AGU to 150 km z tego co pamietam wiec nie wiecz to wytrzyma ... bo to 225 ps w koncu..
AGU to 150 km z tego co pamietam wiec nie wiecz to wytrzyma ... bo to 225 ps w koncu..
AGU wytrzyma i 300 jak jest w dobrym stanie, tak samo jak twój BAM, jest trochę materiału na forum wystarczy poszukać i poczytać, doradzał bym.
Doświadczeni koledzy dobrze ci doradzają, pewnie mają jakąś wiedzę i chcą abyś zrobił to jak najlepiej, tym bardziej że auto nie na handel.
bardzo ciężko jest dostać teraz taką jednostkę w dobrym stanie 99.9% to chłam, ale zrobisz jak uważasz, twoje auto twoje problemy.
Ostatnio edytowane przez ZUCZEK ; 02-11-2013 o 12:56
Znowu TT znowu Cabriolet
to juz sam nie weim co mam zrobic... czy remontować ten słupek moj .. czy własnie dorwac dół z tego AGU .. bo parrzec na kase to kisseM dał 1250 za cały słópek a ja za dół BAM musze 2tys połozyc... tylko to jest własnie to ze nie wiadomo co kupie..
oretujecie sie chłopaki ile mniejwiecej trzeba dac za remont?
Napisalem ze 8 tys z zrobieniem glowicy, jesli kolektor popekany i turbo to ponad 10 tys.
AGU ma jedne z najwytrzymalszych seryjnie korb, jesli nie najbardziej
noo fakt pomyliłem;]
ale na pewno doł AGU podejdzie doo mojego AMU ?
ogólnie to ja żyłem przekonaniem że BAM to ma taki sam stopień sprężania jak apx( w katalogu tłoki maja chyba nawet ten sam numer:P ) a 180tki mają 9.5 stopień sprężania.
Wszystkie 1.8t wytrzymają po 300+ jeśli są sprawne. Odnośnie czy kupić dół czy remont to ja osobiście bym remontował bez wahania. Ale dla pewności niech kolega obada w jakim stanie jest wał, czy się nadaje czy nie, czy korby nie przegrane i jak tłoki czy nowe czy nie. Nowe AJQ na krasnobrodzkiej to koszt 1300zł. DO tego nowe panewki szlif i mamy cały nowy dół W razie czego mogę pomóc bo mam trochę gratów do 1.8t i ze złożeniem tego też nie będzie problemem. Głowice bym oczywiście też zrobił bo zapewne jest nieszczelna ale to też nie musi być duży koszt....
W zasadzie to musisz sam zdecydować bo nie wiemy jaki nasz budżet , wydatki i ile chcesz pojeździć tym autem .
Remont pewnie wyjdzie drożej ale jak będzie dobrze zrobiony ( tez nie byle mechanior bo widzę że nie miewają pojęcia ) to pojeździsz długo i będziesz zadowolony ..
Osobiście też bym remontował ale jak np, w grę wchodzą ograniczone fundusze to trzeba przemyśleć inne opcje .
Prawidłowo wykonanym remontem nie osłabisz bloku w żadnym stopniu jeśli o to Ci chodziło ...
Zakup używki to też opcja bo zapewne z 80% aut na forum jeździ na nie remontowanych silnikach i banan na twarzy jest .
1.8T to dość pancerny motor jeśli nie jest zaniedbane smarowanie , chłodzenie i jeździ przynajmniej na przyzwoitej mieszance .
Jedyny i w zasadzie główny problem to zakup odpowiedniej sztuki . Jak widzę te '' leżące w pokrzywach '' czy pie@# ... na kamienie to mnie odrzuca od razu
Jak dla mnie najistotniejszym teraz krokiem było by rozebranie tego motoru i sprawdzenie co faktycznie jest uszkodzone i jak oraz czy głowica jest sprawna .
Wtedy dopiero można podjąć do końca przemyślaną decyzję
Czym się te korby różnią od np AMU czy innych ? Wiem są pod 20mm i silnik ma 9,5;1 ale dla czego miały by być mocniejsze od innych ?
Pytam z ciekawości bo chce się coś nowego dowiedzieć i interesuje mnie techniczna i rzeczowa odpowiedz .
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Witam jak masz 30 dni gwarancji a taka powazna awaria trafila Ci się zaraz po kupnie to ja bym te auto po prostu oddal bo to jak kupno z wada ukryta,ktos wlal pewnie motodoktora i sprzedal w takim stanie,pewnie o auto nikt nie dbal i zaraz będzie ze co inne siedzi.Wiadome wszystko można odremontować,ale kupic i tysiące wkladac to nic miłego,zrobisz jak chcesz/Pozdrawiam
Z oddaniem auta nie jest taka prosta sprawa i zależy od dobrej woli sprzedawcy niestety, albo od sprawy w sądzie, podczas ktorej trzeba udowodnić, ze sprzedawca znal stan auta i celowo go ukrywal, a to dlugo potrwa. Niestety jak juz kupisz auto to najczesciej jestes na nie skazany
chłopaki próbowałem z tym oddaniem auta.. ale to nie tak łatwo... Koles od którego kupiłem wyrzekał sie ze on nic nie robił... a potem juz telfonów nie odbierał.. musaił bym udowodnic ze takie auto kupiłem... tylko ja je po dniu od zakupu postawiłem do mechanika ... I czekały nowe niespodzinki.. silnik napewno był wyciagany...
Arttur tak jak pisałem mechanik odkrecił miech i peło opiłków w niej .. panewki pozacierane i oczywiscie było juz cos zapewne podłozone po nie.. i poszło tez cos po korbach.. ; / w poniedziałek ma rozkrecac mi głowice i wgl , zobaczyc jak góra tam wyglada..
bardziej mysle zeby kupic słópek.. tylko nie weim co mam tak naprawde kupic czy tego AGU http://allegro.pl/audi-a3-1997-2003-...671051473.html rzekomo 130tys przebiegu.. tylko mam troche stracha czy podejdzie dół mi to do mojego AMU ... ktos robił taka przekładke?
a własnie piszecie chłopaki ze te AGU spokojnie pociagnie po 300 PS wiec moje pytanie nie lepiej jak bym włozył cały słopek, a ta osprzentu spasi ? czy jak to wyglada bo 1.8 T a 150 , 180 225 PS to róznica pomiedzy turbo soft ? bo tak nie jestem tak przekonany z dwuch robic jeden.. bo chce autkiem pojerzdzic i miec te frajde z jazdy
Najlepiej było by dorwac cos z forum bo wiadomo ze nikt nie wcisknie mi jakiegos bubla .. ; x
puki co audi tak sobie wisi..
Załącznik 4797
Ostatnio edytowane przez norbercik ; 03-11-2013 o 11:24
http://www.klubtt.pl/showthread.php?...t=czarna+listaNajlepiej było by dorwac cos z forum bo wiadomo ze nikt nie wcisknie mi jakiegos bubla .. ; x
pamiętaj ,że forum jest ogólnodostępne i tutaj każdy może się podszywać pod forumowicza i super uczciwego kolegę. Niestety ta historia ,że z kolegą kupowaliśmy słupek zakończyła się kiepsko i teraz robimy silnik od podstaw. Kolega się mnie nie posluchał i kupił drugi słupek mając "zaoszczędzić" wyszło bardzo źle gdyż kupił jedynie złom z którego udało się odratować głowicę( musiałem ją wyremontować) także rozbieraj i wtedy można ocenić czy jest co remontować czy jest na tyle źle że nic już z tego nie zrobi...
Większość oferowanych silników na allegro do TT to w zasadzie prawie nówki sztuki, lub ok 100tyś, bedzie pan zadowolony, a gwarancję będziesz miał do bramy, tak samo jak na swoją TT.
Rozbierz motor i sprawdź stan złomu, jak będzie się to kwalifikowało do naprawy to naprawiaj, jak nie czujesz się na siłach zwoź graty do Pawła i on ci to ogarnie na Tip top i nie za 12 ani 8 tyś.
Znowu TT znowu Cabriolet
To tak jak auta klubowe, w większości po 140tys km przebiegu i kupione od dziadka lub lekarza
Jeśli chcesz pieścić auto, traktowac je jako muzeum i się wiązać na baaardzo długo remontuj. Jeśli jednak masz inne wazniejsze wydatki niż pakowanie kasy w auto i chcesz nim "tylko" jeździć kupuj drugi motor i ganiaj. Decyzję i tak podejmiesz sam, więc warto sie spokojnie zastanowić, rozeznac w kosztach i wszystko przeliczyć by nie zaliczyć wtopy.
NAPRAWY, PRZEGLĄDY, TUNING grupy VAG i BMW. ZAPRASZAM !!!
Wowo jak trafi dobrze to pojeździ ale jak źle to wrzuci motor i będzie ponownie bulił za demontaż i się prosił o uwzględnienie gwarancji;/
Wydaje mi się ,że debatę powinno się zacząć od zbadania stanu obecnego silnika ...bo wcale nie musi wyjść drożej niż kupno drugiego a będzie wiadome co jest
Witam
Pozwole sobie odgrzać temat, mam podobny problem, padł mi silnik APX 225KM, pali na trzy gary, z bagnetu wali dym jak z lokomotywy, zdaje sie ze padł albo tłok albo pierscienie i teraz pyatnie. Czy na 100% słupek silnika o oznaczeniu AGU bedzie pasował?? czy dół silnika tylko bedzie pasował a głowica i reszta idzie z mojego starego silnika??
Kaspian