Jakie bloki logować w tym konkretnym przypadku?
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Na razie (odpukać) objawy zupełnie ustały. Silnik chodzi gładko i równo. Zero poszarpywania, nie udało mi się tego wymusić w żaden sposób.
Dla potomnych, którzy kiedyś będą mieli podobny problem:
Jedyne co zrobiłem to wyczyszczenie IAT sensor oraz MAF. Wymieniłem przy okazji filtr powietrza i kabinowy.
Zobaczymy w najbliższym czasie czy wszystko nadal będzie ok
Niestety nic nie ustało, problemy wróciły i się nasilają.
Odłączanie MAF nie pomaga, nadal szarpie autem. Przepustnica jest czyściutka i zaadaptowana. Obroty na jałowym nie falują znacznie, aczkolwiek nie jest to igła miód malina, to jednak uważam, że są stabilne tak samo jak były przed pojawieniem się tej dolegliwości.
Najgorzej jest z rana po zimnym starcie, nie idzie normalnie powoli ruszać przez 2-3km, bo auto ma czkawkę między 2000-3000 obr. Jak się rozgrzeje jest lepiej ale połowicznie.
Wklejam dla potomnych szukających rozwiązania podobnego problemu
Może coś się wyjaśni w tej kwestii i wtedy ten wątek może się komuś przydać:
^ powyżej występowała anomalia z poszarpywaniem przy równo otwartej lekko przepustnicy
PROBLEM ROZWIĄZANY
Po licznych domysłach, w końcu parę dni temu wyskoczył mi błąd w trakcie porannej jazdy do pracy, zapaliła się kontrolka ESP i silnik się zdławił i wyłączył.
Błąd wskazywał na przepustnicę. Po raz pierwszy go zobaczyłem. 17953 - Throttle Valve Controller: Malfunction P1545 - 35-10 - - - Intermittent
To już bardzo jasno wskazywało na to co podejrzewałem na samym początku - przepustnicę.
Pomimo czyszczenia, autem kiepsko się jeździło, brak płynnego przyspieszania, szarpanie w trakcie jazdy w korku, mało komfortowa zmiana biegów.
Wymieniłem przepustnicę na wersję z nowszej TT z 2003 z silnika BAM.
Pomogło jak ręką odjął.
To dla potomnych, którzy mieliby podobne problemy.
Warto odnotować, że podglądając wartości otwarcia przepustnicy w czasie rzeczywistym, nawet pomimo całkowicie stałego wciskania gazu, liczby zmieniały się dosyć znacznie w polu otwarcia % przepustnicy. Gdyby ktoś miał podobnie, to zanim zacznie przekopywać pół auta, może spróbować sprawdzić zachowanie przepustnicy.

Odpowiedz z cytatem