Tak jak w temacie, jeżeli można to jak wyglądają właściwości jezdne po takim doładowaniu?
Tak jak w temacie, jeżeli można to jak wyglądają właściwości jezdne po takim doładowaniu?
Ja tankuję tylko vpower racing (czasami też tą lepszą benzynę na bp) i różnica jest "mierzalna". Jakiś czas temu, regularnie ścigałem się 4fun na 1/4 mili z audi a4 quattro 2.8 193 km znajomego i po tankowaniu vpowerracing byliśmy albo równo, albo wygrywałem, a na zwykłej 95/98 dostawałem po dupie. Choć może to zbieg okoliczności, bo żeby to zbadać naprawdę rzetelnie, trzeba by zrobić z 20 prób na torze z dokładnym fotokomórkowym pomiarem czasu. Tak czy siak polecam, bo czy auto szybsze czy nie, to jest milsza dla silnika i mniejsze spalanie wychodzi (z moich obliczeń wynika, że kiedy zwykła benzyna była po 4.50 a vpowerracing po 5 zł, za 50 zł można było na obu przejechać taki sam dystans - więc czemu nie tankować tej lepszej dla silnika). Ufff, trochę się rozpisałem
Czarne 2000 TTC 180 Quattro + JBL GTO Car Audio
ja rowniez tylko na racingu jezdze bo pod takie paliwo mam napisany program i nie ma on 99 oktanow tak jak kiedys tylko ponad 100 nie wiem dokladnie ile i na szczescie ta benzyna jedzie z daleka pytalem sie na stacji skad ale niestety nie pamietam ale wazne jest to ze jakies chrzczenie nie wchodzi w gre Apropos odczuc na tym paliwie to ja nie zauwazam zednej roznicy bo nie mam porownania, ale napewno nie jest gorzej jak na zwyklej 98
pozdro
Ja zawsze leje paliwo o najwiekszej dostepnej liczbie oktanowej ..
Bez ingerencji w program nie bedzie wielkich przyrostow , jednak auto bedzie szybsze bo komp nie bedzie cofal zaplonu przy max doladowaniu w gornym zakresie obrotow ..
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Ja wracam na 95... 3 miesiace temu (chyba niecale) zmienialem swiece, paliwo leje tylko 98 na markowych stacjach - w sobote mechanik mi znowu wymienil swiece bo powiedzial ze tankowalem paliwo do bani. Dobrze ze w sierpniu jade na wakacje to przepale auto na zagranicznym paliwie, w Polsce to juz widac wszedzie syf leja
ttless..
Zdecydowanie leje tylko paliwo o najwyzszej dostepnej liczbie oktanowej. Jakie to przynosi skutki bylo juz gdzies powiedziane i to wraz z umieszczonym przeze mnie filmikiem. Tak dla dopelnienia tematu dodam ze jak jestem autem w Niemczech to leje 102 oktanow bodajze z BP (albo to Aral byl???) nie pamietam teraz dokladnie - w kazdym badz razie przy takim paliwie spalanie jest jeszcze mniejsze.
...
U mnie ta sama sytuacja co u Kilazza swiece do wymianny po 5 miesiącach na 98 też myśle na migracja na 95 i wiecej bedzie !!!!!
2009 Lotka R32 tył,Dystanse,Większe hamulce tył,Ciemne szyby jak drug? połówkę przekonam,Dolot BMR
Panowie ale 95 to bardziej badziewne paliwo , jak to ma wplynac pozytywnie na zywotnosc swiec ??
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Witam tak czytam tego posta i się zastanawiam co to za różnica 95 czy 98, jak tankuje się kręconą wachę a u nas to na prawie wszystkich stacjach takie paliwo mają, rok temu swoją mazdą zatankowałem na rafinerii gdańskiej i po przejechaniu 20 km silnik padł. Na naprawę wydałem ponad 2 tyś. a mechanik jak spuszczał benzynę z baku to powiedział że już dawno takiego syfu nie widział. Od roku tankuje na NESTE bezdotykowej i według mnie tam mają najlepsze paliwo ( a i ceny przystępne) czasami wale nawet 30 km. na rezerwie żeby tylko tam zatankować, osobiście uważam że na BP i SHELLU też jest całkiem dobre paliwo na innych nie tankuje.
życie to jedna wielka impreza na któr? wszyscy s? zaproszeni.
chyba trudno komuś zaufać pod kątem dobrego paliwa. Ja jakiś czas temu tankowałem na Neste - w sumie prawie nówkę japońca - a jak wiadomo wysokoobrotowe japońce mają czułe na jakość paliwa silniki - po zatankowaniu na Neste obroty zaczęły falować i wyskoczył check engine. W ASO diagnoza - przepustnica walnięta i jakiś czujnik. Mechanik jednak zapytał czy nie tankowałem gdzieś na jakiejść syfiatej stacji - powiedziałem że na Neste - dostałem info żeby tam nie tankować bo leją totalny syf i już 4 hondy po Neste im przyjechały - podobno paliwo było mieszane z rozpuszczalnikiem. Gość powiedział żebym przed wymianą przepustnicy zalał na jakiejś renomowanej stacji - po zalaniu na BP wszystko wróciło do normy. A taka Nestle miała być pilnowana pod kątem jakości, szefowie koncernu się w piersi prawie bili...
ehh...
pzdr.
DJK
Pozytywnie raczej nie wplynie ale gorzej juz chyba byc nie moze?Zamieszczone przez Arttur
ttless..
No właśnie tak to z tymi stacjami bywa, chciałem tylko dodać że tankuje na NESTE od roku ale zawsze na tej samej stacji (mam ją po drodze do roboty) i póki co (odpukać) nie miałem żadnych problemów.
życie to jedna wielka impreza na któr? wszyscy s? zaproszeni.
Takze tankuje na Neste i odpukac wszystko w pozio.
ktos kiedys wspominal ze wszystkie stacje i tak maja paliwo z Orlenu, bo nie opłaca sie importowac paliwo z daleka.
Moze to ktos potwierdzic??? Bo juz sam nie wiem...
Ja shell V-power racing 100 oktanowa - 5,29zl
Albo (czesciej) na Statoil 95-98 bezsiarkowa
Panowie według mnie na statoil i lotos jest zajebiste paliwo co do liczby oktanowej kazdy mówi co innego ale ludzie obudzcie sie zalecają 98 ale w niemczech nie u nas !!!! a paliwo sie różni wiecie sami
2009 Lotka R32 tył,Dystanse,Większe hamulce tył,Ciemne szyby jak drug? połówkę przekonam,Dolot BMR