Od wewnętrznej strony klapy tylnej, jeśli się nie mylę. Trzeba zdjąć plastikową osłonę i powinno być wszystko widoczne.
http://www.youtube.com/watch?v=uvSm-...el_video_title
Od 2:10
Zgadzam się z Jambolkiem- WD40 to tylko do rozruszania mechanizmu Panowie! Później części jeszcze bardziej rdzewieją jeśli się ich nie zakonserwuje. Wiem bo męczyłem tak swoje narzędzia. Także najpierw WD40, wytrzeć/odczekać aż wyparuje i nasmarować czymś w spreju (lepiej penetruje) i wytrzeć z zewnątrz.
U mnie wszystko hula jak ta lala mimo że auto przed kupnem trochę stało ale profilaktycznie muszę ten zabieg przeprowadzić.
WD40 to także kilka serii smarów (sylikonowy, litowy itp.), jeśli ma nie tylko wyczyścić/rozruszać i zaraz spłynąć/odparować, ale zostać na dłużej. W takich kolorowych, ciut grubszych puszkach niż ten klasyczny niebieski, w OBI chyba ok. 30zł to kosztowało.
Faktycznie, jest krok po kroku opisane: http://www.klubtt.pl/showthread.php?...ienie-go-innym w tym tygodniu biorę się za to.
Sam pierwszy raz to widzę. Przy okazji można sprawdzić wzmacniacz antenowy, bo akurat to w AUDI lubi się psuć.
ICE - dobra robota.
tutaj pare teoretycznych faktow:
TT RS Spoiler
Załącznik 7041
TTS Spoiler
Załącznik 7042
Zastanawia mnie tylko, czemu TTS na tylnej osi ma docisk 170N, kiedy jego podstawowa wersja 2.0TSFI ma az 230 N..??
TTS natomiast ma wiekszy docisk na przedniej osi w porownaniu do modelu podstawowego.
pozdr,
Ostatnio edytowane przez emy ; 19-08-2014 o 14:01 Powód: dodano opis
=========
Vorspung durch Technik
Grafika pokazuje AUDI TT-RS ( góra ) i AUDI TTS ( dół ).
Różnice w siłach docisku mogą wynikać z różnych przednich spoilerów, innego dyfuzora tylnego, oraz różnego rozkładu mas ( TT-RS ma cięższy silnik ).
AUDI nie przestaje się kochać.
Panowie... W tym tescie podana jest wypadkowa sila w Nm, ktora dziala na pojazd przy predkosci wiatru 200 km/h. Jednak o ile kierunek wektora emy ustalil wlasciwie, tak pomylil jego zwrot. Chodzi tu o sile, ktora odrywa samochod od podloza, a nie do niego przysysa. Takie rzeczy to sa w F1 czy DTM, ale tamte samochody maja cala mase dodatkow aerodynamicznych.
Czyli z artykulu na SportAuto.de (czytalem na ich stronie testy TT 2.0 TFSI, TTS i TTRS) wynika, ze najlepszy docisk przedniej osi mamy w zwyklej wersji TT 2.0 TFSI (najmniejsza sila unosi te os), natomiast najlepszy docisk tylnej osi ma TTRS (tam praktycznie nie jest ona odrywana od podloza).
Chcialoby sie powiedziec, ze najlepiej bedzie sie prowadzic TT ze standardowym przednim zderzakiem i tylem (spojler oraz zderzak) od TTRS. Jednak niestety nie jest to takie proste, poniewaz nie mozna tak latwo ocenic jak na sily, ktore dzialaja na przednia os wplynie zminimalizowanie odrywania tylnej osi, poniewaz przod wtedy zapewne uniesie sie bardziej i beda na niego dzialaly inne wartosci sily unoszacej.
----
Pozdrawiam.
panowie,
tak szybko chcialem sie podzielic z Wami tym ( notabene starym testem), ze popelnilem blad.
Nie chodzi tu o Nacisk, a jak Wysoczan napisal: sile Odrywajaca.
Zaciekawil mnie ten artykul, bo jestem na etapie poszukiwania TTS badz TT RS, i jak to bywa, trzeba wszystko przestudiowac dokladnie
Ciekawe, jak sytuacja sie miewa w MK3.... ?
=========
Vorspung durch Technik
Prawda, test stary, ale jeszcze nikt go nie publikowal na forum i jest naprawde bardzo ciekawy! Wielkie dzieki, ze sie nim podzieliles, bo jest w nim sporo przydatnych informacji. Jasne, kazdy moze cos przeoczyc, zdarza sie - jedynie chcialem to usystematyzowac i opisac jak najdokladniej potrafie, moze kiedys komus sie przyda .
Widzisz, Tobie byl potrzebny do wyboru miedzy TTS a TTRS (osobiscie polecalbym RS), a mi do ponownego przemyslenia czy ewentualnie zmieniac przedni zderzak na ten od TTS. A z MK3 trzeba poczekac, az prasa dostanie je do testow i wsadzi do tunelu, nie sadze, zeby producent podzielil sie takimi danymi (ale moze...).
----
Pozdrawiam.