Hej,
Czy ktoś orientuje sie czy jest możliwosć zmierzenia logami / odczytami z VAGa procentowego rozkładu siły napędu przód-tył w 8N?
Interesuje mnie metoda "domowa".
pzdr
hubi
Hej,
Czy ktoś orientuje sie czy jest możliwosć zmierzenia logami / odczytami z VAGa procentowego rozkładu siły napędu przód-tył w 8N?
Interesuje mnie metoda "domowa".
pzdr
hubi
Witam wymień insert w haldex i będzie 50/50
http://www.ebay.com/itm/Powertrack-I...-/200944893898
maniek czy masz jakieś potwierdzenie ze 50/50?
btw http://www.klubtt.pl/showthread.php?...l=1#post173039
Dlatego wlasnie chcemy przetestowac z wymienionym i ze standardowym, zeby miec czarno na bialym roznice.
To skąd wiadomo jaki jest rozdział mocy? jak jest to obliczalne?...
Oblicza to procesor w haldexie, podejrzewam, że głównie na podstawie danych z prędkości kątowych kół ze sterownika ABS.
Logowałem kiedyś wszystkie dostępne zmienne, które "wchodzą" do ME7 zewnętrznie po CANie, ale nic nie znalazłem. Jest to o tyle dziwne, że "włączenie" haldexa niewątpliwie powinno zwiększyć zapotrzebowanie na moment obrotowy silnika. Ale nic to, mam zdeasemblowany cały program w ME7, w wolnej chwili postaram się temu przyjrzeć.
pozdrawiam!
W podanym wyzej linku, sprzedajacy pisze:
Powertrack Insert changes the tune of the hydraulic system to increase the power delivered to the Haldex clutch instantly. The result is an instant response of the rear traction with a power distribution of 50/50.
fajnie by bylo zmierzyc to i potwierdzic jak jest - czekamy zatem na szersze info
Gdyby ciśnienie nie szło kanałem bezpośrednio od pompy to można by było założyć manometr, a tak to pozostaje tylko dupohamownia
W zasadzie każdy ogarnięty operator hamowni 4x4 powinien poradzić sobie z rozdzieleniem mocy przedniej i tylnej osi i wrzucenie tego w wykres .
Poniżej przykład takich testów w kilku trybach pracy sterownika II generacji
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
W moim BLUE haldex też dostałem wykres jak miałem w serii a jak mam teraz. Różnica jest 2x
Logami raczej nie wydaje mi się aby można było dokładnie zmierzyć wartość momentu bo to wszystko hydraulika także ciężko dokładnie zmierzyć, ale tak jak Arttur pisał na hamowni bez problemu
Paweł a jakas hamownia w przystepnej cenie kolo nas jest Tobie znana? Mozna by pojechac wlasnie 3 TTkami i porownac to wszystko.
W wawie jest troszkę opcji
No wiem, ale czy znasz jakas w przystepnej kasie?