Witajcie,
mam ciągły problem ze swoim A3 1.8T 180 KM (ARY) - zmagam się od długiego czasu ze stale powracającym, "sporadycznym" błędem 17705 (Pressure Drop between Turbo and Throttle Valve (check D.V.!)).
Auto nie ma żadnego programu - pełna seria. Kilka razy sprawdzałem szczelność przy pomocy kompresora (puszka z wentylem wpięta w TIP za filtrem powietrza, wyjęty zawór PCV i zaślepiony TIP) - znalazłem i wyeliminowałem kilka nieszczelności m.in. na przewodach odmy, na łączeniu rury turbo-intercooler i ostatnio pęknięty eżektor. Wymieniałem również zawór DV.
Ostatnio auto jeździ całkiem dobrze ale do pewnego momentu. Czasem przez 70 km zachowuje pełną moc a czasem po paru kilometrach (być może ostrzejszej jazdy) mocno słabnie (pewnie wchodzi w tryb awaryjny ale bez zaświecenia check engine) ale wystarczy wyłączyć silnik i włączyć ponownie, żeby znowu przez jakiś czas było w porządku (oczywiście później VAG pokazuje błąd 17705).
Nie mogę wychwycić momentu kiedy pojawia się błąd i jaka moja akcja może go powodować.
Mam pewien trop ale nie wiem czy prawidłowy: wczoraj jechałem autostradą ok. 130 km/h na 6. biegu i wydaje mi się, że po zredukowaniu na 5. auto się zmuliło.
Wydaje mi się, że test z kompresorem, który robię nie wykaże nieszczelności w układzie podciśnienia, zgadza się? Czy można go zrobić jakoś inaczej, np. dmuchając w jakieś inne wężyki? Albo gdyby podczas testu z kompresorem wymusić otwarcie zaworu N249 (powietrze idzie wtedy w układ podciśnienia?).
Zastanawiam się też, czy powyższe objawy mogłyby występować gdyby bleeder valve nie działał prawidłowo (np. zacinałby się)?