-2015 o 10:30
Witam.
Tu jest zdjęcie wrzucone, (temat podłokietnika) ostatnie zdjęcie.
http://www.klubtt.pl/showthread.php?...%82okietnik-8N
Pozdrawiam.
O kurde o tym miejscu nie pomyślałem, a mógł byś zrobić zdjęcie jak to jest mocowane do tego uchwytu?
Mam do Was pytanie... dla większości zapewne lakoniczne, ale pora żebym i ja się dowiedział.
Przymierzam się do zamontowania wskaźnika boosta. W jakich wartościach powinien oscylować boost przy spokojnej jeździe oraz podczas przyspieszania?
I druga sprawa to zastanawiam się, który wskaźnik zamontować obok boosta. Najbardziej przydatny byłby pewnie AFR chociaż gdy podglądałem na youtubie to wskaźnik skacze tak szybko, że zapewne niewiele będę w stanie odczytać podczas jazdy. Podobnie EGT. Ostatecznie skłaniam się ku wskaźnikowi temperatury oleju i też chciałbym się dowiedzieć jakie wartości powinien pokazywać.
Ewentualnie gdyby komuś się chciało nagrać jak pracuje AFR podczas jazdy to będę wdzięczny (bo w youtubowe filmiki nie do końca wierzę).
Zaraz mnie pewnie bardziej doświadczeni koledzy poprawią, ale:
1) Podczas spokojnej jazdy to powinien wskazywać na podciśnienie raczej niż na pompujące turbo Turbina nie pracuje cały czas i "załącza" się dopiero przy wyższym obciążeniu silnika. A podczas przyspieszania i gniecenia auta na maksa - to już zależy od softu. W fabrycznym, nieruszanym 180km - chyba koło 0,6b.
2) IMO - wskaźnik temp oleju to zdecydowanie dobra opcja jak na drugi wskaźnik - wiadomo, czy można już depnąć, czy jeszcze nie. AFR raczej nie powinien się specjalnie rozjechać przy niegrzebanym aucie, tj. fabryczny dolot, brak mbc, stożków i innych cudów. Z resztą przy odbiegających od fabrycznych parametrach ecu odcina doładowanie, coby tłoki nie popłynęły.. więc ja wrzuciłbym jednak temp oleju a nie afr jeśli auto niegrzebane.
Nie wiem jak to koledzy skomentują, ale ja chyba wiem, o co pytasz.
Tak - jeżeli jedziesz w miarę spokojnie, to rzeczywiście patrząc na ciśnienie doładowania, nie będzie ono sięgać swojego maksimum (około 0,6b dla 180, 0,9 dla 225 - auta seryjne). Będą też sytuacje, że na przykład jedziesz 140km/h autostradą, delikatnie odpuścisz gaz i ciśnienie leci do -0.8b (podciśnienie). Delikatnie dodasz gazu i powinno być przynajmniej 0b. Przyspieszasz... i wtedy turbina dopompowuje do odpowiedniej wartości. Super to wszystko widać na wskaźniku doładowania zamontowanym w aucie.
Jest jeszcze jedna zależność: na postoju, jak się dodaje gazu bez wrzucenia biegu, ciśnienie nigdy nie skoczy powyżej 0bar. Dlatego też nie rozumiem w tym miejscu, niektórych mechaników, którzy próbują sprawdzać nieszczelności przez "przegazowywanie" na postoju (?!) Głupio im zwracać uwagę, szczególnie jak się jest dziewczyną... no ale...
To tak wytłumaczyłam łopatologicznie Fajne są wskaźniki doładowania, bo można obserwować co się tam dzieje w aucie z ciśnieniem
Witam.
Zgadzam się z koleżanką, bo to wszystko widać na manometrach.
Tak jak u mnie w TT.
Pozdrawiam.