Jej to nie jedzie brak przeplywki i pompy
jakby co to mam pompe do s3.
Jej to nie jedzie brak przeplywki i pompy
jakby co to mam pompe do s3.
Najmocniejsze S5 3.0TFSI w PL 550KM/770NM & RS5 5F 550KM/770NM
TTRS 2.5TFSI DAZA Multimap Switching, 3 Power levels.
Witajcie, próbowałem dziś zrobić logi i niestety mój interfejs poległ :/ , tzn podczas robienia logów interfejs przez pierwsze 5 sekund podawał dane , a następnie zawiesza się Vag com i nie zapisuje dalej nic , potem wyskakuje komunikat "no response from controller" , także mam niecałe 5 sekund logów , auto na logach przyspieszało bardzo dobrze a kopa dostaje przy jakiś 3 tys obr tak że w fotel wgniata.
Jeszcze jedna mała zagwozdka , dziś gdy auto odstało swoje i odpaliłem go zimnego przestało furkać , jeździłem spokojnie przez pół godz i nic , na wolnych równo . Po logach i przegonieniu go , auto wznowiło furkanie i założę się że jutro na zimno znowu będzie dobrze . Jak tak to z czym to powiązać ?
Mogę tą część jednego loga wkleić , ale skończył się on na 2300obr :/
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Logi zrobione za sprawą kolegi , są w odpowiednim dziale . Czekam na pomocne głowy
Dziś zrobiłem mały test , samochód wychłodził się do poniżej 30st C i odpaliłem go , chodził dobrze i nie przerywał. Następnie nic nie robiąc dałem mu się rozgrzać do temperatury pracy , co się okazało po rozgrzaniu na postoju bez przygazówek auto też zaczyna furkać i co ciekawe po przygazówce w okolice czerwonej kreski, silnik przestaje furkać na jakiś czas , po czym znowu .
Też jest odczuwalne kiedy utrzymuje stałą prędkość obrotową , np 2500obr , czuć wtedy przerywanie. W czasie jazdy tak tego nie czuć .
Już nie mam pomysłu od czego to , korekty w 032 bloku to -5.8 i 2.3
Gregor jakbys mogl to napisz na pw ile za pompe wołasz, a co do przeplywki to jakie powinny byc wartości ?
Wymieniłem chwilowo przepływomierz na stary [bosch który wcześniej oczyściłem] ale wyniki się pogorszyły , tj tyle ile mi się z logów udało odczytać na moim kablu to przy 4tys obr miałem 145g/s oraz czasy wtrysków wyniosły 22.5ms, a ten który mam zamontowany pokazywał 175g/s i 19.7ms, co o tym sądzicie ? po za tym odczytałem korekty z 032 bloku i wynosiły one kolejno -5,8 i 2,3.
to auto ma program. Wiadomo kto go robił? bo juz nie raz spotkalem sie z tym ze nowa przepływka pokaze takie wartosci jak tutaj. Jak ktos ja przeskalowal to tak moze byc i kasa w bloto;/ Starej pompy do auta po programie tez bym nie kupowal bo to kolejna kasa w błoto chyba ze ktos da gwarancje ze jak sie nie poprawi to zwroci kase. Pisałem w dziale sprzedam na temat jak wygladaja uzywane pompy i sa fotki DO seryjnego auta mozna zaryzykowac po wyczyszczeniu ale nie po sofcie :P
Auto jest seryjne czy ma zmiany mechaniczne jakies?
Program niestety nie wiadomo kto robił , bo ja go nie robiłem , a jak pierwsze logi zrobiłem to się okazało że jest . Co znaczy że przepływkę przeskalował ? w sterowniku czy poprostu przepływka coś ma w sobie nie tak ?
Odnośnie modyfikacji to nic nie ma zmienione , Nie ma FMIC tylko standardowe intercoolery, inpipe też seryjny , DV jest od mocniejszej wersji [nowy kupowałem latem], jedynie co pamiętam to wymieniając DV zauważyłem że stary był włożony odwrotnie , turbina K03S, wydech wygląda raczej na seryjny, katalizatory na miejscu .
Więc wychodzi na to ze tylko program , zastanawiam się czy nie wgrać serii , czy do wgrania trzeba demontować sterownik czy kablem się mapy wgrywa ?
jeżeli masz s3 to masz turbo k04
Chodzi o to ,że czasem ktoś w programie przeskaluje wartości pokazywane przez przepływkę. Na vag pokazuje 170 a w rzeczywitości mierzy więcej a podaje wartość np podzieloną przez 1.2 i wynika to aby ominąć jakieś zabezpieczenie seryjnego softu który zamyka przepustnicę po przekroczeniu pewnej wartości przepływu. Ja miałem w serii że ECU nie widziało danego boostu ale jak przepływ w zimę był za duży to blokowało z racji dużego przepływu. Tego nie wiem jak jest ale może się okazać ,że nowa przepływka pokaże tyle samo i będzie to poprawna wartośc. Dlatego dobrze abys miał opcje zwrotu albo podmiany od kogoś kto ma na 100% sprawna.
Odnośnie pompy to do auta po programie nie ryzykowałbym chyba ,że wrzucisz zrobisz logi i masz opcje zwrotu to wtedy czemu nie Mimo wszystko ja wolałbym rozebrać i ją przeczyścić Także zmień filtr bo to on może być banalną przyczyną problemów z paliwem.
Na 100% mam turbo K03S u siebie bo ją dawałem do regeneracji i pamiętam jakie też musiałem uszczelki pod kolektor wydechowy kupować . Kiedyś ktoś mi powiedział że w moim silniku na początku taka turbina występowała.
A to z tym przepływomierzem rozumiem już , w moim przypadku jak kupiłem przepływomierz nowy to wynik na starym miałem 120g a skoczyło do 175-179g , ale więcej nie pokazuje , tak jak ta wartość jest przy 4 tys tak i dalej jest bez zmian jakby więcej nie mogło być , a z obrotami powinno dalej rosnąć , więc może masz i racje z tym przeskalowywaniem .
Co do pompy to próbowałem ją wczoraj wyjąć , jednak mam problem bo przez ten otwór nie chce wyjść, a filtr paliwa był wymieniany we wrześniu , latem były problemy z szarpaniem przy łapaniu boostu i po wymianie filtru się polepszyło .
Zastanawiam się czy jak wgrał bym seryjny program do sterownika , to czy poprawi się ? czy przy mniejszej wydolności pompy ale też i mniejszym booscie będzie poprawa w czasach w wtrysku i przepływka z tego przeskalowywania wróci do normy ?
Zastanawiam się jeszcze czy i jak objawiał by się uszkodzony zawór PCV przy odmie ? W sumie to jest jedyna część której nie zmieniłem w odmie [wszystkie węże odmy nowe] , jak go sprawdzić ? bo wiem że jak dmuchałem kiedyś w niego to powietrze lecialo w obie strony , tylko w jedną było czuć jakby inaczej [ czuć jakąś sprężystość], a w drugą bez oporu .
zawór pcv to zawór kierunkowy więc w jedną ma puszczać w drugą nie . Ja bym sprawdził szczelność bo wygląda jakby turbo miało problem z tym.
A jak możesz to cyknij fotkę pod maską jak to wygląda wszystko.,...
Albo ktoś coś namieszał, albo twoje auto to nie S3 bo w nich były k04
Znowu TT znowu Cabriolet
Po czym poznać tą turbinę czy k04 czy k03s ? może da radę wybadać jaka to turbina bez jej wyjmowania ?bo w sumie ja tylko pamiętam że jak kupowałem uszczelkę pomiędzy kolektor a turbo to ciężko było ją znaleźć i ten sprzedający mi dał niby taką samą i mówił że to od k03s jest. Silnik APY więc raczej nie ma bata żeby nie było to S3.
Jakie mam zdjęcie zrobić ? czegoś konkretnie ?
Sprawdz jak odchodzi rura wydechowa od turbo, jesli idzie w strone pasazera i zakreca w dół to masz k04, jak masz rure wydechowa od turbo prosto w dol pod auto odrazu to masz k03.
W sprawie pompy pisz na PW. Oczywiscie na pompe daje gwarancje rozruchowa, jesli nie bedzie dawac cisnienia to zawsze mozesz zwrocic. Jednak aby sie upewnic ze to pompa a nie program /przeplywka to warto sprawdzic cisnienie paliwa manometrem przy bucie ma byc 3bary+doladowanie. jesli masz mniej pompa do wymiany.
Najmocniejsze S5 3.0TFSI w PL 550KM/770NM & RS5 5F 550KM/770NM
TTRS 2.5TFSI DAZA Multimap Switching, 3 Power levels.
Możesz zrobić fotkę silnika z góry będzie wiadomo co tam siedzi APY to k-04 wszelkie inne to już cunstom.
Znowu TT znowu Cabriolet
Ok dziś cyknę fotkę to się wyjaśni , a odnośnie rury to wygląda na to że skręca do pasażera gdyż po jego stronie jest element elastyczny oraz sonda lambda . Co do sprawności pompy , nie mam manometru i muszę kogoś poszukać z trójmiasta kto by mi pomógł z tym , za to niebawem wgram ori soft i sprawdzę jak będzie się zachowywał z oryginalną mapą .
Sprawdzenie szczelności tez mi spędza sen z powiek bo nie mam kompresora ani nikogo kto by miał kompresor z regulacją ciśnienia .
Zastanawiam się czy kupno solidnej pompki elektrycznej do pompowania opon rozwiązało by problem braku kompresora ? może i by trochę trwało pompowanie ale jak opone napompuje do 2-3atm to 0,5-1atm da radę wtłoczyć do układu szybko
Zrób sobie wycieczkę do wawy a po drodze w Płońsku możesz rozwiąć wątpliwości typu jakie masz turbo,sprawdzić ciśnienie na listwie(jeśli kiepskie to podnienimy pompę bo mam 1szt używkę w dobrym stanie) , zrobimy szczelność i może uda się podmienić jeszcze przepływkę czyli będzie już jasność
a to jak masz pod maską to wystarczy wejść w google:
S3 : http://images46.fotosik.pl/137/4ee97b01162f8ccfmed.jpg
czy może tak:
http://img15.tablica.pl/images_tabli...otoryzacja.jpg
Załącznik 5078Załącznik 5079Załącznik 5080Załącznik 5081
Tak mam u siebie , na 100% wiem ze to S3 , co do zaproszenia do Warszawy to dziękuje bardzo , ale to kawał trasy i nie do końca wiem czy byłby sens . Nie znacie może kogoś z forum z trójmiasta ?
Już brak mi pomysłów , przejrzałem dziś jeszcze wszystko co mi przyszło do głowy , podokręcałem opaski na każdym przewodzie przy kolektorze jak i odmie. wszystko w najlepszym porządku , próbowałem ruszając wszystkim czy praca silnika sie zmieni i nic .
Jak odpaliłem zimny i jechałem spokojnie to wszystko ok , nawet jak się rozgrzał , wtedy wystarczyło tylko raz pocisnąć do 5-6tys i wszystko sie chrzani ,odstawiłem go i wychłodził się trochę , po czym odpaliłem i zostawiłem go samemu sobie w garażu i powoli się rozgrzewał . No i w miarę rozgrzewania coraz gorzej , a jak osiągnął 93st i trochę gazu użyłem na luzie to w ogóle mu odbijało , co chwila strzelał z tłumika .
Ma tak tylko przy utrzymywaniu obrotów ,a przy mocniejszym przyspieszaniu nie ma tej bolączki.
Może to być wina sondy ?
Błędów póki co brak :/
Witajcie , dziś udało mi się ogarnąć swój kabel i w końcu zaczał działać i zrobiłem logi z przepływomierzem który wcześniej czyściłem . Co się okazało i na logach widać , auto w trakcie przyspieszania na 3 biegu zerwało kapcia przy nabraniu boosta [widać przy obrotach pomiędzy 4 a 5 tys obr, nie było to sprzęgło bo prędkościomierz również zwiększył prędkość , następnie razem z obrotami opadł i ciągnął dalej dobrze . Natomiast zadziwił mnie wynik przepływomierza gdzie przy wartości 6600obr pokazał 271gram
Grupy: 002,118,031 - http://vaglog.rtnet.pl/b.czoska_155269.html
Nie wiem czy przepływka zafiksowała czy taki wynik jest możliwy przy tym booscie ?