Witam
Od jakiegos czasu interesuje sie zakupem audi tt rs , jednak nigdzie nie moge znalesc opini uzytkownikow na temat utrzymania czy tez spalania tego samochodu , oczywiscie interesuje mnie uzywane auto z tad pytania o utrzymanie ...
Witam
Od jakiegos czasu interesuje sie zakupem audi tt rs , jednak nigdzie nie moge znalesc opini uzytkownikow na temat utrzymania czy tez spalania tego samochodu , oczywiscie interesuje mnie uzywane auto z tad pytania o utrzymanie ...
no i myślę, że nie znajdziesz takich opinii, bo osoby kupujące takie auto mają w dupie spalanie...Nie rozumiem czym się kierujesz szukając RS-ki...bo jeśli liczysz na oszczędzanie przy serwisowaniu i tankowaniu to poszukaj pandy 1.0 diesel...
Na pewno tanio nie będziesz miał, ale spalanie przy 200 km/h około 20 litrów... Nie jest najgorzej w tej klasie. Poza tym serwisy drogie no i samo auto... Nawet używane cholernie drogie.
Skoro to jest forum dyskusyjne i ktoś spytał o coś na poważnie to nie wypada go rugać...
Ja też bym się chętnie dowiedział tego, nawet nie z powodu oszczędności tylko ciekawości, jakie są różnice w stosunku do wersji "normalnej". Skoro auto ma silnik 2,5l to wydaje mi się, że spalanie powinno być między wersją 2.0T, a 3.2. Czy się mylę?
A poza materiałami eksploatacyjnymi (klocki, tarcze), które wielu z nas i tam ma w cenach "jak z RS" inne elementy nie są chyba droższe, gdyż są takie same jak w wersjach normalnych, czy to jednak całkiem inne auto, tylko poszycie podobne?
Chyba RS nie będzie palił mniej niż 3.2 bo moc jednak większa, ale też przyłączam się do przedmówców - już w tej kategorii to już nie bardzo można się przejmować spalaniem. Trzeba się nastawić na 14-18 l/100 w mieście i to VPower Racing a jak się już kupi to nawet nie przełączać na wskazania średniego spalania
Co do innych kosztów to wszystko jest względne, ale chociażby amortyzatory Magnetic Ride (a chyba każdy RS takie już ma) to 1,5-2,2k sztuka.
Oponki do 18" czy 19" kółek to też z min. 1k sztuka.
Coś konkretnie Ci interesuje jeszcze?
Eee, 14-18l/100 w mieście to spala moje MK2 200KM... (średnia obecnie to 15,3l, ale spada
Do 20-25l bym przebolał z mocą 400KM, zwłaszcza, że jak się z niej nie korzysta to i spalanie niższe
Przy takim silniku i osiągach nie ma się co czarować, że spali ,,średnio 10". Konie muszą być karmione, nie jest ważne, czy żywe, czy mechaniczne.
Dyche to może spali przy delikatnym muskaniu gazem w trasie i to na płaskim terenie.
Tak jak Piotrowi pewien użytkownik RSa powiedział 15+ górna granica nie jest znana, ale przy dobrym upalaniu 40-50L osiągalne.
Brak zamienników tarcz, klocków, amorków, też potęguje cenę razy kilka, to samo z osprzętem silnika, przecież to 2.5T żaden blizniaczy z ww czy seatem, po za tym co dla kogo jest drogo, a co tanio to nie wiem, ale wiem że utrzymanie jest na poziomie osiągów tego auta.
Znowu TT znowu Cabriolet
Jak kogos stac nawet na uzywane TTRS to i na paliwo bedzie
no dzieki tam za wypowiedzi , pytam o to spalanie bo ten silnik 2.5 jest dosc nietypowy , z drugiej strony kazda s4 s5 s6 czy s8 i tak spali wiecej a potencjal kazda ma na podobnym poziomie ... czesci napewno duzo drozsze ale tez trwalsze , mocniejsze itp ... mam racje ? ogolnie uzywke wycharatac idzie za 110 tys nawet ...
A co z TTS ? koszty utrzymania chyba podobne ?
Ostatnio edytowane przez NOŁMEN ; 16-10-2012 o 21:40
z pewnością!polecam RS-a za 110 tak jak i zwykłe TT za 15!zejdz na ziemię
NOŁMEN, zobacz może co tam w dziale ,,tutaj się witamy".