Hubi, dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź. Czy mógłbyś podesłać link do jakiegoś fotelika dla mojego dziecka? Taki, który będzie najlepszy i będzie pasował do jasnego wnętrza
Hubi, dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź. Czy mógłbyś podesłać link do jakiegoś fotelika dla mojego dziecka? Taki, który będzie najlepszy i będzie pasował do jasnego wnętrza
Jaqob, właśnie takiego używam w tej chwili w TT. Sam fotelik wydaje się bardzo ok i małej chyba jest w nim wygodnie. Plus popularnego modelu taki, że jest kilka modeli wózków, z którymi pasuje on jako 3w1 (adaptery). Natomiast ja trochę spieprzyłem sprawę, bo do głowy mi nie przyszło, ze w TT może w ogóle nie być mocowań isofix - więc baza do montażu leży w fabrycznym opakowaniu, czeka na drugie auto .
Zatem fotelik jest montowany normalnie pasami na przednim siedzeniu. I tutaj uwaga - żeby było naprawdę stabilnie, to po zapięciu fotelika muszę dosunąć fotel z nim zupełnie do przodu, żeby zaparł się dodatkowo o deskę rozdzielczą (na wysokości końca schowka, pod najbardziej wystającą częścią deski). Bez tego nie trzyma się "na sztywno", kształt dołu nie pasuje za dobrze do kształtu fotela w TT i fotelik przy drganiach (dziury itp.) delikatnie zmienia kąt nachylenia na coraz bardziej pionowy z początkowego dość poziomego. Innymi słowy, jego przód wędruje stopniowo do góry, jeśli nie jest zaparty. Być może to dodatkowo kwestia śliskiej skóry na siedzeniach - materiał/alcantara pewnie trzymałyby lepiej plastik fotelika. Analogicznie przy jego zamocowaniu z tyłu - trzeba docisnąć od przodu fotelika oparciem przedniego fotela. Więc generalnie da się go zamocować w Mk2 na sztywno, ale nie jest to rozwiązanie idealne no i miało być sporo łatwiej dzięki bazie .
PS. Wiem, że nie patrzysz pod kątem TT, ale może komuś się przyda - to obok maxi cosi chyba drugi najpopularniejszy model.
Ostatnio edytowane przez lordfury ; 22-03-2014 o 14:17
Hubi zrobił mi wykład odnośnie fotelików to już dużo wiem. Fotele w TT są profilowane na kubełkowe dlatego jest problem ze stabilizacją. Zresztą ten sam problem jest w Panamerze ale myślę, że jakoś sobie z tym poradzę. Producenci fotelików zakładają, że wszyscy mają "kanapy"
Pamiętaj że bazy ISOfix do fotelików grup 0/0+ bardzo często nie pasują do siedzisk foteli/kanap, nie tylk okwestia zaczepów ISOfix.
Druga sprawa, montaż fotelika u Ciebie w aucie - fotelik powinien byc zapiety sztywno, wpadnij prosze kiedys na SPOTa z tym fotelikiem - chętnie to oblukam.
Ps - montuj go lepiej z tylu, tam bezpieczniej.
hehe Hubi profesor
To nie producenci fotelików zakładają że każda kanapa taka sama, ale producenci aut tak profilują...czaem nawet kanapa (nie dzielone siedziska) jest tak wyprofilowana ze tragedia z zamontowaniem fotelika...
No nie...nie dosc ze zna sie na autach (Hubi) to jeszcze na fotelikach. Moj synek ma 2, 5 roku ale jest wysoki i glowa wystaje mu kilka cm powyzej zaglowka (Romer King Plus) czy czas na nowy? Przeszlam szkolenie ale nic z niego nie pamietam. Nie wiem jaki jest kolejny. mam nadzieje ze foteliki dla starszych dzieci rozkladaja sie choc troche do spania.
Jak linia oczu bedzie poza obrysem gornej krawedzi fotelika-czas na zmiane. Kolejna grupa to fotele bez wewnetrznej uprzezy. Dziecko siada i zapinasz pasem auta. Sa fotele z regulacja, ale to juz tylko delikatnie. Takiego fotela raczej nie zmiescisz z tylu, zwlaszcza jak zaczniesz podnodic zaglowek.
Przeczytałem z uwagą i ... po pierwsze nic odkrywczego, po drugie - jak często podróżujesz z dziećmi ?
"80% Polaków nie umie ..." skąd wziąłeś te dane ?
Ostatnio edytowane przez Kwinto ; 28-12-2014 o 22:56
Nie jestem zupą pomidową żeby mnie wszyscy lubili
Dane 80% były jeszcze z poprzednich ogólnopolskich inspekcji fotelików, w tym roku z ponad 2000 inspekcji w całym kraju wyszło nam że jedyni 4% fotelików jest poprawnie dobrane czy też zamontowane w samochodach.
Do samych inspekcji to polecam:
http://inspekcje-fotelikow.pl/
Lookne dzięki za info.
Nie jestem zupą pomidową żeby mnie wszyscy lubili
@hubi a co powiesz o tych ( szczególnie interesuje mnie ten dla niemowląt )
I TT
Coś sie chyba nie wkleilo...o jakich fotelikach?
Racja ....
http://www.audi.pl/pl/brand/pl/servi...ndersitze.html
...oczywiście pod kontem mk2 TT
I TT
Nie znam tych produktów, nie wiem kto jest ich producentem. Myślałem ze Roemer, ale chyba nie. Roemer wiem ze produkuje dla Mercedesa i Subaru.
Na zdjęciach na stronie audi jak pokazują zamontowany fotelik dla niemowlaka to mam pewne wątpliwości czy oby kąt oparcia (plecy dziecka) jest właściwy (maksymalnie zblizony do 45 st), a na zdj z bazą ISOfix czy opiera sie o siedzisko. Nie widzę też po zdjęciach czy ma pas 3 czy 5 punktowy. Lepszy jest 5.
Najlepiej zawsze jest zamontować fotelik w samochodzie, tak żeby byc pewnym że pasuje. To że jest to Audi to nie oznacza że bedzie pasował i tym bym sie nie kierował.
Ponadto, nie jestem zwolennikiem kupowania fotelikow brandowanych, sa to te same fotele co producenta, np w/w tylko z tapicerka z napisem audi (tak wiem - wazny element w naszych autach )