Koła Zmienione wczoraj + nowe oponki
Koła Zmienione wczoraj + nowe oponki
Ja się jeszcze wstrzymam bo muszę kupić nowe letnie opony i za cholerę nie wiem jakie . Może coś polecicie sprawdzonego . Felgi mam w orginale i obecnie są na nich 225/45/r17 . Widziałem fajne Dunlop SP SPORT MAXX RT , ale jestem cieńki w tych sprawach i liczę na pomoc
do końca marca na pewno na zimówkach jeszcze, czyli kluczem jest kalendarz + temperatura, rano jest 0C, dopóki nie będzie powyżej 7-10C to zimówki. Może jeszcze zasypać jak na Wielkanoc w ubiegłym roku
Ja zakupilem takowe Załącznik 5581
Ale tylko 1 przejazdzke mam dopiero za soba wiec opinia za jakis czas dopiero
ja zawsze czekam aż dziury połatają
ja w tym roku zakupiłam nowe całoroczne Na warunki w stolicy są ok
Podobnie jak Kolega + kwiecień początek, mieszkam w górach i tu wszystko jest możliwe. Przykładem jest zeszły rok i marzec kiedy spadło w ciągu 3 dni 1,5m śniegu Chodź w tym roku śniegu już u nas zapewne nie będzie więc wymianę planuję na koniec marca xd Najgorsze są mosty itp kładki szybko chwyta oszronienie na nich i można się zdziwić a tego u nas pełno.
Weźcie pod uwagę że temp w nocy, oscyluje cały czas koło 0 lub poniżej rano macie szadź, tak że ostrożnie z tymi oponami, ja bym jeszcze zaczekał no chyba że ktoś porusza się jedynie w słoneczne dni.
Trochę śmieszne jest też mówienie, że się niepotrzebnie opony zmieniło, bo śniegu nie było, ogólnie to ja zawsze zmieniam w październiku, a potem w kwietniu, mowa oczywiście o aucie na co dzień, bo TT rządzi się innymi prawami u mnie.
Asikson ci taksówkarze też kiedyś zmieniali opony, z tylnych na przednie, ogólnie ich epoka już minęła, więc dla mnie ich zdanie jest mało ważne, bo oni lekko mówiąc są daleko w tyle, czyli w czarnej dupie.
Znowu TT znowu Cabriolet
Mi zależy na dobrej przyczepności na mokrej nawierzchni i te mają bardzo dobre opinie po suchym jak i mokrym . dunlop sport maxx rt mają 3 miejsce w ADAC podobno i 5,5 w oponeoZałącznik 5583
Ostatnio edytowane przez turas74 ; 27-02-2014 o 12:20
Na mokrą deszczową porę mogę polecić P Nero Zero nie jeździłem jeszcze na tak trzymających oponach w deszczu, ale niestety w porze suchej już nie jest tak pięknie, da się szybko wyczuć progres w trzymaniu bocznym.
W tym sezonie będę testował właśnie sport maxy ale auto z Quattro więc wiadomo trzyma lepiej niż mocna ośka.
Znowu TT znowu Cabriolet
U mnie z racji niskich przebiegów od 10 lat ubrana TT w to coś co ładnie wygląda a słabo się sprawuje.
1.Scieralność - lecą w mgnieniu oka przy agresywnej jeździe,co mi wcale nie przeszkadza ale patrz punkt 2
2.Przyczepność - na suchym jako tako,na mokrym nie polecam,trzymanie boczne słabe a i odprowadzanie wody liche
Opona nie jest może i zła,ale do normalnej jazdy,agresywna i szybka jazda raczej nie wskazana.Może się czepiam ,ale drugi raz bym nie kupił