Czym tak naprawdę różni się FMIC od IC , co oznacza ten skrót FMIC
Czym tak naprawdę różni się FMIC od IC , co oznacza ten skrót FMIC
tzn front monted(czy jak to sie pisze:P) intercooler czyli ic zamontowany z przodu auta.
[ Dodano: 2 Lipiec 2008, 20:53 ]
A rozni sie tym ze ma wieksza wydajnosc.
No tak ale czy to znaczy że wykonane są w tej samej technologi tylko inaczej je się montuje
Jakos specjalnie na budowie ic sie nie znam ale wiem ze Fmic jest z reguly wiekszy niz seryjny i znajduje sie z przodu samochodu i chyba te 2 czynniki powoduj ze jest wydajniejszy.
FMIC jest bardzo potrzebny jesli zmienimy seryjny program , nawet jesli tego nie zrobimy mysle ze uwolni kilka koni
Tak wyglada seryjny w ewrsji 180KM
W wersji 225 KM sa takie 2 po prawej i po lewej stronie ..
Tak wyglada FMIC Forge ...
Poza wymiarami i sposobem montowania , jest inaczej skonstruowany rdzen ktory zapewnia efektywniejsze chlodzenie i mala utrate cisnienia ..
Dobrej jakosci elemet chlodzacy kosztuje wiecej , wszystkie tanie FMIC-e maja mniej efektywny rdzen , trzeba o tym pamietac podczas szukanie FMIC dla siebie
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Jak patrze na ten w 180ce to taki od niechcenia dlatego wywalam ten badziew POZDRAWIAM
badziew nie baddziew ale jest
NO RISK,
NO FUN.
Oryg.IC przy temp otoczenia 18stopni zasys 84stopnie i rośnie FMIC temp otoczenia 25stopni zasys 43stopnie Te parametry mówią same za siebie
możecie mi powiedzieć koledzy gdzie jest jakieś oznaczenie jak będe chciał kupić FMIC... jaki ma w sobie rdzeń????..
Nie ma nigdzie niestety , wyznacznikiem jest cena i marka . Zawsze mozna zadac pytanie sprzedajacemu
Pozdrawiam
A takie proste pytanko - czy umiejscowiony centralnie FMIC nie obniza skutecznosci wlasciwej chlodnicy? W koncu chyba ja zaslania?
Marcin
chłodnica wody i takjest fabrycznie zasłonieta chłodnica klimy,wiecpo to ma sie dwa wentylatory zeby dały rade słodzic nawet w upalnych warunkach,fakt fmic zasłania dodatkowo obydwie chłodnize,ale co to za roznica czy wentylator pochodzi minute czy połtorej zeby słodzic silnik,jezdze juz troche z fmic,i auto nagrzewa sie tak samo jak i z seryjnym ic.pozdrawiam
Przez FMIC ciagle jest przeplyw powietrza
Pozdrawiam
A więc chyba i ja wstawię FMICa . Dziś mierzyłem temperaturę kanał 004 i wydaje mi się że powinno być lepiej.
VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM
Temperatura na zewnątrz ok. 7-9st.
A poza tym jeden centralny cooler fajniej wygląda niż dwa ori IC.
Zrobię jeszcze logi w większym zakresie obrotów (jak pisał wcześniej WOWO tylko wcięło post) i wtedy zobaczę temp. Pewnie będzie jeszcze większa?
Ostatnio edytowane przez d_matys ; 07-11-2010 o 22:11
Przede wszystkim w serii nie ma IC tylko SMIC.
d_matys -> popałuj dłużej auto w wyższych obrotach i loguj. Ewentalnie kilka przejazdów na 3 biegu od 2000obr/min do odcinki i dopiero zobaczysz jaki temperaturki wskoczą.
NAPRAWY, PRZEGLĄDY, TUNING grupy VAG i BMW. ZAPRASZAM !!!