Ahaaaaaa... A ja już myślałem że zbieżność pionową mam do dupy a to tylko wina obniżonego zawieszenia... ) Człowiek całe życie się uczy
Ile obniżałeś autko? opony masz 255/35? felgi et52??
Znowu TT znowu Cabriolet
Ja tak- felgi oryginalne 19" więc prawie na pewno et52 (patrzyłem ale już nie pamiętam).
Z ilości znaków zapytania wnioskuję że jednak nie powinno tak być? W sumie opony są już skończone i nie wiadomo gdzie i na jakim aucie jeździły u poprzedniego właściciela więc przy zakupie nowych zrobię po prostu pełną zbieżność (pozioma jest ok).
Taki pdf -Może się to komuś przyda
http://www.intercars.com.pl/pliki/PL...metria_cz1.pdf
http://www.intercars.com.pl/pliki/PL...metria_cz2.pdf
Wybacz skupilem się na drugiej części pytania. Sprężyny mam h&r - nie pamiętam dobrze ile obniżają -bodajże 35 przód, 25 tył ale mogę się mylić. Opony michelin pilot sport.
Nie wymagam w tym przypadku pomocy bo opony są stare i tylko jedna lub dwie nierównomiernie starte więc nie wiadomo co z nimi wcześniej się działo )
Napisz tylko czy każde obniżenie zawieszenia zmienia jego geometrię na tyle że opony mogą się nierównomiernie się ścierać?
Edit. Nie przeczytałem jeszcze pdf ów od kolegi więc dam znać jak się dokształcę.
Ostatnio edytowane przez squirrelkuss ; 29-03-2015 o 21:21
Z tego co wiem 25mm nie powinno wpłynąć na zmianę kątów pochylenia koła w Mk2, tak że albo masz więcej niż 25mm albo sam nie wiem, pytam dla tego iż obniżam -20mm i z takiego powodu nie chciał bym bawić się w regulowane wahacze.
Znowu TT znowu Cabriolet
Ma ktoś wiedzę co oznaczają poszczególne kropki/paski na sprężynach? Kody kolorów, jakaś tabela albo wyjaśnienie? Chciałbym się po prostu dowiedzieć co mam założone na aucie.
stopień twardości
Znowu TT znowu Cabriolet
Tyle to i ja wiem. Szczegóły jakieś? Jaką twardość, który kolor oznacza? Mam na swoim cztery czerwone/różowe kropki czy kreski, jak kto woli. Kolor wyblakły, jak to pod autem, więc pewności nie mam.
edit: chyba sobie znalazłem co chciałem na forum innej marki.
"Twardość sprężyny określa natomiast pasek kolorystyczny umieszczony na samych zwojach sprężyny, bądź wybite na nich punkty (....) czy karby (IIIII).
Można też spotkać namalowane plamki (oooo). Ich ilość oznacza twardość sprężyny.
Według norm twardość powinna być jednak wybita, a nie namalowana, pisanki mogą się zedrzeć.
Według normy ISO, odpowiedni kolor zarezerwowany jest dla danej charakterystyki.
ZIELONY - do zwykłych obciążeń,
NIEBIESKI- do podwyższonych obciążeń,
CZERWONY- do wysokich obciążeń,
ŻÓŁTY-do bardzo wysokich obciążeń."
Ostatnio edytowane przez Tomek69N ; 04-04-2015 o 13:39
czyli jak to jest tak dokladnie,przy -25 potrzeba regulowane wahacze czy nie ?? kto jezdzi bez i narzeka ?? zcina opony ?? kto ma i nie narzeka ?? rozumiem ze przy tak delikatnym obnizeniu -25 wystarcza same sprezyny i nie trzeba wymieniac amorkow, bo tak srednio mi sie widzi jazda kolejną taczką :/
Ja mam eibachy -25 i po roku jazdy nie zauważyłem aby mi opony ścięło. Amorki bez zmiany.
Mi ścieki tylko tył,poza tym gołym okiem widać,ze zrobił się negatyw. Zbieżność ustawiana ze 3 razy. Za każdym razem gdy coś było wymieniane przy zawieszeniu. Teraz nic nie widać zeby scinalo od wewnątrz...sprawdze pod koniec sezonu jaka różnica