Cześć ,
Mam pytanko ile wam biorą MK2 oleju na 1000 km ?
Biorą coś ? Robicie jakieś dolewki ? Sprawdzacie poziom ?
Słyszałem, że te silnik jak się*przyciśnie lubią łyknąć.
Cześć ,
Mam pytanko ile wam biorą MK2 oleju na 1000 km ?
Biorą coś ? Robicie jakieś dolewki ? Sprawdzacie poziom ?
Słyszałem, że te silnik jak się*przyciśnie lubią łyknąć.
Pytasz o silniki TFSI (211KM) czy o FSI, takie jak Twój i mój (200KM)?
Dla zainteresowanych - tu jest info o różnicach Silniki Turbo FSI a TSI i TFSI - różnice
Sorry miałem na myśli FSI ... zmęczenie daje znaki
Temat już był wałkowany. 2.0 TFSI pali olej jak smok.
W moim 2.0 FSI jest za to tak, że z auta co noc cos tam skapuje na podłoże, jakby rozwodniony olej. Co ciekawe w instrukcji jest napisane, że to niby ma być normalne...
gwoli scislosci - mamy Turbo FSI czyli TFSI.
humidorek, wycieki nie sa norma. Moze to z klimatyzacji?
Turbo FSI to nie jest silnik TFSI tylko FSI z dodaną turbosprężarką. Stosując "Twoją" logikę silnik TFSI pisałbyś TTFSI? Poczytaj opis, do którego link wkleiłem i spójrz na obudowę swego silnika - jeśli oryginalnie miał 200KM, to powinno być na niej "FSI". A jeśli masz auto z 2008/9 z mocą 211KM to będzie "TFSI" i turbo nie ma tu nic do rzeczy.
Poniżej moja fotka - silnik 2.0 FSI 200KM
Ostatnio edytowane przez humidorek ; 12-10-2012 o 18:20
No niestety nie masz racji Nie wszystko, co przeczytasz w internecie musi byc prawda. Wybacz, ale bardziej ufam ASO i temu, co na temat mojego silnika przeczytalem w ksiazce serwisowej mojego auta niz na "jakiejs" stronce, gdzie autor podpisuje sie "pp". Polecam zajrzec do ksiazki serwisowej, w posiadanie ktorej wszedles w momencie zakupu auta.
Nie piszę tego, by mieć rację, dopuszczam też, że te teksty są nieprawdziwe - taki znalazłem, na silniku mam napis "fsi" więc mnie to przekonuje. A Ty co masz wybite na osłonie silnika, możesz wrzuciś fotkę? I na której stronie w książeczce serwisowej to masz napisane (szukałem, ale albo nie znlazłem, albo ja nie mam)?
Poszperałem jeszcze po innych forach i jest z tym niezły bajzel, sam producent podobno nazywa te silniki raz FSI, raz TFSI, raz T-FSI... Ok, nie ma co chyba kontynuować tego off-topa.
W mojej instrukcji na s 180 jest napisane "W zależności od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynosić do 0,5 litra/1000km". Nieźle - 5l na 10 tys km, czyli co przegląd mogę dolać nawet 7,5l... Pobadam więc i podam za jakiś czs ile schodzi mi w praktyce.
A co do tego "pocenia się" na podłoże - chyba pomyliłem to właśnie z zapisem powyższym, a to ścieka tylko coś z klimy własnie, jak sugerowaliście.
Ostatnio edytowane przez humidorek ; 13-10-2012 o 02:40
MARI, ty możesz mieć TFSI a Humidorek może mieć Turbo FSI więc oboje możecie mieć rację. Turbo FSI a TFSI to inne silniki, jeden ma oznaczenie EA113 a EA888. Turbo FSI to starsza konstrukcja, natomiast TFSI jest nowszy. Po za tym z tego co wiedzę to artykuł był pisany przy pomocy Patryka z Compsport a on może mieć większe pojęcie o samochodach koncernu VW niż jeden gość z ASO W TT mk2 były montowane oba tak jak pisze humidorek.
U mnie w ksiazce serwisowej (zdjecie ponizej) widac jak byk, ze w momencie kupna mojego auta byly dwa silniki - 3.2 oraz 2.0 TFSI (nioe bylo jeszcze TDI). Tak mam tez na wydruku z ELSA z historia auta z audi, tak tez jest na stronie VCDS'a 2.0l TFSI (AXX/BGB/BPJ/BPY/BWA) - Ross-Tech Wiki . Tak bylo rowniez kiedys w konfiguratorze. Tak mam wpisane w ubezpieczeniu. Potrzeba wiecej dowodow? Internet ma tendencje do powielania mitow, widac to doskonale po forach, gdzie w wypowiedziach ludzi widac wyrazna inspiracje tym artykulem. Jak to mowia "kalmstwo powtorzone tysiac razy staje sie prawda" Na szczescie wiekszosc wypowiedzi i moich argumentow i tak wskazuje na moja racje, wiec sprawa jest jeszcze do uratowania
Myslisz, ze to spisek w koncernie audi i oszukali setki tysiecy osob?