Z powodu dużej różnicy w cenie czy kwestia gabarytów?
Z powodu dużej różnicy w cenie czy kwestia gabarytów?
Ani to, ani to. Uznałem, że skoro w TTS i TTRS jest właśnie profil 40 to tak jest to dobrane do zawieszenia i wielkości nadkola i nie ma co być mądrzejszym od inżynierów z Audi. Gdzię sobie tez przypomniałem, że mogą być problemy z ubezpieczeniem przy oponach niezgodnych z modelami producenta. Może też będę chciał sobie obniżyć zawieszenie kiedyś, co wyższe opony już pewnie by uniemożliwiły.
Czy intercooler to taki jak tu http://allegro.pl/nowy-oryginalny-in...315257322.html?
Ostatnio edytowane przez humidorek ; 19-06-2013 o 16:01
Ale to co napisałeś już jest w TTS i TTRS. Natomiast takich opon jakie planowałem nie zakłada ani fabryka, ani tunerzy, więc uznałem, że moje teoretyczne rozważania mogą być błędne.
dopiero nadrabiam watki,
humi grattulujemy nowych koni w stadzie bezawaryjnosci !
"Love Them BOTH" - M.
Koniki biegają i się mnożą szybciej, niż sądziłem
Ja w PZU nie miałem takiego problemu.
W dodatku możesz okazać kosztorys modyfikacji tuningowych w każdym oddziale, tylko potrzebujesz dokumentu potwierdzającego wykonanie przeróbek (cena części i robocizny) - faktury i ubezpieczyciel wyliczy Ci wartość ubezpieczenia o różnicę modyfikacji.
Co do obniżenia zawieszenia, prócz walorów estetycznych zyskasz znacznie przyczepność w zakrętach, trakcji tym nie poprawisz. Choć nie jest to głupi pomysł bo auto przy większej mocy zacznie Ci przysiadać co będzie odczuwalne przy przyspieszeniu i nagłym hamowaniu (efekt bujania). Warto utwardzić i obniżyć o 2cm w Twoim przypadku, choć nie jest to aż tak wymagane
U mnie masz 2-3cm niżej i twardziej, ospojlerowanie też jest osadzone dużo niżej i nie mam problemu z podjazdami i progami zwalniającymi. Jeżeli będziesz chciał w tym kierunku coś robić podrzucę Ci info jakie sprężyny trafiły do mnie. Odbiorę auto i sam zobaczysz czy to Ci pasuje przy następnym spotkaniu.
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
----------
A odnośnie braku trakcji przy mocy w którą celujesz na ośce - masz tutaj świeży setup ze Sportmile:
(auto wagowo podobne DSG i moc zbliżona do założonej)
http://www.youtube.com/watch?v=m_M_N...ature=youtu.be
(do jeżdżenia na codzień petarda i oszczędność na ośce)
Ostatnio edytowane przez MichalTT ; 20-06-2013 o 00:52
Tez mysle ze rozmiar opon lepszy ten wg Audi. A i wizualnie bedzie ladniej jak mniej gumy
Co do obnizenia to ja mam tez ok 3cm i czasem hacze oslona pod silnikiem na wysokich progach lub stromych podjazdach, a do kraweznikow podjezdzam z zapasem
Cieszę się, że podjąłem dobrą decyzję. Rozważałem jeszcze danie węższych (235) opon z tyłu (z przodu 255) by zmniejszyć podsterowność, ale przekonał mnie argument Żuczka, że lepiej wylecieć z zakrętu przodem, niż bokiem. Zresztą doszliśmy do wniosku, że psychika ludzka jest taka, że po podjęciu decyzji zawsze znajdzie więcej argumentów za jej słusznoscią
Najważniejsze, że Ty jesteś zadowolony z wyboru i tak trzymać
I don't have dreams, I have goals.
Tak, jakby tego było mało, jestem już dogadany na ponowny wyjazd co CompSport Łódź na początku lipca by zrobić Stage 3 na 320KM (turbina i intercooler od nich, nie szukam już na rynku)
Przy okazji dowiedziałem się, czym różnią się turbiny (te literki na końcu). Jest tylko jeden model "C". Ale jak turbo jest regenerowane to jest dopisek "X" lub inny, stąd niższe ceny. Ta najtańsza to pewnie już po drugiej regeneracji, czy wymianie czegoś.
A co do IC - dowiedziałem się, że nie ma sensu kombinować z żadymi samoróbkami czy używakami - najlepszy jest IC z Audi S3 przed liftingiem (od silnika BHZ) - pełne P&P i zapewnia chłodzenie do 400KM (co też czeka moją niunię
Fajnie . A czy obecna modyfikacja wydechu wystarczy na potrzeby stage 3? Bo o ile dobrze pamiętam (bodajże z jednego z projektów na racingforum) ktoś z kolegów z CompSport wspominał przy podobnym przypadku, że przy przejściu na stage 3 przydałby się już kompletny wydech, a nie DP i wycięcie katalizatora.
To przy Stage 4.
A dziś po spocie trochę sobie pośmigałem chłodnym wieczorem po mieście i jednak czuć znaczną rożnicę po wszczepieniu programu. Wprawdzie auto ma problemy z trakcją nawet na 3 biegu, ale wciska wreszcie w fotel po dodaniu gazu
BTW. system antypoślizgowy jest w TT rewelacyjny, przyhamowuje koła niezauważalnie wręcz, gdyby nie kontrolka to kierowca nawet tego by nie poczuł, czując jednak stałe przyśpieszanie. Jestem pod co raz większym wrażeniem tego auta!
Kurczę, turbo, jakie miało być wziął człowiek, jaki zastanawiał się nad nim od miesięcy, moja decyzja o kupnie go widać zmotywowała, więc jutro tylko zmienię IC na ten od S3 i będę czekał na pojawienie się K04 w dobrym stanie i cenie.
Ostatnio edytowane przez humidorek ; 20-06-2013 o 23:43
W takie upalne dni powinieneś czuć różnicę po zamontowaniu FMIC-a bo seryjny IC puchnie niestety.
I don't have dreams, I have goals.
FMIC zamontowany. Faktycznie P&P, zmiana z ori zajęła 3min. Tylko że aby się do niego dostać trzeba było zdjąć osłonę silnika, zderzak, lampy, podłużnice i pas przedni... To zajęło 2h (mechanik plus ja jako asystent). Składanie zajęło już tylko 1,5h. Zatem w pół dnia (plus 1700zł) auto zyskało lepszy oddech. Poniżej fotki, a jakby ktoś był zainteresowany zakupem chłodnicy ori to wystawiłem ja tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=3345951632
Nowy od starego niewiele się różni, choć waży i kosztuje 2x więcej: