Witam Was, czy ktos moze mi powiedziec ile oleju wchodzi do 5-biegowej skrzyni? Jak wyglada dostep do korka wlewu i spustowego (co jak i gdzie)? Pozdrawiam, Tomek
Witam Was, czy ktos moze mi powiedziec ile oleju wchodzi do 5-biegowej skrzyni? Jak wyglada dostep do korka wlewu i spustowego (co jak i gdzie)? Pozdrawiam, Tomek
Do 6-stki trzeba kupić 3 litry , wchodzi 2.6
Kilka fotek:
Jeśli masz quattro trzeba spuścić jeszcze z tego miejsca
I wyczyścić przy okazji opiłki z magnetycznego '' korka ''
Otwór do napełniania , najlepiej odkręcić go jako pierwszy , bywa kłopotliwy i szkoda się o tym dowiedzieć kiedy olej właśnie został spuszczony
nasadka powinna być 14 mm alien ( sześciokąt ) jeśli nie mamy takiego klucza to można użyć śruby 3/8 cala - 2 nakrętki jako kontra .
I wreszcie napełnianie
* fotki autorstwa mcphill
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Dzięki serdeczne!
Za radą kolegi chcę zmienić olej na Red Line'a - kłopot przy wyższych obrotach z synchronizatorem dwójki. Jak dobrze, że jest takie forum
Pozdrawiam,
Tomek
Slyszalem o wielu przypadkach uzdrowienia niedomagajacego synchronizatora 2-jki tym wlasnie specyfikiem
Miejmy nadzieje ze zadziala u Ciebie ....
Pozdrawiam
No więc wymieniłem i...
Zero zgrzytów! Biegi wchodzą płynniej i ogólnie lewarek pracuje prawie tak lekko jak w mojej służbowej Toyotce ! Wielkie dzięki za pomoc i zdjęcia!
Pozdrawiam,
TomekJ
P.S. Jaby ktoś potrzebował - do 5-biegowej skrzyni w TT 1.8 180KM wchodzi 1.6l (tylko) oleju
A jak sie nazywa ten dobry olej do skrzyni? i gdzie go kupic?
http://www.motorsport.istore.pl/skle...,397891,0.html
[ Dodano: 9 Lipiec 2008, 16:32 ]
Ja zastosowałem MT90
Ale to chyba nie ten link
[ Dodano: 10 Lipiec 2008, 22:39 ]
To jaki ten olej? Bo ten link to chyba nie to bo to jakis polepszacz paliwa
Tez bym prosil o info jaki najlepszy waszym zdaniem kupic olej do skrzyni z tego Red Line'a
witam,
a ja zapytam, czy u was takze, jak wrzucacie bieg, to nie ma plynnego wejscia, tylko skokowo. Tzn, opor... i dopiero drugi opor, kiedy juz bieg wskoczy...
nadazacie..??
=========
Vorspung durch Technik
Zamieszczone przez emy
nadążaaammmmmmyyyyyyyy........ :P
tak serio to u mnie wchodzi gładko beż żadnego 2-stopniowego oporu - jak w masełko - na dodatek jest taki fajny sportowy szczęk/stuk w konsoli zmiany biegów jak lewarek się opiera o koniec prowadnicy - coś a`la mazda mx5
witam
u mnie takze slychac takie stuki...tylko..o jeden ten pierwszy wiecej...
Pytanie, moze by wymienic olej w skrzyni... Juz wiem, ze 1.6L wchodzi..ale ..koszty... i jaki olej..??
ASO..?? Chyba nie...
=========
Vorspung durch Technik
Hmmmmm...
http://www.motorsport.istore.pl/skle...n,12615,0.html
Pozdrawiam
To to ja wiem tylko ktory olej
przekładniowy SPORT / HEAVY SHOCKPROOF, LIGHTWEIGHT SHOCKPROOF ?
przekładniowy TUNING / 75W90, MT 90 ?
Nom i jaki model
Ten jest najbardziej odpowiedni..
http://www.motorsport.istore.pl/skle...,271072,0.html
Pozdrawiam