No tutaj gościu sobie zapracował na to co go spotkało Mieć taką furę i wymigiwać się zapłacenia parę dolców za mandat. Dodatkowo najechać na stopę policjanta. Ma przekichane
No tutaj gościu sobie zapracował na to co go spotkało Mieć taką furę i wymigiwać się zapłacenia parę dolców za mandat. Dodatkowo najechać na stopę policjanta. Ma przekichane
Ma kase , to i jeszcze odszkodowanie dostanie
W życiu piękne są tylko chwile ...
Ostanio szwagier mi się żalił jak go półtorej tygonia temu w DE nakręcili.
Powód: za mala odległość od pojazdu jadącego przed nim na autostradzie.
Jechał 160km/h, powienien mieć odstęp 80 metró do auta przed nim a miał 19 (tak mu wyliczyli i na filmku pozkazali).
Dostał 3 punkty, 160 euro mandatu i najlepsze: zakaz prowadzenia pojazdów przez okres 1 miesiąca
Ładnie, a u nas się zastanawiają nad możliwościa odbierainia prawka czasowo
Witam;
no i stało się..pierwszy błysk z fotoradu, po 10latach jazdy... :food:
przekroczenie o 64km/h no cóż..500zł i 10pkt jeśli wybiorę warainat a, czyli wezmę winę na siebie. Mogę wybrać wariant "c" czyli nie wskazuje sprawcy i płacę 500zł i nie ma punktów.
Ale z jakiej racji mam cokolwiek płacić skoro nie dostałem zdjęcia? Faktycznie jechałem ja, a fotka została zrobiona od tyłu (złapał mnie za tył samochodu), ale jestem przekonany, że na zdjęciu jest jeszcze jedno auto, które jechało z naprzeciwka. Miejsce miało na wąskiej ulicy dwukierunkowej po jednym pasie w każdą stronę.
Co zrobić? bo osobiście uważam, że nie ma żadnych podstaw do płacenia mandatu bez zdjęcia.
W najgorszym wypadku zapłacę 500 i 0punktów, ale mogę przecież iść w zaparte że ktoś kierował moim autem, podać potencjalnych kierowców których chciałbym rozpoznać, ale że nie ma zdjęcia to nie jestem w stanie tego zrobić :helm:
może ktoś z Was ma większe doświadczenie w tej sprawie i podpowie coś mądrego...mile widziane wskazówki na priv :bajer:
dzięki i pozdrawiam
Przykro mi, nie istnieje obecnie przepis nakazujący doręczenie zdjęcia pojazdu, a brak udostępnienia go Tobie w "przesyłce powitalnej" nie uniemożliwia prowadzenia postępowania. Takie zdjęcie organ (jak je ma) złoży z reguły dopiero w sądzie, więc nie ma mowy, by karać Cię bez dowodów winy. Bo to raczej jasne, że jeśli nie przyznasz się - sprawa wyląduje w sądzie. Po złożeniu do sądu wniosku o ukaranie stajesz się obwinionym i w ten sposób zyskujesz m. in. prawo do zapoznania się z aktami sprawy (art. 38 kpsw w zw. z art 156 kpk). I sobie wówczas w sekretariacie sądu w aktach przejrzysz, co tam na Ciebie mają i ułożysz linię obrony A może skończyć się się tak: Nie chciał płacić za nieczytelne zdjęcie z fotoradaru, wygrał w sądzie . Dodam tylko, że nowoczesne radary ustawiane są, by mierzyć prędkość zbliżającego się lub oddalającego się i taka informacja powinna wynikać ze złożonych rzez ITD/SM dowodów (np. dokumentów (protokołów), zeznań świadków) Ale to tylko urządzenie, często awaryjne, a my tu nie wiemy jak było. Za to Ty z pewnością wiesz, ile jechałeś A gdzie Cie cyknęli, w Wawie?
Te nowe fotoradary mogą wyłapywać kilka aut na raz i wyszczególnić prędkość i przewinienie każdego z osobna, jeżeli była to żółta skrzynka a tak przypuszczam bo w wawie inne nie działają, to radził bym zapłacić i mieć spokój, no chyba że lubisz ciągać się po sądach i ponosić dodatkowe koszty.
Znowu TT znowu Cabriolet
Kolega Żuczek trafnie zwrócił uwagę na dodatkowe koszty, o czym zapomniałem napisać. Tak się bowiem składa, że sąd nie jest związany rozporządzeniem ws. wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (taryfikatorem) i może nałożyć na Ciebie grzywnę wynikającą wprost z ustawy (art. 92a k.w.), tj. od 20 do 5000 zł, powiększając sumę do zapłacenia o stosowne koszty postępowania. Przykra sprawa, no ale co to za kierowca bez mandatu
Nie wiem czy już był poruszany ten temat, ale widzieliście o czymś takim?
http://motoryzacja.interia.pl/raport...iowozy,1908027