Odprężony, seryjny daje radę.
Odprężony, seryjny daje radę.
Znowu TT znowu Cabriolet
Efektywność tej maszyny poraża, świetne auto. A tym bardziej działa na wyobraźnię, gdy zestawimy sobie osiągi z poniższą listą.
Gratuluję przeskoku na poziom Veyrona!Kod:Bugatti Veyron 0-> 100 3.2 sek 0-> 200 9 sek 0-> 300 19.7 sek Nissan GTR (przed liftingiem) 0-> 100 3.5 sek 0-> 200 11.4 sek 0-> 300 37.4 sek Porsche Panamera Turbo S 0-> 100 3.8 sek 0-> 200 11.9 sek 0-> 300 40.7 sek Audi R8 V8 0-> 100 4.6 sek 0-> 200 14.3 sek 0-> 300 43.9 sek
PS. Liczby stąd
Ostatnio edytowane przez lordfury ; 11-10-2013 o 14:44
"WYRZUCONA TYLNA KANAPA I ODE LŻONY TYŁ" - co poza kanapą zniknęło z auta? Miałeś na myśli zmniejszenie masy przez zmianę foteli czy coś jeszcze?
I don't have dreams, I have goals.
+ Oparcie tylnej kanapy wraz z całym orurowaniem mocującym
+ Śruby mocujące
+ tylne siedzisko
+ tylne pasy bezpieczeństwa wraz z mocowaniem i śrubami
+ z tyłu styropian wraz z narzędziami i zestawem naprawczym
+ Przednie fotele z pełną elektryką, podgrzewane (29.5kg sztuka)
+ Tylna dolna półka - zasłaniająca czarny styropian z narzędziami
+ W zeszłym roku też trafił lekki akumulator Litowo-Jonowy firmy Braille waga 1.7kg , seryjny waży 17kg (w tym roku na razie jeżdżę na seryjnym) muszę wysłać Patrykowi Li-ion do testów.
W miejsce tego włożyłem gąbkę akustyczną-piramidy a z przodu zrobiłem prowizorkę - kupiłem gąbkę i okleiłem ręcznie ją klejem i matą do audio
Ostatnio edytowane przez MichalTT ; 11-10-2013 o 19:27
Michał Coś pokręciłeś z tym aku, z tego co wiem to braille ma najmniejszy ten model:
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-...556740280.html
doplata za Karbonowe elementy ze środka to jest jeszcze ze 200zł na czym zyskujemy coś kolo 400g ( to już ta opcja jest w linku)
Ja u siebie mam już drugi lekki aku i własnie tym razem wybrałem braille ale ten model:
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-...556740333.html
Waży 5kg ale ma za to 15Ah i ponad 900A prąd rozruchu a ten najmniejszy ma tylko 10AH i ponad 500A to raczej się nie nada dla Twojego 6 garowego silnika a on i tak waży prawie 3 kg a nie 1.7 kg :P
No NARSZCIE opisane to auTTko! Cóż to można skomentować, IDEAŁ!
I dobrze, że jest bo wiem co mogę ze swoim zrobić kiedyś... w przyszłości Widziałem jako miało 520KM. Potwór co tu dużo mówić.\
A i pięknie wizualnie zrobiony wszystko pasuje (no może ja bym wolał standardowy RSowy przedni zderzak niż tą wersję), ale w pomarańczce (najlepszy kolor dla TT) to prezentuje się BOSKO!
Fajnie, że jest to opisane tutaj, bo nie każdy miał dostęp do prywatnego, a fajnie się to czyta, ogląda.
Michal - a jakie sprężyny obniżające montowałeś?
Paweł-2005 specjalnie dla Ciebie w załączniku. Przed chwilę zrobione (niestety wadą tej baterii LItowej jest cena)
Silnik wiele razy był odpalany bez możliwości doładowania akumulatora przez alternator - takie testy. Sprawdzałem też napięcia i wszystko przez OBD, nie wiem czy taka diagnostyka
jest słuszna ale nie odczułem jakichkolwiek problemów. Aku był testowany w okresie bez zimowym, tzn. każda temperatura większa od -5c.
Nie testowałem go w zimę bo są przeciw skazania - że traci swoją efektywność.
Wadą też na pewno jest małą pojemność - 30minut audio i musisz go ładować specjalnymi prostownikami (tradycyjny zniszczy akumulator). Lub odpalić silnik z akumulatora kwasowego i podładować alternatorem.
Nie było spadków napięcia jako takich (sprawdzane przez OBD)
Jedyną wadą jaką zauważyłem to delikatniejsze zmienianie biegów w DSG. Niestety nie jestem w stanie utwierdzić się w tym dostatecznie dobrze, bo nie mam sprzętu diagnostycznego i się na tym, aż tak nie znam.
Muszę go wysłać Patrykowi do testów.
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Jak tylko znajdę w archiwum podrzucę Ci! Były obniżające i utwardzające pod Magnetic-Ride
Znalazłem:DLA Audi TT mk2 (8J) 2008r. 3.2.AP Sportfahrwerke:
Obniżenie -20mm(przód)/-20mm(tył) dla Audi TT 3.2 mk2
są jeszcze:
EIBACH:
Obniżenie -25mm(przód)/-20mm(tył)
u mnie są te pierwsze cena 600zł za komplet przód-tył moim zdaniem śmieszne pieniądze za komfort który dostajesz.. ale problem jest taki, że mogą Ci felgi obcierać przy niedobranym ET... u mnie był lekki problem z Ultraleggerami, musiałem podciąć delikatnie plastiki łączące żeby o nadkole nie obcierały przy pracy zawieszenia.
ps.: dzisiaj świetne zakończenie sezonu. Walka z GTR'em o pierwsze miejsce. W sumie różnica czasów była minimalna gdyby nie mój lepszy czas reakcji nie miałbym szans. GTR 630ps.
Ostatnio edytowane przez MichalTT ; 13-10-2013 o 22:05
Lepszy czas reakcji? Rozumiem, że mając DQ250 po prostu puściłłeś hamulec na "1", tak?
Hum, nie rozumiem pytania.
W DQ250, włączenie procedury nie jest trudne, hamulec + gaz. Ale puszczając hamulec musisz odczekać (taki fabryczny delay 0.6-0.8s) zanim samochód ruszy. Po prostu czekasz tą "prawie" sekundę i musisz sobie wyliczyć kiedy puścisz hamulec, żeby auto ruszyło na granicy fail-startu. Jest to bardzo ciężko wyczuć i wyliczyć. Gdyby procedura LC była instant to puszczasz hamulec na zielonym (ewentualnie bardzo późnym żółtym) i auto od razu rusza bez opóźnienia. A DQ250 potrzebuje tego delaya 0.6-0.8s niestety tak już sobie wymyślili koncern VAG.
Ostatnio edytowane przez MichalTT ; 13-10-2013 o 23:03
No właśnie o tym napisałem... Skoro Ty wygrałeś jak piszesz, dzięki czasowi reakcji, a wiemy, że DSG ma opóznienie, to znaczy, że puściłeś hamulec nie na 3,2,1,start, tylko na 3,2,1. Sekundę wcześniej. Tak?
Humi, światła na zawodach są bardzo różne i jest różny czas latencji między światłami. Nie ma zasady powie Ci to Pawel-2005.
Możesz sobie wyliczyć, ale to nie jest takie proste jak się wydaje jak stoisz na starcie noga Ci drga i masz adrenalinę (dla mnie nie jest to przynajmniej takie proste jak się wydaje), a przerwy między światłami mogą być różne, ale powtarzalne wg. sekwencji.
Ostatnio edytowane przez MichalTT ; 13-10-2013 o 23:21
Michał, drugi raz piszesz banały, o których każdy wie. Ja spytałem konkretnie - skoro "wygrałeś czasem reakcji", a wiemy, ze DQ250 ma opóźnienie, to znaczy, że puściłeś hamulec ok 1s wcześniej, niż był sygnał start, czy tak?
Jeśli nie, to na czym polega ta wygrana dzięki czasowi reakcji - czy ten GTR też miał latencję?
Moje wnioski są oczywiste, bo wynikają z prostej logiki, a nie myślenia, ale nadal nie wiadomo, czy to był efekt puszczenia hamulca 1s wcześniej, czy też GTR także miał latencję (nie znam jego skrzyni).
Ja już w Bydgoszczy (moje pierwsze starty) zauważyłem, że trzeba puścić hamulec 0,5s wcześniej (czyli na żółtym, ew "1") i tylko z zewnątrz wygląda to na szybki czas reakcji (a nawet falstart, ok 0,2s, co mało kto zauważy).