Witam
Mam pytanko, co do tematu, co mam z tym zrobić?? odłączyć to?? czy po prostu poodłanczać wężyki i to zostawić, bo w wersji 180KM tego nie widziałem
Tutaj wrzucam zdjęcie
http://w401.wrzuta.pl/obraz/amrJ3PU1pKM/p1070334
Witam
Mam pytanko, co do tematu, co mam z tym zrobić?? odłączyć to?? czy po prostu poodłanczać wężyki i to zostawić, bo w wersji 180KM tego nie widziałem
Tutaj wrzucam zdjęcie
http://w401.wrzuta.pl/obraz/amrJ3PU1pKM/p1070334
poodłączaj wężyki a podpięcie elektryczne kostki zostaw, żeby komputer nie wyrzucał błędów, ewentualnie możesz ładnie pozaślepiać wyjścia na węzyki z kostki- jakby kiedyś miała się przydać
Pozdro!
(___\==oooo==/___)
ok wielkie dzieki za pomoc
usunołem n249 i n112...zaworki podpięte elektycznie lecz bez podłączenia przewodów z podciśnieniami....jedynie przewód z pod kolektora podpięty bezpośrednio do splittera...efektu brak bo wszystko miałem szczelne ale jest znacznie mniej bajzlu na silniku...lecz zauważyłem że auto gorzej pali...jak wcześniej paliło po chwili to teraz na zimnym około 2s muszę pokręcić...czemu tak? bo przez półtora roku nigdy nie kręciłem auta dłużej niż 1s a teraz nagle muszę chwilkę przytrzymać;/ czyżby combi valve nie szczelny?
Nie powinno się tak dziać . Jeśli masz tak tylko podczas zimnych startów to może ECU musi się zaadaptować do startów bez systemu SAI .
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
no tylko na zimnym...chociaż już auto 3 razy odpalałem na zimno i palił w dawnym stylu czyli chwilka i zapalił...więc pewnie tak jak piszesz że musi się zaadoptować
Ehhh... witam.
Przestudiowałem juz tyle postów na temat usuwania N249 i N112 ze az mnie głowa boli..
Ale nici z moich starań i chęci przerobienia układu, jeśli nie znam podstawowych rzeczy i oznaczeń tym bardziej, ze dopiero raczkuje w teamcie audi TT i do tego w wersji 180 a 225 sa różnice w rozmieszczeniach węży i zaworków co komplikuje mi strasznie sprawe.
Dlatego prośba o wyrozumiałość do Was klubowicze i o ośiwecenie mojej ciemnej masy xDD
Wrzucam zdjecie mojego silnika i chciałbym zebyście opisali mi pod przydzielonymi numerkami poszczególny symbol czy tez nazwe.
http://imageshack.us/photo/my-images...p00008322.jpg/
Mam takze pare pytań, a mianowicie..
- Czy moge wyrzucic przewody N249 i N112 bez uprzedniego założenia catch tanka? Bo jego tez chcialbym założyc tylko troszke pozniej. Czy obie te operacje są od siebie uzależnione i jedno bez drugiego dzialac nie bedzie?
- Czy po wywaleniu przewodów N249 i N112 trzeba zaślepic (polączyc jednym wężykiem) króćce tych zaworków czy mogą zostac one gołe?
Tak jak zaznaczyłeś na fotce
1 - N249
2 - Combi Valve
3 - N 112
Jeśli chodzi o Twoje pozostałe pytania
System odpowietrzenia skrzyni korbowej nie ma nic do rzeczy z tymi zaworami tak wiec i catch tank
Po odłączeniu wężyków od tych zaworów przestają one spełniać swoją funkcję tak więc nie ma znaczenia czy zaślepisz czy nie ... Można i zaślepić bo nie będzie leciał brud i w przyszłości można spokojnie używać jeśli zajdzie taka potrzeba .
Pozdrawiam
Dzieki Arttur za szybka odpowiedz
To mam jeszcze jedną niejasność.. a mianowicie to całe Combi Valve..
Co mam z tym zrobic? Wymontowac całkiem i zaślepić tą metalową rurke co jest do niej przymocowane CV wraz z plastikowym karbowanym przewodem gdzie sięga gdzieś do spodu silnika i tam tez zaślepic? Czy moze to zostac tak jak jest?
N112 reguluje właśnie pracą tego Combi Valve który to jest częścią systemu SAI ( wtórny '' wtrysk '' powietrza ) .
Działa to na tej zasadzie że przy zimnych startach dodatkowe powietrze jest wtłaczane do układu wydechowego przez pompę SAI i w zasadzie jest to system ekologiczny nie mający wpływu na prawidłowe działanie silnika .
Combi Valve możesz zostawić albo wykręcić i w jego miejsce przykręcić zaślepkę . Mocowany jest on do głowicy blisko kanału wydechowego z czwartego cylindra ale z boku głowicy ..
Te plastikowe węże z kolei idą do pompy SAI , jeden zasila pompę z filtra powietrza , drugi to wyjście z pompy i jest podłączony do CV , po otwarciu którego ( za pośrednictwem N112 ) powietrze idzie sobie do kanału wydechowego w głowicy .
Wszystko to może zostać albo może być wywalone skoro nie będzie działać tylko zagracać
Przeszukaj sobie na spokojnie forum i poczytaj , sporo pisaliśmy w tym temacie
Pozdrawiam
Dzieki wielkie
witam ma ktos fotki jak usunac
te zawory po kolei?
Nie ma potrzeby usuwać, lepiej naprawić.
Najmocniejsze S5 3.0TFSI w PL 550KM/770NM & RS5 5F 550KM/770NM
TTRS 2.5TFSI DAZA Multimap Switching, 3 Power levels.
w przypadku 1.8t to jeszcze zależy od kodu silnika ale w TT mk2 a tak wynika z opisu kolegi wyżej ja bym zostawił
Odgrzeję trochę temat. Usunąłem N249 i podłączyłem wszystko tak jak na środkowym schemacie (wąż idący spod kolektora złączyłem trójnikiem z wężem idącym od N112 i to podłączyłem do DV).
Teraz chciałbym usunąć N112 i jak rozumiem powinno to wyglądać jak na prawym schemacie (połączyć wąż spod kolektora bezpośrednio z DV). Zostanie wtedy wąż idący z N112 do Combi Valve (kolor pomarańczowy). Co z nim zrobić?
Wąż niebieski ma tak zostać podłączony?
Ostatnio edytowane przez Phantom ; 04-06-2021 o 22:50