Jak tak już mam z 270PS i zaczynam znowu myśleć o modzie na 350PS
Jak tak już mam z 270PS i zaczynam znowu myśleć o modzie na 350PS
I don't have dreams, I have goals.
Ano właśnie... Never Ending Story
czyli rozumiem , że TT zostaje już na dłużej?
Na to wygląda, jedyny chętny za tą cenę kupił właśnie piękną sztukę z czarną tapicerką (takiej właśnie szukał), a mi się tak dobrze tym jeździ, że nie mam motywacji do obniżania ceny. Ale zmiany jakie planuję są tak oczywiste, że nie powinny znacząco utrudniać sprzedaży kiedyś, ogłoszenie pewnie będzie wisieć, jak ktoś się zgłosi to sprzedam...
No i spoko. Ładny masz egzemplarz więc nie trzeba mieć ciśnienia.
Tymczasem wybrałem opony Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 2 MFS 245/45 R 18 Y
A felgi takie http://allegro.pl/oryginalne-felgi-a...255424598.html
Jeśli ktoś uważa, że to zły wybór, proszę o uwagi.
Nie wiem jak oponki Goodyear, ale Jaqob polecał Michelin Pilot Sport 3
Co do felg to kupiłbym takie same (podoba ją mi się).
Pozdrawiam!
Było: Audi TT 8J 1.8 TFSI => Jest: VW Passat B6 1.8 TSI+++++++++[Yanosik - Antyradar w smartfonie]
Wzor felg to kwestia gustu, ja na Twoim miejscu pocelowalbym w cos od TTSa. Mam zastrzezenie co do rozmiaru opon, bo do felg 18" i szerokosci 9" lepiej beda pasowac opony 255/40/18.
Wydech tez bedziesz robil czy tylko sam program?
Hmm... o 255 nie pomyślałem, faktycznie mogą być bardziej wskazane przy mocy 270KM. Co do profilu - wolę 45, bo po pierwsze prędkość będzie wtedy równa tej pokazywanej na liczniku, po drugie będzie większy komfort.
A wydech też planuję, odezwałem sie do osoby polecanej przez Malika (poprzedni właściciel bestii Jaqob-a), zresztą właśnie taki sam chcę zrobić
Profil to PROCENT szerokosci opony a wiec czym innym jest 45 dla 245 a czym innym 45 dla 255. Druga sprawa to taka, ze wlasnie na 255/40/18 bedziesz miec zachowana fabryczna srednice kola, wiec lepiej nie kombinuj Jak zrobisz programik to mi pokazesz jak to sie odpycha i moze ja po kilku latach wreszcie sie zdecyduje Nie wiem tylko, czy tym samym nie tracimy przy tym gwarancji mobilnosci.
Wiem dokładnie co to profil i jak się liczy. Problem w tym, że fabryczny fałszuje - licznik pokazuje 5% większą prędkość i przebieg. Sprawdziłem to z gsm, czytałem też na forach zachodnich opisy osób, które też tak sądziły, założyły profil 45 mimo fabrycznego 40 i były bardzo zadowolone (prawidłowe wskazania i większy komfort). A opony 255/45/18 to dokładnie 5% większe koło niż 225/55/16 jakie mam teraz. Zatem takie właśnie uważam za właściwe, podobnie jak ww. osoby z zachodnich for.
Ostatnio edytowane przez humidorek ; 20-05-2013 o 14:35
Co do prędkości, to u mnie (225/55/16) jest odwrotnie przy 150 na liczniku gps pokazuje ok. 143, w drugim aucie mam podobnie. Jakby liczniki zawyżały prędkość o 5%.
Pozdrawiam!
Było: Audi TT 8J 1.8 TFSI => Jest: VW Passat B6 1.8 TSI+++++++++[Yanosik - Antyradar w smartfonie]
Albo coś źle czytam, albo to nie jest odwrotnie, tylko dokładnie tak samo . Wg kalkulacji humidorka przy oponie 2xx/45/r18 jedziesz idealnie co do wskazań licznika. Na mniejszej oponie wg prędkościomierza (liczącego obroty koła) jedziesz tak samo szybko, choć w rzeczywistości nieco wolniej (ta sama liczba obrotów, ale mniejszy obwód koła), co jasno wskazuje GPS. U mnie na 225/45/r17 również nawigacja wskazuje zawsze odrobinę niższą prędkość niż licznik, co sugeruje za mały obwód koła w stosunku do jego wyskalowania (i jak tu 18-tek nie zakładać).
PS. Ewentualnie jeszcze może to być masowy spisek producentów, którzy w ten sposób o te kilka % sztucznie podbijają przebieg, przyspieszając wizyty na kolejnych przeglądach w ASO
Tak jest, licznik zawyża prędkość i przebieg o 5% (tym samym obniżając też spalanie). To musi być celowe, gdyż jest tak zarówno u nas, jak i u osób, jakich wypowiedzi czytałem na zachodnich forach. Nie wiem jaki jest tego cel, ale ewidentnie producent robi tu użytkownika w jajo.
Ostatnio edytowane przez humidorek ; 21-05-2013 o 01:08