Witam.
Mam ciężki dylemat, chce kupić felgi 19" i nie wiem jak z doborem ET do felg.
Czy na opone 255/35/19 ET48?
Lub
235/35/19 ET29?
Witam.
Mam ciężki dylemat, chce kupić felgi 19" i nie wiem jak z doborem ET do felg.
Czy na opone 255/35/19 ET48?
Lub
235/35/19 ET29?
Wybor wlasciwego ET zalezy od szerokosci felgi i ksztaltu jej ramion, ale to raczej przy granicznie wysokim ET dla danego auta, bo w zaleznosci jaki maja ksztalt jedne moga ocierac o zaciski hamulcowe, a inne z takim samym ET nie musza ocierac. Oczywiscie teoretycznie szerokosc felgi niejako narzuca nam pewne ramy szerokosci opony, ktora mozna na nia zalozyc, jednak offset felgi dotyczy felgi - nie opony.
Poza tym byly juz podobne tematy, a standardowe ET w oryginalnych felgach Audi do TT MK2 wynosi 52. Wiec zestaw 19" x 9J ET 48 z opona 255/35 R19, bedzie OK, gdyz wysuniesz kolo w strone krawedzi auta o 4 mm wzgledem oryginalu. ET 29 tez mogloby pasowac, ale przy wezszej feldze - jaka powinna byc, to mozesz dokladnie sprawdzic uzywajac kalkulatorow, do ktorych linki sa zawarte w odpowiednich istniejacych juz tematach o doborze wlasciwego offsetu felg. Pamietaj tez, ze kolo na ktorym masz opone 255/35, a to z opona 235/35 bedzie mialo inna srednice i co za tym idzie tez inny obwod. Takze bedziesz musial sie pogodzic z przeklamujacym licznikiem, badz go przeprogramowac (jesli da sie to zrobic dla opon o takim rozmiarze).
----
Pozdrawiam.
255 sa to szerokosc 8,5J
235 8J
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
http://tablica.pl/oferta/rotiform-blq-19-5x112-adaptery-5x110-opony-215-35-CID5-ID52I0x.html#3d082fbc8c
Te felgi beda pasowac? nie beda obcierac a ni nic?
Wiec 19" x 8,5J ET 48 bedzie pasowala tak jak fabryczna, natomiast 19" x 8J ET 29 bedzie wystawala o 13 mm wiecej niz fabryczna w strone nadkola, co nie powinno sprawiac problemow w wiekszosci samochodow (ja mam dystanse 10mm do fabrycznej felgi 18" x 9J ET 52 i jest idealnie, wiec te 3 mm wiecej powinny byc rowniez akceptowalne, choc nie wiem czy na dziurach opona nie bedzie uderzala w element, ktory wystaje z nadkola w jego gornej czesci po wewnetrznej stronie - tu musialby sie wypowiedziec ktos, kto ma bardziej wysuniete kola od moich, zeby miec pewnosc, ale z tego, co pamietam, ktos pisal, ze nie ma problemu u siebie nawet z jeszcze wiekszym wysunieciem kol). Natomiast przy oponie 235/35 R19 licznik bedzie zawyzal predkosc o okolo 2,2% wzgledem rzeczywistej (dla opony 255/35 R19).
Jak chcesz sobie posprawdzac dokladniej kolejne felgi, to tu masz prosty i dobry kalkulator:
Kalkulator ET Felg
A tutaj wlasciwy dobor szerokosci opon do szerokosci felgi:
Felga-Opona
Oczywiscie np. w German Style naciaga sie wezsza opone na szersza felge dla uzyskania okreslonego efektu optycznego. Zestawienie powyzej dotyczy tylko standardowego dopasowania opony do felgi wzgledem ich szerokosci.
Ostatnio edytowane przez Wysoczan ; 19-02-2014 o 23:26
----
Pozdrawiam.
A odnosnie do tych felg co wyslalem? Bo interesuja mnie Rotiform, i one maja 9,5J na 215. ale beda zmieniane na 235 to bedzie okeY? ET 45
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Tutaj jest taki GERMAN STYLE, ale wole sie zapytac czy beda pasowac 9,5J ET45 ?
Edytowalem poprzedni post i dolaczylem linki, ktore moga Ci pomoc. Dodatkowo jak masz dystans, to tez zmienia on ET felgi, wtedy nowe ET obliczasz wg wzoru: [ET felgi] - [szerokosc dystansu w mm] = [wypadkowe rzeczywiste ET felgi z dystansem]. Lub po prostu w kalkulatorze zaznaczasz, ze masz dystanse, podajesz ich grubosc i tyle - sam sobie to obliczy, a Ty sie nie przejmujesz liczeniem.
----
Pozdrawiam.
Faak mi to nie odpala bo ja mam Mac;/ i nie oblicze sobie tego..
Obecne felgi mam 17 i ET45 225
A chce zalozyc 19 ET 45 215
Tylko napewno zmienie je na 235 tylko pierw pozbede sie 215.
Ostatnio edytowane przez KpRacing ; 19-02-2014 o 23:44
Wiec tu masz inny kalkulator, ktory powinien zadzialac na Macu . Nawet bardziej zaawansowany, lecz po angielsku.
ET
Ewentualnie jak po przeliczeniu bedziesz mial jakies watpliwosci, to rzuce na to okiem i postaram sie wyjasnic w miare mozliwosci.
----
Pozdrawiam.
Ja mam u siebie 19", opony 255/35. Jutro podam Ci jakie mam et a zdjęcie jak to wygląda znajdziesz w wątku o moim aucie. Prawie idealnie na równi z nadkolami co było dla mnie dość ważne.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Ja mam na sprzedaż alu z oponami 225/35r19
Załącznik 5530
Moje felgi mają ET 52. Oryginały czyli takie jak zalecają dla rozmiaru 19". Jak na moje oko mogłyby bardziej wystawać - tak 1 lub 2 cm (byle nie wyszły poza nadkole i nie obcierały).
Jeszcze raz: ET jest dobierane do SZEROKOSCI felgi, nie jej SREDNICY. Dla przykladu tak samo bedzie "wystawala" felga 15" i 23" jezeli beda mialy taka sama szerokosc i offset.
Zapewne masz felgi 9J, czyli takie jak moje, wiec z fabrycznym ET 52. Jak juz pisalem, przy takich parametrach felg dodanie dystansow po 10mm na kolo (wtedy felga + dystans daja wypadkowe ET 42) jest optymalne. Wydaja sie byc rowno z nadkolami, choc moze jeszcze max. do 5mm mozna by bylo je bardziej wysunac (ale rownie dobrze moglyby wtedy juz minimalnie wystawac).
----
Pozdrawiam.