"Według przygotowywanej dyrektywy unijnej każdy nowy samochód przez cały swój żywot powinien zachować fabryczną specyfikację i wygląd."
UE chce zakazać tuningu
"Według przygotowywanej dyrektywy unijnej każdy nowy samochód przez cały swój żywot powinien zachować fabryczną specyfikację i wygląd."
UE chce zakazać tuningu
w DE już tuning praktycznie umarł. Na każdą rzecz potrzebny jest TUV
TUV to jedno, ale z tego tekstu wynika, że nie będzie można nawet takich części wstawić, jesli nie ma ich w specyfikacji fabrycznej. Nie zmienimy więc w aucie nic...
Miejmy nadzieje, że nigdy to nie nastąpi. Zresztą przestrzegać prawa w polsce będą w 100% he he
Raczej to nie przejdzie, zbyt duży rynek i zbyt wiele firm aby to ot tak zlikwidować.
Nieudacznicy z Brukseli jak zwykle nic ciekawego nie mogą zaproponować, już doprowadzili do kryzysu i w ten sposób chcą go jedynie pogłębić, pozbywając pracy tysiące osób i fabryk, ciekawe jak prawo będzie działało na już zmodyfikowane auta, wstecz?? bzdura jakaś, będzie to samo co z Acta i tyle, osobiście wyjdę walić petardami pod sejmem w razie co.
Znowu TT znowu Cabriolet
też idę w razie czego i myślę że w wawie znalazło by się dużo więcej takich hehehe
Paweł trzeba będzie robić wszystko w pakiet kit a kto mi w PL zmierzy czy auto mocniejsze niż seria, na tych stacjach to mało się znają no chyba że powstaną specjalne stacje badawcze z hamowniami i przeszkolonym personelem to jak z kurami, klatki o kilka cm większe i jakie koszta, oczywiście koszt takich pełnych badań zrzucony zostanie na właścicieli pojazdu i będzie 3 razy droższy, i tak się właśnie nabija kasę wybranej branży.
Potem każą nam jezdzić w specjalnych kombinezonach i cholera co wie jeszcze, po tych baranach wszystkiego można się spodziewać.
Znowu TT znowu Cabriolet
Osobiście się nie przejmuje takimi doniesieniami bo na zdrową logikę rzecz biorąc to nie sądzę aby takie coś weszło w życie .
Prawo nie może działać wstecz wiec domyślam się że istniejące auta zostały by zostawione w spokoju , idąc więc dalej ktokolwiek pragnący dokonać jakichkolwiek przeróbek ( choćby spojler z tył ) będzie zmuszony kupić auto używane zamiast nowego ( po wejściu przepisu ) co z kolei w krótkim czasie spowoduje znaczny spadek sprzedaży aut nowych i wzrost wartości używanych .
Moim zdaniem to jakiś źle zinterpretowany przeciek albo szukanie taniej sensacji
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
No to dobrze, bo już szykowałem opony i petardy
Znowu TT znowu Cabriolet
Jako ciekawostke z niemiec podam, że znajomy wznacniając swojego Cayenna na 550 KM w serwisie Porsche bo jest taki pakiet, musiał zmienić dowod ale poza tym żadnych kłopotow.
Niemcy już dawno mocno przykręcili tuning wprowadzając TUW. nawet stożek musisz mieć wpisany, zrobienie mocnego 1.8T w D.E wymaga homologowania każdej zmienionej części, co za tym idzie drugi worek kasy prócz kosztów tuningu, wzrasta wtedy kilkukrotnie ubezpieczenie i opłaty, pamiętam jak kiedyś po podaniu modyfikacji w swoim aucie do ubezpieczyciela w celu ubezpieczenia AC za samo OC chcieli mi dowalić 3tyś zł, co mnie zdziwiło bo w P.L nie ma takich przepisów.
Wydaje mi się że urzędasy z d.e maczają w tym paluchy, bo przecież nie chodzi o to że by zakazać, lecz opodatkować w celu nabicia pustego unijnego worka.
Wpierw będzie krzyk że zakazują, potem łaskawie pozwolą jednak pobierając za to opłaty w całej UE, tak jak jest to w D.E.
Znowu TT znowu Cabriolet
Uważam, że to tylko plotki, nic więcej.
Holandia tez miala przestac sprzedawac ziolko dla turystow