W poprzednim, innym aucie, stukało mi mocowanie silnika lub skrzyni przy mocnych zmianach obrotów.
W poprzednim, innym aucie, stukało mi mocowanie silnika lub skrzyni przy mocnych zmianach obrotów.
HitCar Jeśli chodzi o zawieszenie to sprawdziłeś praktycznie wszystko co możliwe , po za tym co zasugerowali koledzy proponował bym jeszcze sprawdzenie mocowania sanek .
Śruby mają być dokręcone na 100 Nm + 90* więc na początek podejdź z kluczem ustawionym na 100
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Sprawdziłem wszystko i byłem na szarpakach i amorkach. Wszystko ok. Ale nie poddałem się i znalazłem. Pompa powietrza wtórnego obijała się o rurę od IC.
Gratulacje, moze i u mnie to samo jest Trzeba sie tego wkoncu pozbyc.
W życiu piękne są tylko chwile ...
Jeszcze takie przypadku w życiu nie miałem. Teraz jak jadę to cisza bardziej mnie koi niż Chopin ;p
Przy wymianie termostatu i plynu postanowilem obadac troche te dziwne stuki i umnie. Sprawa okazala sie rowniez banalna. Mam zamontowane w silniku takie podgrzewnie elektryczne (podlanczam sie na parkingu do slupa z prodaem i silnik rozgrzewany jest do 50*C, w srodku mam mozliwosc podlaczenia grzalki) i ta wlasnie kostaka nie jest zamontowana jakos na stale tylko spoczywa na przewodach. Przy jezdzie na nierownosciach podskakuje i stuka
A u mnie stuka coś z tyłu. Myślałam, że to stabiliztator, ale wymieniłam łącznie z łożyskiem w prawym kole. I bez zmian. W bagażniku nie ma za bardzo co stukać, półka to też nie jest. Stuki są na nierównościach poprzecznych, głuche, trochę jakby plastikowe. Nie mogę zlokalizować ich przyczyny.
A kolo zapasowe i caly ten majdan ?
to idąc tym tropem - trójkąt ostrzegawczy poluzował się w zaczepach i tłucze o tylną ściankę
Sprawdzałam koło zapasowe i majdan i wszystko jest tam na swoim miejscu, ani nie drgnie. Tak samo trójkąt. Czy możliwe jest że wydaje te dźwięki klapa? Zaznaczę, że siłowniki wymieniałam jakiś czas temu na zamienniki.
Wilczyca - Wymieniałaś te gumowe mocowania stabilizatora czy wszystko włącznie z linkami/łącznikami ?
Warto by jeszcze sprawdzić wahacze poprzeczne po stronie mocowań zewnętrznych i wewnętrznych ...
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Dzięki Arttur, wymieniałam wszystko ze stabilizatora. Nawet był rozbierany wahacz i składany jeszcze raz w tym prawym kole, ale bez zmian. Zawieszenie sztywne jak nowe Najlepiej będzie jak posadzę kogoś z tyłu (no może nie w bagażniku, choć to najlepszy efekt by dało) i niech nasłu****e. Może to doprowadzi nas do celu.
P.S. Ja bym jednak przyjrzała się bliżej tej mojej klapie.
Witam,
w mojej TT również puka coś na nierównościach z przodu po prawej stronie i to dość głośno. Byłem na stacji diagnostycznej, na szarpakach, sprawdzeniu amorów wszystko ok. Zawieszenie ok, bez najmniejszych luzów, amory po 85%. Co to może być? Sprawdzałem chyba wszystko pod maską, nic nie jest poluzowane. Zawieszenie jest gwintowane i ten prawy przedni amor lekko sie poci ale na sprawdzeniu wychodzi ok. Czy to on może wydawać takie dzwięki?